sunnuntai 6. elokuuta 2017

Sateen loppumista odotellessa

Sateet ovat haitanneet koko viikonlopun puutarhatöitä. Eikä kymmenen päivän sääennuste lupaa sen parempaa. On ainakin ollut aikaa lukea kirjoja, notkua tietokoneella ja siivota taloa.
 Nimetön tädyke on vallannut elintilaa navetan kivimuurilta. Tämä saakin levitä ihan rauhassa, jotain voisi laittaa pariksi, ehkä vaaleanpunaista.
 Kasvimaalla on rehevää. Eturivin kehäkukat ovat täydessä kukassa ihan kohta, seuraavissa riveissä on porkkanaa, pieniä vielä mutta on niitä maisteltu jo. Herneitä kerätään urakalla, tuntuvat kypsyvän kaikki yhtäaikaa.
 Kirjoapteekkarinruusu "Rosa" "Mundi" on kestänyt sateet todella hyvin. Ja huomasin että nuppuja onkin vielä kolme lisää. Tekee tänä vuonna yhteensä kuusi kukkaa, ei ollenkaan paha vuosi sitten istutetulta ruusulta.
 Ilmasipulia riittää jaettavaksi tai uuteen paikkaan istutettavaksi. Näitä emme ole syöneet, kasvimaa tuottaa riittävästi sipulia.
 Mehitähdet kukkivat joka kesä parilla kukalla. Kukan tehnyt yksittäinen mehitähti kuolee, sen takia en toivo runsasta kukintaa vaikka pienten mehitähtivauvojen tuotanto onkin aina runsasta.
Tämän maksaruohon hankin keväällä pihakirppikseltä. Nimen unohdin, toivottavasti osaatte auttaa. Istutin puolet taimesta rinnepuutarhaan pesäkuusen ja kellukan väliin. Puolet pääsi navetan kivimuurin punalehtiruusun alle. Sinnikkäitä taimia, molemmat ovat hengissä ja kukkivat.
 Punalatva on hankittu tänä keväänä Türista. Se on jäämässä köynnöspinaatin ja pioniunikoiden varjoon, kumpaakin on syytä kitkeä reilulla kädellä jotta punalatva saa kasvurauhan. Kukintaa odotan ja erityisesti haluan nähdä onko tämä niin pölyttäjien suosiossa kun on kehuttu.
Syysleimusta pölyttäjät ovat tykänneet. Perhosista en osaa sanoa, tänä vuonna perhoset ovat olleet todella harvinainen näky. Nokkosperhosen toukkia näin mutta itse nokkosperhosesta minulla ei ole kuin yksi havainto tältä kesältä. Toivon todella että elokuu olisi alkuaan lämpimämpi ja kauniimpi, ihan luonnon selviytymisen takia.

22 kommenttia:

 1. Rehevä on hyötypuutarhasi kertakaikkiaan. Ilmasipulia ei näe joka puutarhassa, meillä on muutama alku mökillä. Ja punalatvaa on meillä myös mökillä useampi pehko ja kyllä se on perhosten ja kaikkien pörrääjien suosiossa. Yksi pehko on varmaan melkein puolitoista metriä. Sateetkohan sen kasvatti siihen korkeuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmasipuli on viihtynyt hyvin perennojen kanssa, joitain laukkoja olen yrittänyt kokeilla yrttimaalle mutta eivät ole menestyneet. Kukkien kanssa kasvavat paremmin. Uuden kasvihuoneen eteen olen suunnitellut laajoja laukkaistutuksia. Minun punalatva on vielä matala, joutui odottamaan purkissa istuttamista vähän liian pitkään.

   Poista
 2. Voi harmi, että siellä on satanut niin runsaasti! Täälläkin tuli perjantaina ja tänään, välissä oli aurinkoinen ja tuulinen päivä, joka varmaan kuivatti perjantain tuoman hyvästä kastelusta osan, Niinpä onneksi tänään tuli vettä kunnolla lisää.
  Ihana tädyke, näyttää rantatädykkeeltä! Maksiksia on niin paljon, että en uskalla arvata tuota. Kaukasianmaksaruoho (Sedum spurium) on ainakin samantapainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ainainen sade alkaa olla jo hyvin syvältä jos suoraan sanon. Eihän kuivuuskaan kivaa ole mutta silloin sentään voi tehdä puutarhassa jotain, kaatosateessa en ainakaan minä viihdy. Rantatädyke tuo taitaa olla ja toinen kaukasianmaksaruoho. Ei näitä millään muista kaikkia :)

   Poista
 3. Minä toivon myös lämpöä. Osin luonnon takia ja osin ihan itseni takia. Paljon elokuisia kasveja on vielä tiukasti nupussa. Toivon tosiaan taukoa sateissa ja vielä poutasäitä lämmön kera. Syyskuussa alkaa aurinko olla siinä pisteessä, että se ei enää paljon meille enää osu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesän kukinta on meillä jotenkin vaisua tänä vuonna, en tiedä latistaako sade kukintaa vaikka kukintaa pitäisi olla viime vuotta enemmän. Ainakin osa hortensioista menee ihan maata pitkin sateiden takia. Pitää etsiä lisää tukia. Pionit meni tosi nopeasti.

