sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Perhosten sunnuntai

Tällainen kaunis, lämmin ja aurinkoinen sunnuntai sai sekä puutarhurin että perhoset liihottelemaan pihalla. Eihän edes heinäkuussa ollut näin ihania säitä, pilvetön taivas eikä edes kunnon tuulen henkäystä. Viereisellä pellolla humisi puimuri, muutama syksyn ensimmäinen joutsenparvi lensi pihan ylitse ja lounaalla oli kaikki lapsen saman pöydän ääressä äitini lisäksi. Täydellinen päivä.
 Vuoden ensimmäinen amiraaliperhonen. Niiden suosikkeja oli tänään kaikki maksaruohot.
 Neitoperhosia oli valtavasti. Seisoin pitkään arboretumissa ja vain nautin ympärillä pyörivistä perhosista. Tunne oli mahtava.
 Virosta keväällä tuotu happomarja voi hyvin. Nimeä en muista ulkoa enkä muistanut tarkistaa sitä nimilapusta joka on vielä taimessa kiinni. Vähän arkojahan nämä on mutta niitäkin on kokeiltava, joskus voi onnistua.
 Perhosten lisäksi ihastelin 'Margaret Hunt'-kärhöäni. Itsekseni totesin että vaikka tämä jäisi vain tämän kesän iloksi niin oli se kaiken vaivan arvoista. Kukat on hienot ja suuret.
 Kasvimaan alalohko on käännetty nyt kokonaan. Talikolla käänsin ja poistin samalla kaikki rikkaruohot. Keskellä kasvaa vielä rypäs kehäkukkaa, en raaskinut kitkeä sitä vielä pois kun kehäkukissa vieraili perhosia. Levitin koko lohkolle reilusti kalkkia sillä parin vuoden lannoitus happamalla turvelannalla on saanut sammaleen kasvamaan kasvimaalla. Kalkin päälle levitin kolme kottikärryllistä kompostorista poistettua multaa. Samalla tuli tyhjennettyä kompostorin alaosa talvea varten. Seuraavaksi levitän haravoidut lehdet koko kasvimaan päälle. Saa madot töitä talveksi.
 Etupihalla kukkii hortensiat. Keinu piti viedä jo navettaan mutta lämmin sää sai muuttamaan mielen, odotetaan vielä tämä viikko.
Punalehtiruusu ei ole tällä hetkellä kovin punalehtinen mutta sen kiulukat on hyvin punaiset. Kiulukat onkin osa punalehtiruusun kauneutta vaatimatonta kauneutta.

Olisipa hienoa jos sääennuste pitäisi paikkaansa ja tästä ilmiöstä nimeltä aurinko saisi nauttia pidempäänkin.

21 kommenttia:

 1. Tänään oli todellinen perhospäivä. Luulin amiraalien muutaneen jo muille maille, mutta eivät vielä kuitenkaan. Yksi suruvaippakin liihotteli, sekä neitoperhot, yksi herukkaperho ja nokkosperhonen! Kesän viimeisiä hetkiä. Lämmintä päivällä ja hallasta varoitellaan jo.

  Oletpa ollut ahkera, kasvimaan käännöstyö vaatii voimia! Kalkitus on todella paikallaan ja maan vahvistaminen kompostilla. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hieno perhospäivä että. Suruvaippoja olen nähnyt tänä vuonna tasan yhden, yleensä meillä on niitä paljon. Ekan amiraalin näin tänään, neitoperhosia on näkynyt joitain tätä ennen, nokkosperhosia vain pari. Sitruunaperhosiakin oli tänään useita. Tuntui niin hyvältä nähdä ne kaikki.

   Käännän kasvimaalta vain pintamaan mutta kyllä siinä hiki tuli, aika märkää on maa vielä ja sitä kautta painaa enemmän.

