maanantai 7. huhtikuuta 2014

Mekkosesta topiksi

Ihailen ihmisiä jotka osaavat tehdä vanhasta tai uudesta vaatteesta uuden, itselleen sopivan. Huokailen ja ihastelen sellaisesta kertovia blogeissa ja lehdissä. Ja joka kerta ajattelen, että en minä vaan osaa. Enkä edes koskaan löydä kaupasta tai kirpparilta mitään uudistettavaa, ei minulla ole silmää sellaiseen.

Kunnes koittaa päivä kun kirpparilla tulee vastaan mekkonen jonka kangas on täydellinen. Onhan siinä vikaa, liian pitkä, liian kapea, eikä yläosa peitä rintaliivejä. Ja on siinä pari tahraakin. Kannatti kuitenkin tarkistaa sisäpuolelle. Sisäänotot jotka on helppo purkaa pois, helmaa saa lyhennettyä ja yläosaan kai voi jotain keksiä. Hinta 2 euroa, ostetaan pois.
 Siinä se on, ennen pilkkomista ja silppuamista. Pestynä ja puhtaana.
 Olkaimet meni uusiksi, tein tälläiset mummoihmiselle paremmin sopivat leveät kun helmasta jäi ylimääräistä kangasta. Pitsilaatikosta löytyi ylävarustuksen peitoksi täydellinen pätkä pitsiä. Eikä siinä vielä kaikki,
 kyljen ikävä kahvi?tahra ei poistunut pesussa joten peitin sen mummon jäämistöstä löytyneellä virkatulla kukalla. Henkisesti olin jo varautunut että joudun opettelemaan kukan virkkauksen itse, mutta niinpä löytyi kätköistä valmiina. Pinkkiä kukkaa haaveilin, mutta enköhän totu vihreäänkin. Säästyin virkkaamisen opettelulta.
 Ja siinä koko valmis toppi:
Sisennykset kun otti pois, tuli toppiin riittävästi leveyttä jotta se mahtuu päälleni. Pahin tahra hävisi helman lyhentymisen myötä. Liivit jää peittoon kun lisäsin pitsin yläosaan. Alaosan pitsiä mietin hetken, mutta laitoin kun pitsiä oli reilusti. Leveämmät olkaimet on kivat, nyt tätä voi pitää edes omassa pihassa ilman toista paitaa tai neuletta topin päällä.

Nyt ei puutu kuin kesä ja helle ja uudet valkoiset caprit etelän lomalla pilalle menneiden tilalle, toppi on valmiina. Aurinkorasva on valkoisille vaatteille vihonviimeinen juttu! Enpä tietenkään muistanut, että reidet on rasvatut ja vedin housut jalkaani. Tosi kivan keltaiset ne entiset valkoiset caprit. Mur!



11 kommenttia:

  1. Hyvin onnistunut uudistus ja kangashan on ihan mielettömän ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangas on ihana vaikka pikkasen tuli emmittyä, olen ihan varma että 1970-luvulla oli samanlaista lakanakankaana :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos, olen itsekin tyytyväinen, ihan itte tein :)

      Poista
  3. Oujee! Kuulun samaan kategoriaan kuin sinä ennen, mutta nyt olet siis raivannut tiesi onnellisten vaatetuunaajien kerhoon. Onneksi et sentään joutunut opettelemaan virkkausta, hih. (Se ei myöskään minulta suju)

    VastaaPoista
  4. Kivan kesäinen toppi löytyi mekkosen sisältä ;)
    Sanon aina: Mitä vain osaa jos haluaa.

    Oletko koittanut kaikki kikat puhdistuksen suhteen valkoisiin capreihin?
    Rasva -> oma kympin vihjeeni on Fairy, siis perinteinen tiskiaine. Sitä reilusti tahraan hieroen ja niin kuumaan kuin vaate kestää pesua.
    Seuraavaksi voi kokeilla tahranpoistoainetta. Yleensä ei tarvitse.
    Valkoinen kestää valkaisua materiaalista riippuen.
    Ja jos ei voi poistaa, voi peittää...eli värjäys ;)

    Nimimerkillä nuuka ja tarkka R&T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahranpoistoa on kokeiltu, myös pesua kuumemmassa. Fairy on vielä kokeilematta, ja värjäys. Caprit sisältää aika paljon elastaania, en tiedä mitä sellainen tykkää värjäämisestä. Toisaalta ei ne olleet kalliit, mutta se että löydänkö samanlaisia tilalle.

      Poista
  5. aivan ihana kuosi tuossa vaatteessa,tykkään...että osaat tuunata <3

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)