torstai 31. elokuuta 2017

Viininpunainen kypärä

Köynnösukonhattu kukkii. Siinä on tänä vuonna todella suuren kokoiset kukat, kiitos taivaallisen kastelun. Ja hattuhan tuo ihan selvästi on, kuin roomalaisen sotilaan kypärä.
 Väri on lajikkeen nimen mukainen 'Red Wine'.
 Kun kypärää katsoo edestä tulee mieleen satu Taru sormusten herrasta tai suomalaiset tontut. Voiko omituisemman mallista kukkaa olla ja silti kaunista.
 Punaviinin kanssa yhteen sopii hyvin salkoruusut vaikka eihän nuo ihan vieressä kasva. Salkoruusujen väri oli yllätys, pussi missä ne myytiin oli sekoitus eri värejä. Minusta minulla kävi tuuri. Ensin avautui kaunis vanhanajan roosa. Seuraavaksi vähän tummempi, vähään liilaan taittava salkoruusu. Ja viimeisenä avautui tumma, lähes viininpunainen väri.
 Tässä vielä lähikuvaa tummasta salkoruusta. Minä tykkään. 
 Omenoiden satokausi on käynnistetty. Vaikka eihän meillä omenaa tee muut puut kuin 'Pirja'. Muut on liian pieniä tai rusakon pilaamia. Pirja sitten tekeekin satoa niin että oksat notkuu. Keräsin pudokkaat talteen viikonloppua varten jolloin on tarkoitus keitellä syksyn ensimmäiset mehut.
Tämän vuoden omenat eivät ole kovin laadukkaita mutta tulee niitä silti popsittua, pienet kauneusvirheet ei haittaa ja loput kelpaa mehuksi. Pirja on hyvä kesäomena mutta sen kanssa saa olla tarkkana, se kypsyy nopeasti ja ylikypsänä ei maistu enää hyvälle.

Huomenna alkaa syyskuu. Ei yhtään tunnu siltä, elokuu meni kuin lentäen.

27 kommenttia:

 1. Voi noita kauniita kypäriä - punaiset ovat kauniita ja niitä on myös valkoisia. Ottaisin mieilelläni molemman värisiä pihaani. Ja salkoruusut - kenties sattumalta - ihan saman värisiä. Sopisivat niin ihanasti vierekkäin kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikko siten hankin valkoisen köynnösukonhatun Mustilasta. Törmäsin sellaisen ensi kertaa elämässäni.

   Poista
 2. Upea tuo köynnösukonhattu, aivan mielettömän kaunis. Oon vähän kateellinen sin omenasadosta. Meidän sato taitaa jäädä noin 10 omenaan :D :D Ei tarvitse paljon pohtia, mitähän niistä tekisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä viime vuoden omenasato oli alle kymmenen, ei saanut edes piirakkaa leivottua. Silloin tilanteen palasti ystävien puutarhat joissa oli omenaa yli oman tarpeen.

   Poista
 3. En ole edes tiennyt, että ukonhattua on köynnöslaji. Upea ! Salkoruusut ois ihania, mutta eivät menestyneet meidän pihassa. Omenasosetta keittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ainakin valkoinen ja punainen köynnösukonhattu. On näkynyt punaista joskus taimitarhojen listoilla. Omenasose on hyvää.

   Poista
 4. Suuri vanha talo ja salkoruusut käyvät todella hyvin yhteen.
  Sinulta saatu köynnösukonhatun taimi kasvoi aluksi hyvin, mutta se ei ole jaksanut kukkia. Toivon, että se on käyttänyt voimiaan juurakon kasvatukseen eikä kuihdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen ettei köynnösukonhattu kukkinut minullakaan ihan heti ja aina parempi jos keskittyy juurien kasvattamisen.

   Poista
 5. Kauniita niin ukonhattu, kuin tuo salkoruusukin. Väri on myös upea.
  Meillä omenasato on ollut'Punaisen Melban osalta todella runsas. Oksat ovat ihan väärällään omenoita. 'Samo' antaa myös mukavan sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen Melba voisi olla hyvä lisä omiin omeniin, puiden ostoa on edessä. Samo on minulle ihan vieras lajike, pitää tutustua siihenkin.

   Poista
 6. Ah minkä väriset kukat. Multa puuttui nyt salkoruusut kokonaan, mutta korjasin tilannetta kylvöksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kylvin siemeniä ja nyt harmittaa etten jättänyt osaa kevääksi esikasvatettavaksi. No, toivottavasti itävät.

   Poista
 7. Tuo köynnösukonhattu on todella upea, taitaa sekin kuulua K-18 -kasveihin! Meillä omenasato jää aika vaatimattomaksi tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdotomasti K-18 kasvi, sopisi hyvin sinun alaikäisiltä kiellettyyn istutukseen.

   Poista
 8. Kaunis kukka! Meilläkin kypsyivät juuri omput, itseäni en ole vielä niiden suhteen saanut käyntiin. Olen maistanut pari mutta olivat vähän kirpeitä. Kyllähän niistä mehua jo tekisi, niin ja piirakkaa lurps :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapiirakka kuuluu syksyyn, vielä on se ensimmäinen tekemättä. Edellisessä kodissa vietiin joka vuosi mehuasemalla kymmeniä kiloja omppuja mehustukseen, voi että se oli hyvää.

   Poista
 9. Tua punaane köynnösukonhattu on hiano. Salakoruusuuski hianot färit. Omenapuita on meillä tasan yksi, eikä omenat oo viälä kypsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirja onkin tosi aikainen kesälajike, semmoinne syömäomppu.

   Poista
 10. Taidanpa ensi vuonna kasvattaa salkoruusuja. Jotenkin on kaunista, kun kurottavat korkealle.

  Onko sinulla kokemusta pionien jakamisesta. Syksyllä vaiko keväällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusut on hienoja. Olen siirtänyt pioneja keväällä, kesällä ja syksyllä. Ehkä parhain tulos on ollut kevään tai alkukesän siirroilla.

   Poista
 11. Upea tuo ukonhattu ja aivam ihana salkoruusu! Hyvät värisävyt salkoruusuihisi sattui. Meillä on sama tilanne omenapuiden suhteen kuin teillä, tosin Pirjakin on vielä niin pieni, että satoa tulee vain muutamia omppuja. Blogissani on sinulle haaste, käyhän kurkkaamassa. :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. On tosiaan huiman näköinen ilmestys tuo ukonhattu! Värit sekä hatussa että salkoruusuissa ovat vahvat, upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukonhattu on hieno kasvi, tykkään siitä kaiken värisenä.

   Poista
 13. Todella jännittävä tuo köynnösukonhattu, näyttää hauskalta :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)