keskiviikko 16. elokuuta 2017

Ruusuja aluksi ja lopuksi

Arboretumin kivimuurilla eli navetan kivimuurilla kukkii ensimmäinen ruusu. Sain tähän kolmea eri rugosa suvun ruusua ja tietysti ehdin jo sekoittaa ne, yksi kuolikin. Ei se mitään, luulen että kukka antaa hyvin vihjeen siitä kuka on kyseessä.
 Luulen että tässä on rosa rugosa "Snow Pavement". Ja toinen ruusu mikä ei vielä kuki taitaa olla "Pohjolan kuningatar". Tai katsotaan nyt mitä tuleman pitää, minulle käy kaikki.
 Lisää nimikyltin kadottaneita löytyy arboretumin laidalta. Tämä on luultavasti viitavaahtera jonka olen hankkinut Mustilasta. Se piti istuttaa uudelleen ja nyt näyttää että siirto onnistui. Pikkuinen vaahtera on alkanut jo värjätä lehtiään syyskuosiin.
 Punakoivuni ei tarvitse nimikylttiä, sen tunnistaa väristä ja lehtien muodosta. Tätä ei voi vahingossakaan sekoittaa arboretumin muihin purppuranpunaisiin puihin, punapyökkiin, purppuratuomeen tai verivaahteraan.
 Eikä Almaa voi sekoittaa kylän muihin katteihin, niin omaperäinen on sen väritys. Kasvimaalla kävi eilen toimittaja ja valokuvaaja. Ensi vuonna ilmestyy juttu jossa Almakin sai hyvän osan puutarhakissana. Ja sitä se on, makaa aina lähistöllä kun teen kasvimaalla hommia.
 Uutuutena Almalla on kellittävänä kasvimaalla räsymatto, tai oikeasti kaksikin. Kyllästyin kitkemään päädyn savimaata, se oli ihan järkyttävää käännettävää talikolle. Nyt riitti, alla on paksu kerros sanomalehtiä, sitten lakanaa ja lopulta kaksi vanhaa räsymattoa. Ja jos nyt joku ajattelee että heittipä hienot räsymatot puutarhaan niin ei, niin ei ole. Räsymatot on kauniit ja muuten ok mutta niistä irtoaa niin jumalaton tekstiilipöly ettei ole tosi. Vanhat kuteen ovat haurastuneet eikä mattoja voi enää pitää sisätiloissa. Näin en saavat viettää ansiokkaan loppuelämän katteena kasvimaan päädyssä.
 Palataan vielä ruusuihin. Puistoruusu "John Cabot" on kukkinut todella pitkään ja tekee koko ajan uusia nuppuja. Olen hykerrellyt ihastuksesta ja taputellut itseäni olkapäälle, että onnistuinpa valitsemaan oivan ruusun rosarion ruusurivin alkuun. Tämä ruusu on minusta yksi täydellisistä ruusuista.
Toinen olkapää saa taputuksi rosa rugosa "Sointu" ruusun takia. Tämäkin kehittää koko ajan uusia nuppuja ja ruusu on sentään vasta vuosi sitten istutettu.

Rosariossa on tulossa kukkaan vielä yksi ruusu, tai ainakin toivon sen ehtivän kukkia ennen syyspakkasia. Keväällä ostin Lidlistä kaksi köynnösruusua joista toinen voi erinomaisesti ja toinen vähemmän erinomaisesti. Siinä paremmin voivassa on yksi nuppu. Joka päivä käyn tarkistamassa nupun tilanteen ja sen ettei se vain ole hävinnyt. Suorastaan jännittää mitä nupusta kuoriutuu esiin.

20 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja niin upeita nuo ruusut😍Suloinen Alma💕Mukavaa viikon jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alma on suloinen, arvonsa tietävä puutarhakissa.

   Poista
 2. Ihania ruusuja! Tuohon Snow Pavementiin olen nyt täysin ihastunut blogien kuvien perusteella. Ja nytpä keksin sille parikin paikkaa tässä blogisi äärellä! Joten kiitos :-)
  Ihania ruusuja, ja niin kiitollisia, kun pian kukkivat istuttamisen jälkeen.
  Kyllä katsoin kauhulla hienoa räsymattoa, mutta sitten sen ymmärsi. Voi harmi, mutta uudet sukupolvet onneksi kutovat uusia mattoja, kun vanhoista aika jättää.
  Alma ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat kiitollisia hoidettavia, ja helpompia mitä uskoinkaan. Kunhan pysyttelee omajuurisissa ja kestävissä lajikkeissa. Niissäkin on valikoimaa niin ettei kaikkia voi hankkia.
   Vähän tuntui haikealta heittää jonkun iso työ kasvimaalle maatumaan mutta ei matoista enää oikein ole muuhun. Reunat on ihan lahot, niitä olen jo kantilla korjannut mutta ei auttanut, pöly on niin valtaisaa.

