tiistai 29. huhtikuuta 2014

Tunnistatko ruusun?

Nyt tarvitaan ruusuexperttien apua. Syreenipuskan takaa tuli viime kesänä yllätys, kukkiva ruusu. Enkä edes tiennyt että siellä ruusua kasvaa. Lähempi tarkastelu osoitti, että kolmessa kohtaa on pari hassua ruusun oksaa, ja niistä yksi teki viime vuonna yhden kukan. Nyt haluan siirtää ruusun piilostaan pois, mutta kannattaako? Itse en osaa tätä tunnistaa, ja mistään kurtturuususta en halua puutarhaani ikuista riesaa. Tunnistatko ruusun?


Kaunis tuo olisi, ja kukka on minusta aika iso. Mutta onko nuo lehdet sellaiset jotka on juuri kurtturuusulla? Toisaalta ruusu kasvoi sellaisen syreenin vieressä jossa on joskus ehkä ollut koristekasvien puutarha, siitä kun on löytynyt liljojakin. Joten ruusu voisi olla vanhempaa istutusta, tai sitten ei.

17 kommenttia:

 1. Naapurissamme on vanha autiotalo jonka pihassa kasvaa samanlaista. Kukka on iso ruusuksi ja tosi pinkki. Luulisin että tuo on juuri sitä mikä leviää tosi hyvin ja on juurikin vanhojen puutarhojen komistus. Sitä en tiedä onko se kurtturuusu nimeltään. Voithan rajata sille ihan oman penkin aluskankaineen/muovineen niin ei niin helposti leviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan haluta selvitä vähällä ja jättää ruusun siirtämättä jos leviää hankasti. Mutta voisin kuvitella ettei leviä koska ei ole levinnyt nykyisellä kasvupaikallaan. Vähän kaivelin ja on sen täytynyt olla syreenipuskan vieressä vuosia.

   Poista
 2. Voisikohan tuo olla perinneruusuista Suviruusu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suviruusu poppius on muuten tosi paljon saman näköinen, oiskohan se just!

   Poista
 3. Onko tuo kerrottukukkainen punainen juhannusruusu?
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Pimpinellaruusu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdet on minusta erilaiset kuin juhannusruusulla, ja itse kukka liian iso.

   Poista
 4. Kaunis on, en tiedä lajiketta.

  VastaaPoista
 5. Hei, en usko, että on suviruusu. Se kun kuuluu juhannusruusun lailla pimpinella-ruusuihin eli melko pienet lehdet ja kohtuullisen kokoiset/pienehköt kukatkin. Voisiko olla hansaruusu?
  Sinulla on kiva blogi - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kävin selaamassa hansaruusun kuvia, voisipa hyvinkin olla hansaruusu!

   Poista
 6. Luulen että kyseessä on apteekkarinruusu, Rosa gallica 'Officinalis'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt taisi löytyä oikea vastaus. Keltaisena loistavat heteet viittaisivat enemmän apteekkarinsuusuun kuin hansaruusuun. Luulen, että ruusu on sittenkin siirtämisen arvoinen.

   Poista
 7. Minä ehdottaisin valamon ruusua. Näyttää samalta kuin mitä lapsuudenkotini pihassa kasvoi ja äiti nimitti sitä valamon ruusuksi, varma en tietenkään ole :)
  -Sari Noormarkusta

  VastaaPoista
 8. Kuvan perusteella tuo voisi hyvinkin olla se kurttulehtiruusu. Itse olen löytänyt seuraavanlaisia tunnistusohjeita:

  Kurttulehtiruusun oksat ovat tiheäpiikkisiä ja piikit erikokoisia sekä suoria. Ruusun lehdet ovat pinnaltaan uurteisia, mistä kasvin nimikin johtuu. Kukat ovat kookkaita, 6–10 cm, voimakkaan vaaleanpunaisia tai joskus valkoisia. Kurtturuusun kiulukat ovat keskeltä litistyneitä, nauriinmuotoisia.

  Esimerkiksi Valamonruusulla on yleensä 6 – 7 cm leveät kukat ja päärynänmuotoiset kiulukat. Sillä on kukkivissa haaroissa vain vähän piikkejä.

  Annika

  VastaaPoista
 9. Mielestäni kaunis ruususi on Hansaruusu. Säilyttäisin sen.

  Suviruusun kukat ovat huomattavasti pienmpiä ja se kuuluu juhannusruusun tapaan Pimpinelloihin.Pitkään kukkiva suviruusu aloittaa kukintansa hieman myöhemmin kuin juhannusruusu eli kesä-heinäkuun vaihteessa. Suviruusu sopii erittäin hyvin perinnepihaan.

  Blogisi löysin etsiessäni lasikuistiin liittyvää tietoa ;) ja uppouduin lukemaan blogiasi!

  Hyvää kevättä ja kesää!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)