perjantai 4. elokuuta 2017

Tämän viikon kukintaa

Töiden aloitus loman jälkeen on tuntunut kovin tuskaiselta. Iltaisin väsyttää ja olo on täysin riittämätön. Pitäisi tehdä puutarhassa kaikenlaista, päällimmäinen tunne on hallitsematon kaaos. Metsän mustikat odottaa kerääjäänsä ja kasvimaa pullistelee satoa. Mistä aika kaikkeen? Joka vuosi loppukesästä on sama ongelma, ei repeä. Eilen otin univelkaa takaisin päiväunien muodossa ja sen jälkeen lähdin metsään ja suljin puutarhan kaaoksen pois silmistä ja mielestä. Kaaoksen kesytys alkaa viikonloppuna, tänään mietitään hyökkäys-strategia valmiiksi.
 Onneksi puutarha myös rauhoittaa kaaoksen keskellä ja auenneet kukat antavat voimaa. Joka vuosi tästä kiireisimmästä ajasta on selvitty. Tämä kaksivärinen tuntematon lilja on tuotu Virosta muutama vuosi sitten. Se oli myyntikuvassa minusta ihan eri värinen. Ekassa kasvupaikassa tämä oli suorastaan kaamea. Nyt Türin penkissä oikeastaan ihan kiva. Ajattelin tämän köynnösukonhatun kaveriksi mutta sepä ei kuki tänä vuonna ollenkaan, on aika heikossa hapessa. Toivottavasti nyt vertyy sillä köynnösukonhatun väri mätsää täydellisesti liljan punaiseen väriin.
 Lilja "Elodie" sen sijaan on ollut kaunis aina. Tätä hankin Lidlistä lisääkin, onhan tämä juuri sitä vaaleanpunaista hempeää josta niin pidän puutarhan värinä.
 Sarjassa tuntemattomat tuliaiset on tämä kurjenmiekka joka oli aukaissut huomaamatta kukkansa Ukrainan reissumme aikana. Tunnistatko? Lehdet tässä ei ole kurjenmiekkamaiset vaan ne ovat enemmän kuin sipulilla, ontot mutta hyvinkin pitkät. Väri on mieletön kirkas sini.
 Lidl on osoittautunut kasvien suhteen hyväksi hankintapaikaksi. Sieltä on myös yksi pussillinen salkoruusun juurakoita. Lajiketta en tiedä, kukkien värikin oli lottoamista, pussin kyljen kuvassa oli kaiken värisiä salkoruusuja. Värilotossa sain ihan kivan punaisen. Vielä on yllätys mitä kahdesta muusta taimesta tulee. Salkoruusua en ole onnistunut kasvattamaan siemenestä mutta juurakosta olen onnistunut. Tämä talon vierustan aurinkoinen (jos vain paistaa) ja melkoisen kuiva kohta on ollut salkoruusujen mieleen.
 Ruusunätkelmää olen sinnikkäästi kasvattanut siemenestä. Nyt kolmantena vuonna se suvaitsee kukkia. On tämä puutarhaharrastus kyllä joskus melkoista odottelua ja hermojen koettelua. Jostain syystä luulin kasvattaneeni tätä vaaleanpunaisena mutta kaikki taimet ovatkin valkoisia. Ihan kiva väri kun taustalla on tumma happomarja.
 Kivipurolla rikat valtaa alaa mutta pidetään se vielä pois mielestä. Keijuangervot ja keltajapaninangervot kasvattavat pensaina kokoaan jokaisen kesän myötä. Tänä vuonna kukintaa voi sanoa kukinnaksi. Alue alkaa tyydyttää puutarhurin silmää.
Harmaakäenkukka taas melkein satuttaa silmää loistollaan. Vasemmassa yläkulmassa jo nyt kukkiva syysleimu jää harmaakäenkukan kukinnan varjoon. Ehkä toinen näistä saa lähteä.

Joskus kasvit lähtevät vaikka sitä ei puutarhuri halua. Juuri tajusin Navettapiian blogin myötä että kurjenpolvi "Elke" ei ole noussut tänä vuonna. Se taisi mennä talvituhojen listalle. Samalle listalle meni myös morsiusleinikki ja yksi hortensia. Siinä kolme hyvää syytä käydä taimistolla ja tulla täyden ostoskorin kanssa kassalle. Vajeet on paikattava.

18 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis harmaakäenkukka onkaan, minullakin se kukkii nyt, tosin ihan väärässä paikassa kun en yhtään tiennyt minkälaista kukkaa odotella siemenistä. Loppukesällä tuntuu, etteivät kädet riitä kaikkiin puuhiin ja kesärientojakin on vielä jäljellä. Pensasmarjatkin pitäisi saada talteen ja mustikat ja muu sato, mutta tehdään mitä ehditään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä motto, tekee minkä ehtii. Harmaakäenkukka on kiva, sitä on valkoisenakin mutta ehkä tuo kirkas pinkki on enemmän minun makuuni.

