keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Mainokset vs ei mainokset

Blogini on saanut tähän asti olla mainostajien puolesta ihan oman onnensa nojassa. Itse olen ollut tilanteeseen jopa tyytyväinen, en ole joutunut tekemään ratkaisuja puoleen ja toiseen. Ratkaisut olen kokenut kaikkea muuta kuin helpoksi. Mainostaako blogissa vai ei? Säilyttääkö täydellinen itsenäisyys vai ei? Onpa ollut helppoa kun blogi on kiinnostanut vain lukijoita.

Viikon sisään on tilanne muuttunut. Ensin tarjottiin selvää rahaa mainostamista vastaan tyyliin summa x per mainos. Sitten heti perään kutsuttiin jäseneksi Indiedays Inspiration-blogiyhteisöön. Ensimmäiseen vastasin että tarjottu summa ei ole riittävä, ja jälkimmäisen pitäisi vastata huomisen aikana. Mainoksia vai ei? Täydellinen itsenäisyys vai ei? Lähteäkö mukaan vai ei? On tämä vaikeaa.

Sillä aikaa kun olen pohtinut, on tullut kerättyä satoa talteen. Omasta pihasta saa vihdoin ja viimein myös punaista vadelmaa keltaisen lisäksi. Keltaisen vadelman sato on tänä vuonna valtaisa, ja laatu on lähes täydellistä. Neljä litraa kerättyä marjaa, joista kolme täydellistä ja yksi litra vähän huonoa. Olisipa suhde yhtä hyvä joka kesä. Viime vuonna mentiin paljon huonommalla, yhtä hyvää litraa vastaan oli toinen huonoja. Kokonaissato vadelmasta alkaa tänä kesänä huidella jo lähemmäs kahtakymmentä litraa, huikea uusi ennätys.
 Herneet on kyllä säilöjän painajainen. Kuusi litraa palkoja teki 1,5 litraa varsinaisia herneitä. Montakohan hehtaaria pitäisi olla herneellä kasvualaa jotta sen suhteen olisi omavarainen ympäri vuoden? Ja mistä kaikki aika herneiden riipimiseen? Onneksi tätä herkkua saa kaupan pakastealtaasta ympäri vuoden. Herukoitakin tuli kerättyä, onni ettei niissä ole ihan täydellinen sato tänä vuonna, oma pakastin kun alkaa olla täysin turvoksissa. Että jos herukat maistuu, tule keräämään meidän pihasta ihan ilmaiseksi.
 Päivän kasvikset tietenkin taas omasta maasta. Kesäkurpitsaa, oranssia porkkanaa ja herneitä voissa pyöriteltyinä. Oli niin hyvää, että taidan tehdä huomenna samanlaista, kesäkurpitsaa ja porkkanaa riittää.
Lopuksi vielä pohdinnan tulos. Jatkossa Päivänpesän elämää-blogi on  Indiedays Inspiration-yhteisössä mukana. Homma kuulosti riittävän väljältä ja saan jatkaa bloggerin blogina edelleen. Miltä asia tuntuu teistä lukijoista?

36 kommenttia:

  1. Höh :( minusta nuo "blogiyhteisöt" on ihan tyhmiä ja turhia. Usein blogien liityttyä niihin huononee heidän kirjoituksensa, se alkaa tuntua pakkopullalta, että "kunhan jotain kirjoitan, kun olen tässä mukana".

    Lisäksi mikä tarve on pilata hyvää blogia tuollaisilla "lisäkkeillä", minusta pelkkää hifistelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikoinaan kun Indiedays-yhteisö avattiin ja sinne siirtyi paljon blogeja joita luen, ajattelin että no niin, siinä meni monta kivaa blogia. Mutta toisin kävi, mainoksia on vähän ja blogit ovat jatkaneet kukin omaa hyvää tyyliään. Yhteisö on sivuilla aika näkymätön jos bloggaaja niin haluaa. Tällä kertaa haluan edes kokeilla tuota hifistelyä :)

      Poista
    2. Höpöhöpö Mari. Tervetuloa vaan Indiedaysiin mukaan, Katja, ei se ainakaan minun blogiani ole miksikään muuttanut. Olen saanut sitä kautta uusia lukijoita. Mainoshommaan en lähtenyt mukaan, koska ne mainokset ovat hervottoman kokoisia ja karmealla paikalla ja minulle blogin ulkoasu on ihan ehdottoman tärkeä säilyttää oman mieleni mukaisena. Jos mainokset olisi saanut sijoittaa muualle kuin keskelle ylös, olisin itsekin lähtenyt siihen mukaan.

      Poista
    3. Susanna, sun blogi on loistoesimerkki siitä ettei yhteisöön meno tarkoita järkyttävää mainosten tulvaa. Ulkoasun ja sisällön säilyttäminen ennallaan on tärkeää minullekin. Ei ole tarkoitus alkaa varsinaiseksi mainosblogiksi.

