sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Paljon valmista

Tulipa vietettyä kokonainen päivä multaa kärräten, haravan varressa heiluen ja lannoitetta levitellen. Ja samalla tehden muutama muukin asia. Säästä ei taida tarvita mainita mitään, luulen että vähintään puoli kansaa on ollut tänään ulkona.

Armas puolisoni on meidän perheen perunavastaava. Ajatuksenaan oli tehdä pikkiriikkinen pottumaa navetan päätyyn. Ajatus oli hyvä, mutta käytännön toteutus vähän ontui. Ei ole pikkiriikkistä pottumaata, vaan pikkiriikkisen suurempaa, koko päätymaa on nyt perunalla.
 Mitään haittaa siitä ei ole, tuleepahan tuokin entinen joutomaa hyötykäyttöön. Maa navetan päädyssä on mielettömän hyvää multaa, mustaa murua. Se muokkautui uskomattoman helposti kaikesta rikkaruohokasvustosta huolimatta.
 Samalla siivottiin navetan alta kaartuva kallio kuntoon. Siitä tuli vain yksi ämpärillinen lasia, toinen metalliromua ja muutama kottikärryllinen tiili ja betonisilppua. Ihan alusta ei tarvinnut lähteä, eli tilanteesta jossa nokkoset ja koiranputket kasvoivat niittynä seinään asti. Viime kesänä aloitettu urakka saatiin nyt melkein loppuun. Pieni kaistale nokkosta kasvaa tuon vesisäiliön vieressä, mutta se juurakko tarvitsee poistuakseen raakaa voimaa jota minulla ei enää riittänyt.
 Kasvimaa on valmiina istutuksiin. Tähän ylälohkoon tulee sipulit ja porkkanaa jos sipulilta jää tilaa.
 Alas tulee hernettä kolmeen riviin tuohon verkkojen viereen. Loput tulee porkkanaa ja lanttua. Ja ehkä härkäpapua ihan vaan koristeeksi. Kesäkurpitsaa kokeilen tänä vuonna laatikkoviljelyyn.
Multa on niin rutikuivaa että kylvöt jätän vapulle. Alkuviikoksi on luvattu sadetta jota saisikin tulla. Ollaan vasta huhtikuussa, mutta savimaa pihassa on jo paikoin halkeamilla kuin konsanaan heinäkuun helteillä.

8 kommenttia:

 1. Kuivaa on, mutta kaivoissa (ainakin mulla) paljon vettä, jota on hyväkin tyhjentää pois märän talven jälkeen. Joten ihan mielellään sitä liruttelee letkusta. Silti, onneksi tulevat sateet, tarpeeseen tulevat!
  Näyttää hienolta, juuri siltä että on tehty totisesti hommia kädet rakoilla ja selkä kivistäen, mutta kun sen oikaisee ja luo silmäyksen ympärilleen, katse lepää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä porakaivosta tulee niin paljon vettä että sitä ei pysty tyhjentämään! Kasteluvettä siis riittää, mutta letkuja joutuu virittelemään kymmeniä metrejä. Ei kivaa sekään jos ei kuivuuskaan. Selkä tuli yllätävän vähän kipeäksi, mutta kyllä eilen illalla tiesi tehneensä töitä.

   Poista
 2. Hienolta näyttää! Lisää vaan vinkkejä ja kuvia kasvimaasta kehiin, jospa niistä saisi itsellekin jotain hyödynnettyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkeistä en tiedä, mutta kohopenkeistä tykkään. Välit on helppo harata puhtaaksi rikoista ja kastelun yms. saa hoidettu täsmäiskuina vain kohopenkkeihin.

   Poista
 3. on sulla jotain verkkoa herneiden tukena/ mitä pitkin ne kasvaa? :) ihan mielenkiinnosta kysyn, koska mies ehkä haluaa taas herneitä meille, ja aiempina vuosina ollut ei-tomivat keppiviritykset. tuo verkko-systeemi voisi toimia aika hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herneillä on tukena lammasverkko joka on viritetty kahden tolpan varaan. Meidän mielestä ihan paras keino tukea herneet. Ja helppo, voi jättää talveksi maahan ja seuraavana vuonna virittää taas uuteen kohtaan herneitä varten.

   Poista

Kiitos kommenteista :)