   Poista
 2. Aika loppuu ja jaksaminekin töiden ohelle myös. Syyskesästä puutarhurointi alkaa tuntua kestävyyslajille, jossa maitohapot näyttelevät merkittävää osaa :D

  Upeat kuvat ja ihanat kukat puutarhassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskesä on kiireistä aikaa kun puutarhassa tulee kaiken muun päälle sadonkorjuu. Kasvimaan kitkin viimeistä kertaa ennen talvea, perennoja on vielä kuritettava ja niiden alla olevia rikkoja.

   Poista
 3. Kaunista kukintaa. Meilläkin ovat liljat juuri avautuneet. Tuo harmaakäenkukka on niin kaunis. Elokuussa jätän suosiolla puutarhahommat vähemmälle, kun on niin paljon kaikkea muuta, mm viinimarjojen, mustikoiden ja sienien kerääminen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä viinimarjat ei onneksi ole ihan vielä kypsiä, eikä vadelman pääsato. Ja kasvimaalta kerätään vielä suoraan ruokapöytään.

   Poista
 4. Kaunis salkoruusu, hieno väri! Töiden alku hirvittää, ensi viikolla alkaa... Tietää että ensimmäiset illat on ihan sippi ja nukkuu istualleen. Kyllä se siitä taas tasottuu.
  Mulle iski tänään pihalla semmonen tuskastumisen tunne, kun kaikki kasvit alkaa rehottaa kuka minnekin. Aloitin siis syystyöt ja katkoin ensimmäisiä perennojen varsia pois ja yritin siistiä vähän muutenkin. Helpotti vähäksi aikaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusuihin pitäisi perehtyä enemmän. Ukrainassa niitä kasvoi rikkana moottoritien reunassa. Elokuun rehoitus on se puutarhan tila jonka kanssa minun on vaikea elää. Kaikkea on liikaa. Huomenna alan kurittaa perennoja pienemmäksi.

   Poista
 5. Satoaika pitää puutarhurin kiireisenä. Kerätään talteen se, mikä joudetaan. Kun nukkuu välillä päiväunia, jaksaa taas poimia marjoja. Rikkaruohot eivät karkaa mihinkään. Ne joutavat odottaa. Välillä voi lepuuttaa silmiään kauniisti kukkivassa puutarhassa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväunet tekee terää, rikkaruohot kyllä odottavat. Metsien marjat taas ei, niiden kanssa on toimittava silloin kun ei sada.

   Poista
 6. Samanlaiset tunnelmat on täälläkin eka työviikon jälkeen! Onneksi kierros pihalla virkistää, sillä sateiden myötä kasvit ovat oikein rehahtaneet kasvuun. Tänään oli pakko kuitenkin siivota sisällä vähän perusteellisemmin kun loman aikana harrastettiin kevyempää siivousta. Ulkonakin on ollut sateista, joten oli mukava laittaa koti kuntoon hyvällä omallatunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuli siivouspäivä sisällä, vettä on tullut niin tasaiseen tahtiin etten ole mennyt puutarhaan muuta kuin satoa noukkimaan että saatiin ruokaa. Ja aamupäivän siistin pakastimeen kaksi laatikkoa mansikkaa. Töitä on priorisoitava hyvinkin paljon säätilojen mukaan :)

   Poista
 7. Vaikka töissä on ollut jo jonkin aikaa loman jälkeen, on aika jatkuvasti vähän kortilla. Työrytmiin tottuminen vie oman aikansa ja kaikkea ei aina ehdi tehdä. Onneksi siihenkin taas tottuu, että joutuu asioita vähän priorisoimaan.

  Kaunista kukintaa. Kivipuron ympäristö selvästi tuuheutuu ja kasvaa koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työrytmiin tottuminen vie aikaa, etenkin kun aloitin taas uudessa työssä. Uudet työkaverit, tilat ja kuviot. Puutarha on hyvää vastapainoa työlle, vapaa-aikaa vain saisi olla enemmän.

   Poista
 8. Minä en kyllä nähnyt sinulla rikkaruohoja, niin siistiä ja nättiä on. Kauniin erikoinen tuo lilja. Arki on kyllä uuvuttavaa. Pitäisi olla työtön, jotta saisi pidettyä puutarhan kunnossa. Tsemppiä sinulle! Nyt vain taimistoterapiaa hakemaan ja uusia kasveja eikös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesän tehokas kitkentä on tuottanut tulosta ja rikkaruohoja ei ole älyttömästi. Paikoin vesiheinä on rehahtanut ja sen haluan pois sillä kotilot tykkäävät sen kosteudesta. Taimistoille pitäisi ehtiä jossain välissä, taidan ottaa sen ensi viikon asiaksi.

   Poista
 9. Ihana vaaleanpunainen lilja, nuo markettien puutarhaosastot ovat joskus positiivisia yllätyksiä! Mustikat menivvät meilläkin etusijalle puutarhapuuhien kanssa, ja viikonlopun megasateet vain kasvattivat tuskaa. Mutta ajan kanssa......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajan kanssa :) Tänään en malttanut mennä mustikoita poimimaan, kuivakoot metsä ensin pari päivää.

   Poista

Kiitos kommenteista :)