tiistai 7. lokakuuta 2014

Puutarhatarpeita

Puutarhassa tapahtuu kummia, sitä on alkanut joku käyttämään suureen tarpeeseensa. Minun rakkaasta puutarhassani on tullut jonkun otuksen käymälä. Jätöspoliisin ominaisuudessa syylliseksi taidetaan arpoa joku sorkallinen eläin. Vai onko muita jotka voivat jättää nurmikkoon tällaisia jälkiä? Jälkien lisäksi on ilmiselvästi menty suojaan aitan alle. Mutta tuskin sinne mikään peura tai kauris menee? Tai sitten asialla ei ole mitään tekemistä kasojen kanssa. Ja sitten ne itse kasat. Tunnistatko minkä eläimen. Oranssit on joko pihlajajanmarjoja, ruusunkiulukoita tai kompostista nyysittyjä tomaatteja. Eli kaikki tunnistusvelhot, kuka jättää kasojaan puutarhaani?
Lopuksi vielä pahoittelut jos kuvat ja tekstit on sekaisin, jouduin näpyttelemään tämän kännykällä. Jätöskuvan ei pitänyt tulla ekakdi, mutta siinä se nyt on. Kuvan valkoinen lätkä on kännykkäpussini ja antaa mittasuhteet kasoille jotka ei ole mitenkään pienet.14 kommenttia:

 1. Olisiko supikoiran jätökset tuollaisia? Samanlaisia kasoja näkyy omalla pihallani, ja olen arvellut ne supikoiriksi. Jalanjäljestä en kyllä osaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vähän googletella, mutta supin jätöksiä ovat melkoisen varmasti. Ja nyt kun ajattelen, sopisi ne nurmikon kuopat sellaisen pienen koiran päättömään kulkuun pitkin pihaa. ja luulen, että tämä aitan alivuokralainen joudutaan häätämään, ihan ei pihaan tarvitse tulla kun metsiä on vierellä vaikka kuinka.

   Poista
 2. Supikoirahan se on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa olla. Tekee muuten ihan järkyttävän suuria kasoja pieneksi koiraksi!

   Poista
 3. Supi tai mäyrä. Näin ruudun välityksellä on mahdotonta sanoa kumpi, niin samanlaisia ne ovat sekä elintavoiltaan, ravinnoltaan, että ulosteiltaan.

  Suosittelisinkin siis menemään passiin riittävän kauaksi hämäräntulon jälkeen. Supi jättää pesänsä noin puolituntia sen jälkeen, kun aurinko on laskenut.

  Oli kyseessä kumpi tahansa, niin mikäli pihan pito käymälänä tai muut syyt eivät houkuta moiseen alivuokralaiseen, sen voi kyllä "poistaa" lopullisesti. Selvästikin vaikuttaisi siltä, että otus on päättänyt asettua talvilevolle vajan alle ja mahdollisesti myös pesiä siellä, joten ensi vuonna saatatte päästä nauttimaan myös jälkeläisistä.

  Vaikka itse pidän kumpaakin mahdollista otusta sangen kiehtovina, en pitäisi kovin toivottuna niiden asettumista pihapiiriin. Tautivaara, loiset ja myös tuo pihan pito käymälänä ylittävät tässä kohtaa haluni tutkia vapaita luonnoneläimiä.

  Meillä ilmeisesti mäyrä pitää käymälänään metsikköalueemme kuusenjuurta. Tosin lajimääritys ei ole varma, supikin saattaa olla asialla. Se ei kuitenkaan häiritse minua millään tavalla, mutta yrittäkööt talvehtimista saunan, liiterin tai puutarhavajan alla, niin mielipide muuttuu välittömästi ;)

  Molempien eläinten rauhoitusaika on loppunut jo heinäkuun lopussa, joten... Supi on loistava turkiseläin ja mäyränkarvoista saadaan parhaat partasudit ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta jäljestä vielä, se saattaa sangen hyvin olla joko saalistuksen yritys, tai jopa onnistunut saalistus. Molemmat saalistavat pienjyrsijöitä, joten myyrän nappaamisesta maan alta saatta hyvinkin syntyä moinen jälki.

   Kerrothan sitten täälläkin kumpi oli kyseessä, alkoi kiinnostamaan ;)

   Poista
  2. Supiin taitaa sopia tuntomerkit nyt tosi hyvin. Aitan alunen on unelmapaikka pesiä ja talvehtia, vessa on tehty pariin kohtaan lähelle ja sitten on vielä komposti jonne kuskaan vihannesjätettä. Siis ruokaakin lähellä. Ja peltoja jossa vielä viljaa.

   Mutta häätöä aletaan pohtia, kissojen ja meidän ihmisten takia luulen että tämä alivuokralaisuhde ei tule toimimaan. Enkä ole kovin ihastuntu noihin kasoihin vaikka siistejä vessoja hieman syrjässä ovatkin.

   Poista
 4. Meillä asui mäyrä pitkään yhden ladon alla ja poikasetkin touhusivat keväällä pihassa, siitä ei ollut mitään haittaa, nyt se on jo muuttanut pois. Supikoiriakin täällä liikkuu ja etsivät talvihorrospaikkoja. Molemmat ovat minusta ihan sympaattisia eläimiä, arkoina otuksina ne tuskin alkavat pesiä ihan pihapiirissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläpäin on ollut supeja paljon vaikka niitä myös metsästetään, voi olla että reviirit ei enää riitä ja on ikäänkuin pakko tulla jo pihoihin. Aitta on näin syksyisin jo vähän syrjempänä pihan toiminnoista jote voi olla houkutteleva vaihtoehto majailla aitan alla talven yli. Siellähän mellasti vuosi sitten joku muukin elukka, oli raahattu jänis aittaan sisälle ja sitä ennen toinen aitan alle. Hauskan näköisiä elämiähän nuo ovat, mutta mieluummin pidetään kissat pihassa kuin supi, joten tuo alivuokralainen taitaa saada häädön :)

   Poista
 5. Supikoiraa minäkin veikkaisin. Kannattaa pyrkiä siitä eroon jo kissojenkin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulen, vaikka Almaa en muutenkaan uskalla pitää pihalla pimeän tultua, niin nyt vielä vähemmän. Villi luonto on kivaa kunhan ei tule omaan pihaan :)

   Poista
  2. Ne ovat supikoiran jätöksiä. Supikoira on vieraslaji Venäjältä, ja se levittää koiriin kapia. Mäyrä tekee jätöksensä sinne tänne ja on hyödyllinen eläin, jota ei kannata kauheasti metsästää. Supi taas syö lintujen poikasia ja tekee kaikenlaista tuhoa. Pyydä metsästysseuralaisia tuomaan pihaan supiloukku, että ne saadaan pois.

   Poista
  3. Näin täytynee tehdä, en todellakana halua supeja näin lähelle vakituisesti asumaan.

   Poista
 6. Hei,

  metsästän pienpetoja ja tuo on varmasti supikoira. Se on alkanut käyttämään pihaasi "käymälänä". Ja tuo aitan alus on sen yöpaikka. Käy aitan luona. Haistele sitä siitä kohti mistä supikoira kulkee. Haisee makealle ja virtsalle. Äitelälle. Suosittelen elukan karkoittamista tavalla tai toisella.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)