torstai 2. lokakuuta 2014

Hylätty ovi

Aitan ensimmäisessä alahuoneessa on ollut kummallinen viritys. Komeisiin lattialankuihin on sahattu reikä, ja reiän päälle on laitettu vanha ovi. Miksi näin on tehty, ei kertoneet aukko eikä ovi, mutta arvailimme, että kyseessä on maakuoppa jossa on yritetty pitää ruokia kylmänä kesän helteillä. Kuoppa on reunustettu kivillä jotta eläimet eivät pääsisi sinne. Nykyhetkenä moiselle kuopalle ei ole käyttöä, joten jossain puuskassa nostin vain oven lappeelleen aitan seinää vasten.

Onneksi en siinä kohtaa ajatellut, että ovi roviolle ja kuoppa umpeen ja lattiaan uusia lankkuja. Jälkimmäiset ehkä toteutunevat, mutta oven pelastin tiistaina entisöintikurssin tiloihin kuivumaan. Ja vasta siellä valossa näin, mikä aarre minulla on aitan uumenista.
Ovi on taitavasti tehty tiheäsyisestä puusta. Eipä se muuten olisikaan kestänyt maakuopan kantena. Kosteudesta on vaurioita, kuten paksu nukka puun pinnassa.
 Kaikki helat ja saranat ovat ruostuneet pois, mutta jäljestä voin päätellä, että ne ovat olleet melkoisen hienot. Uskallan sanoa, että ovi voi olla jopa 1700-luvun puolelta.
 Ovessa ei ole sisäänrakennettu lukkoa, eikä siinä ole jälkeä myöhempien aikojen pintalukostakaan. Sekin kielisi korkeasta iästä. Kuten myös siisti kasaus puutapeilla ja suuret saranat ja helat.
 Oven keskiosa on yhtä puuta tuossa peilien välissä, korkeutta on montakymmentä senttiä. Ja siinäkin kohtaa on jäljet jonkinlaisesta rautaosasta. Keskiosan puutapit on hienosti symmetrisen tasaisesti molemmin puolin. Estetiikka on ollut hallussa silloin joskus.
Oven toisesta puolesta en tajunnut ottaa kuvaa, se kertoo oven olleen jonkun kaapin ovi, sillä peilejä ei ole viimeistelty nurjalta puolelta. Peilien viiden sentin paksuus kertoo miksi ovi on hyvin painava ja siihen on tarvittu järeät saranat. 
Mitä sitten ovella teen? Mies on haaveillut aina tuvan nurkkaan tulevasta kulmakaapista. Tämän oven avulla siihen voisi tehdä helposti kiinteän kaapin. Mutta se on sitten joskus, katsotaan ensin saako tätä hylättyä ovea enää pelastetuksi.

8 kommenttia:

 1. Oih, mikä aarre!
  Kulmakaappina varmasti huiman hieno, toivottavasti sen siihen saatte :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovi selvästi kertoi haluavansa kulmakaapin oveksi :) Ja pääsee mies toteuttamaan haaveensa. Nyt vain toivon yli kaiken, että ovi kestää kuivumisen ja pysyy suurin piirtein suorana.

   Poista
 2. Wautsi, hieno ovi. Olipa hyvä että pelastit! Ja wautsiwau, mikä tomaattisato! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti piti pelastaa hylätty kaunotar.

   Poista
 3. No kylläpä on hieno. Ja hienoa, että sinulla on tuo entisöintikurssi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entisöintikurssi on minun henkireikä, pääsee kerran viikossa kotoa pois ja saa tehdä jotain ihan omaan tahtiin ja niin kuin haluaa. En ihan hevillä luopuisi :)

   Poista
 4. Upea aarre, ja ihan kotinurkissa, vau! Ja tuo entisöintikurssi kuulostaa kyllä mahtavalta. Kulmakaapin toteutusta odotellessa;)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)