   Poista
 3. Ihanaa, kesä jatkuu, kun joku vielä ruusuista postaa! Omani ovat likimain jo kukkimisensa kukkineet tältä kesältä. Ritausma ja Teresanruusu sekä Neilikkaruusu vielä muutamalla kukalla lopettelevat.
  Hienon näköinen tuo räsymatto puutarhassa. Voisi hyvinkin mennä tilataiteena, mutta ymmärrän myös tuon käytännön puolen. Itse olen jokusen räsymaton (ja lakanan ja ffroteepyyhkeen jne) upottanut. Räsymatot ovat erinomaista materiaalia rikkaruohontorjunnassa.
  Almakin näyttää selvästi hyväksyvän uuden puutarhasisusteesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä jatkuu, vielä on paljon kasveja mistä postailla. Nuppua pukkaa, neilikkaruusissa on vielä kymmeniä nuppuja. Vanhat räsymatot on hyviä, ovat takuulla maatuvaa luonnonmateriaalia. Vuosia olen hyysännyt noita mattoja aitassa, nyt niiden oli aika mennä.

   Poista
 4. Räsymatto toimittaa tehtävänsä todella loppuun asti. Muutamassa vuodessa se on jo lähes maatunut.
  Arboretum ja rosario ovat molemmat jo hyvällä mallilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangas maatuu puutarhassa todella nopeasti. Rosario on kivalla mallilla, vielä on parille ruusulle tilaa mutta en pidä kiirettä hankintojen kanssa. Se oikea ruusu tulee joskus vastaan joka pääsee viimeiselle paikalle.

   Poista
 5. Ihanat ruusut. Miten olisi viimeiselle paikalle 'Henry Kelsey´? Sanoisin, että siinä vasta kukintaa piisaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henry Kelsey on kaunis, se pitää laittaa muistiin, puutarhassa muualla on tilaa ruusuille. Rosarioon ottaisin mieluiten sellaisen jossa on mahdollisimman liila kukka.

   Poista
 6. Cabot on ihanan färine! Mulla orottaa terassilla kolome resuusta mattua. Sijootuspaikkoja olis montaki tariolla, enkä oo viälä päättäny mihinkä laitaasin ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. cabot on hieno ruusu ja niin näyttäisi olevan "Snow Pavemet" myös, kävin tänään tutkimassa sitä lisää ja sepäs onkin täynnä nuppuja. Huippua!

   Poista
 7. Mahtavaa, että ruusut kukkivat vielä loppukesästä. Räsymatto on hauskannäköinen kasvimaan reunassa ja Almakin tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat pelastaneet tänä vuonna kesää todella paljon. Onneksi eivät jääneet pihassa pelkkään juhannusruusuun. Alma on pehmoisen ystävä.

   Poista
 8. Kauniita ruusuja :) Ja Alma ❤ Kyllä on niin saman näköinen kaimansa kanssa että. Meillä Alma on nyt alkanut naukua itseään ulos neljältä aamulla. Samalla tulee Aamu sisälle ja Esko lähtee myös ulos. Mutta Alpo...kaksi kertaa on mennyt kuistille ja äkkiä takaisin sisälle nukkumaan. Onko vähän liian pimeää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Aatu jää meillä sisälle niin tietää heräämistä puoli neljä, pakko päästä ulos. Ilmeisesti se on vanhusten ulkoiluaika. Muut jaksaa kiltisti odotella aamuun saakka.
   Alpo on viisas kun jää sisälle <3

   Poista
 9. Ihanat ruusut. Tietäisinpä minäkin omieni nimet.. Laput ovat kadonneet tuulen mukana. Niin käy aina. En viisastu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään ei ole puutarhassa niin varmaa kuin nimilappujen hukkuminen!

   Poista
 10. Ihania ruusuja! Hyvä idea tuo räsymatto. Aurinkoista viikonloppua ja rapsutuksia Almalle!

  VastaaPoista
 11. Huonoja räsymattoja on tämän jälkeen hyvä hävittää puutarhaan, tuovat hyötyä ja vielä iloa silmälle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)