   Poista
 4. Minäkin istutin kirjoapteekkarinruusun viime vuonna. Tosin omassani on jotain tuholaisia (en ole tarkemmin tutkinut) sellainen kitulias yksilö pensas on, mutta yrittää hieman kukkiakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää koputtaa puuta, minun ruusut on aika hyvin säilyneet ilman ötököitä tänä kesänä. Yksittäisiä kärsäkkäitä oli ja kirvoja. Vastapainoksi ukonhattuja riivaa kirvat taas kerran enemmänkin.

   Poista
 5. Ihanan rehevä kasvimaa! Millaisen kasvupaikan tuo köynnöspinaatti vaatii? Mulla odottaisi taimi istuttamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla köynnöspinaatti kasvaa kivimuurin kupeessa. Muuri suojaa pohjoiselta. Tietääkseni köynnöspinaatti ei siedä talvimärkyyttä ja tarvitsee suojaisan ja lämpöisen paikan.

   Poista
 6. Minulla on samannäköistä pinkkiä maksaruohoa, jonka olen saanut ja jolle kaipaan nimeä. Kuvasin sitä jokin aika sitten aivan läheltä ja se on, kuin täynnä pieniä tähtiä. Aivan ihana.
  Meillä purppurapunalatva on kallionauhusten ohella parhaita perhoskasveja. Elokuun lopulla aurinkoisena päivänä perhoset pörräävät hullun lailla punalatvassa. Toivottavasti niin tapahtuu sinunkin punalatvassasi. Vielähän tuo on aika nuppuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastuin heti ruohon maksaruohoon. Sen mataluus on osa viehätystä, käy monen kasvin aluskasviksi.
   Minun punalatva on vielä pieni ja matala ja hyvin nuppuinen. Se joutui olemaan hyvän tovin purkissa ennen istuttamista ja sitten ikäänkuin unohdin taimet ja se oli hukkua köynnöspinaatin alle.

   Poista
 7. Kaunis rehevä kasvimaa ja hienon värinen syysleimu. Sadetta on tosiaan riittänyt, saisi nyt jo vaihteeksi paistaa aurinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamaksi päiväksi on luvattu aurinkoa. Pitää viettää joka sekunti puutarhassa kun kerrankin voi.

   Poista
 8. Kasvimaa ainakin näyttää pitävän tästä karmivasta sateesta, jota vaan virtaa kaiken aikaa alaspäin...Eipä ole meilläkään perhosia näkynyt, vaikka nauhusten rivistö loistaa keltaisenaan, kukapa sitä sateessa lentelisikään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on tykännyt, sipulit eivät ole olleet näin komeita vuosiin. Tänään näin yhden valkoisen perhosen!

   Poista
 9. Rehevän näköistä totisesti, ehkä vettä on tullut riittävästi sillekin. Aurinkoa kyllä kaivataan. Vielä on kuitenkin kesää. Jospa ensi viikolla paistaisi meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuu on vielä kesäkuukausi, syyskuukin saattaa olla lämmin. Ainakin toivon niin.

   Poista
 10. Saisi sateet jo riittää! Ollut kyllä niin huono kesä sään puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Lahden seudulla on ollut surkeat säät. Viileää ja sateista, aamulla oli lämmintä vain +8 astetta kun heräsin.

   Poista
 11. Kasvimaan kasvit ovat tänä vuonna kasvaneet todella reheviksi. Ovat tykänneet viileydestä. Joko olet korjannut talvivalkosipuleitasi? Meiltä peurat ovat käyneet syömässä syysleimujen latvat, joten kukintaa joudutaan odottelemaan vielä. Minulla on loistotädykettä, mutten oikein tykkää sen kasvutavasta, kun varret lamoavat. Kukkana kyllä muuten mieluinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just kattelin että valkosipulit voisi korjata pois. Alkaa alimmat lehdet kellertää. Tuo minunkin tädyke lamoaa, pitää tukea jotenkin ensi vuonna.

   Poista

Kiitos kommenteista :)