   Poista
 2. Sullon syystyät hyvällä aluulla, ku kasvimaaki jo käännettynä. Ihana Margareetta! Kukinnasta pitääki nauttia ny, ku tulevasta kesästä ei tiärä. Perhosia oli tääläki tänää. Amiraaliaki näin muutamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen puoli kasvimaasta ei tule valmiiksi yhtä nopeasti, siellä on vielä paljon porkkanaa ja härkäpapua. Milloin ehdin korjaamaan pois, en tiedä, ensi viikko on kiireinen ja joka ilta on jotain menoa. Nyt pitää nauttia, sitä ei tiedä mitä ensi kesänä kukkii.

   Poista
 3. Perhosia tosiaan on paljon. Niitä on kiva seurata. Minulla ne tosiaan vain viihtyivät niin korkealla punalatvan kukinnoissa, etten ylettänyt niitä kuvamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun punalatva ei vielä kiinnosta perhosia, johtuisiko siitä että on matala ja kukkii ensimmäistä kertaa, istutin sen keväällä pienenä taimena. Perhosia oli maksaruohoissa, värimintussa, piparmintussa ja kehäkukissa.

   Poista
 4. Onpa upeita perhosia ja niiiiin kauniita kukkia vielä. Meillä alkaa olemaan vähänä kukat ulkona. Yksi ihana tummansininen kivikkokasvi kukkii, muutama syysleimu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä oli niin myöhässä täällä, kolmisen viikkoa ellei enemmänkin. Ei raaski siivota kukkivia perennoja pois.

   Poista
 5. Ihanat perhoset. Vau. Meillä on ollut todella vähän perhosia.
  Hyvä, että muistutit tuosta kompostorista. Täytyy tehdä asialle nyt jotain, muuten loppuu tila talvella kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä juuri tyhjensin kompostin, viime talvena oli tulla paniikki loppuvan tilan takia. Onni oli leuto talvi ja kompostori toimi aina välillä.

   Poista
 6. Ihania perhosia! Täällä oli eilen perhospäivä parin viikon tauon jälkeen. Eilen olikin mahtava, melkein kesäinen sää. Sinulla syystyöt ovatkin jo hyvällä mallilla. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli ihanan kesäinen sää ja tänään toinen vielä lämpimämpi päivä. Syystöitä teen pikkuhiljaa, niiden kanssa ei ole kiire ja ne mitkä jää tekemättä niin odottaa kevääseen.

   Poista
 7. Teillä on todella kaunista, aivan ihanan näköistä <3 Mukavaa uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
 8. Onpa kiva kun olette saaneet vielä perhosia. Niin kauniit kuvat. Meille ei eilen tullut perhosia auringonpaisteesta huolimatta, mutta se johtuu varmaan siitä, ettei meillä enää ole perhosia houkuttelevia kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia olen odottanut pitkään onneksi niitä tuli, nyt on parempi mieli odotella talvea. Olen pari vuotta panostanut syyskukkijoihin juuri perhosten ja pörriäisten takia.

   Poista
 9. Ihanat perhos kuvat. Minä olen rakastunut teidän taloon. Kerro vähän siitä. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo on meidän aarre, rakennettu 1892 ja siirretty isojaossa tähän 1920. Mitäpä siitä muuta kertoisi, perinteinen hirsitalo.

   Poista
 10. Mäkin olen nähnyt perhosia, kait ne tykkäs kun tuli lämmintä.
  Mahtavasti oot kuvannut perhoset. Nyt pitää nauttia kesästä vaikka kohta ollaan lokakuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset tarvitsee lämpöä ja aurinkoa, niitä ei muuten näy. Nyt pitää nauttia, se on yksi yö pakkasta ja kunnon syksy.

   Poista
 11. Ihania perhoskuvia! Katselen niitä ilolla, meillä ei edelleenkään ole neitoperhosia näkynyt, vaikka punapäivänhatut ja maksaruohot kukkivat parhaillaan. Kauniit ovat myös hortensiasi!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)