      Poista
  2. Tekstisi alkuosaa lukiessa ajattelin kannustaa sinua, että kokeile ihmeessä yhteistyötä. Kyllä lukijat sitten poimivat jyvät akanoista ts. näkevät ne mainokset, jotka kiinnostaa ihan oikeasti ja eivät edes huomaa niitä, jotka ei kiinnosta.
    Mainostamiseen voi suhtautua pelkästään myös niin, että se on tapa saada tietoa tuotteista ja palveluista, eli ei mitään sen dramaattisempaa. Sinäkin olet jo niin kauan antaumuksella paneutunut monipuolisen blogin kirjoittamiseen, että ei ole ollenkaan pahitteeksi, jos muutaman roposen tai edun saat manostajien avulla. En minä pidä paheksuttavana sitäkään, että kirjoittaa hyvää blogia ja siinä sivussa julkaisee kirjavan litanian mainoksia ja tienaa palkkansa sillä neuvoin.
    Eli rohkeasti kohti uusia haasteita ja ajatuksia.
    (Noista sun kuvista ei kykene sanomaan mitään... se on sellaista ihastelun, sanattomuuden ja liikutuksen välimuotoa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kuulun siihen kansanosaan joka ei koskaan klikkaile mitään mainoslinkkejä, en blogeissa enkä netissä muuallakaan. Ja kohta tarjoan itse niin halutessani niitä mainoksia :)
      Tarkoitus on pitää blogi jatkossakin lähes samana, postata silloin kun itse haluan, ja mainostaa hyvin vähäeleisesti ja kohtuudella, jos lainkaan.
      Ja ne kuvat, miten taas kaipaankaan toista pakastinta!

      Poista
  3. Samaa mieltä Sirkun kanssa!

    Meillä ei onneksi riitä herneitä vaivoiksi asti, lapset tekevät kaikista selvää tuoreeltaan. Tuota vihanneshöystöä taidan kokeilla.

    t. Kovasti blogistasi pitävä Undine

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tulee joka vuosi muutama litra herneitä jotka saan laitettua pakastimeen, eipä niitä jaksaisi paljoa edes laitella. Suurin osa uppoaa vatsoihin tuoreena.

      Höystön porkkanat oli ensin keitetty, meillä kun pojat syö parhaiten keitettyä porkkanaa.

      Poista
  4. Aika moni seuraamani blogi on indiedaysissa, enkä ole edes huomannut eroa, ellei siitä ole mainittu. Toki jokunen mainos saattaa blogissa silloin olla, se ärsyttää oikeastaan vain jos mainos on ennen blogitekstiä, kun sen yli joutuu kelaamaan :-D Eli ei vakavaa haittaa, tee kuten parhaaksi koet.
    Olet superahkera vihannesten ja marjojen kasvattaja, kerääjä ja säilöjä! Täällä ollaan ihan suu ammollaan ihmetyksestä noiden kuvien edessä. Mulla kun menee mustaherukat suoraan pensaasta suuhun aina kun puutarhassa kierrän, punaherukoista en edes välitä niin ne saa linnut. Siinä se "säilöntä" ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, eroa ei edes huomaa, ja siksi uskallan itsekin hypätä mukaan.
      Marja-aika on yksi parhaista "vuodenajoista". Ja pakko marjoja on olla jos haluaa syödä niitä talvella jogurtin kera. Pakastimessa on jo kymmeniä ellei pari sataa pikkupussia tunnistella "jugu" eli mun jogurttimarjoja.
      Mustaherukat taas ei ole oikein mun juttu, hilloa niistä teen ja mehun sekaan kelpaa. Punaherukat kelpaa linnulle ja tänä vuonna en laittanut verkkoja ihan tarkoituksella jotta jäisi vähemmän kerättävää, mustikkaa ja vattua on niin paljon säilöttynä. Mutta on se kerääminen työlästäkin, jotenkin on ollut muka kovin hidasta tänä vuonna.

      Poista
  5. Kannatusta tulee täältäkin :)
    Mainoksia harvoin edes huomaa :) Ja onnea!!

    VastaaPoista
  6. Itse ottaisin vastaan joka euron, eli lisätienestin, jos sitä tarjottaisiin. Eli, ei haittaa mainokset yms.
    -maru-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskinpa tuolla rikastumaan pääsee, mutta kivahan se on ehkä jotain ylimääräistä saada :))

      Poista
  7. tottakai,jos se itestä siltä tuntuu,niin miksei :D
    Mitä noihin marja-saaliisiin tulee,en koskaan oo nähny enkä myöskään siis maistanu keltasta vadelmaa..Ja herukka-pensaaseen tulisin heti,meillä sitä meinaan menee...mehussa..Omasta takaa ei ole muuta ku 1 omenapuu,mutta menekkiä ois kyllä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuu ensi viikolla noukkimana jos asut sopivan matkan päässä, laitan mukaan keltaisen vatun taimiakin jos kelpaa.

      Poista
  8. Onpa sulla mahtavat sadot:)
    Meillä myöhästyi kasvimaan teko tänä kesänä ja herne vasta kukkii.
    Mutta oman maan perunoita on syöty jo kauan.
    Ja siitä mainostamisesta, minusta jokainen saa tehdä blogilleen mitä haluaa, enkä minä jätä mielenkiintoista blogia(niinkuin esim. sinun) lukematta vaikka siellä olis muutama mainoskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasta maasta nostettu peruna on hyvää, niitä minäkin syön vaikak en muuten perunaa syö.
      Mukava kuulla ettei mainokset haittaisi.

      Poista
  9. Mun mielestä mainokset eivät haittaa, kun niitä on aihealueeseen liittyen kohtuullinen määrä. Miksipäs sitä ei ottaisi itselleen rahaa vastaan kun sitä tarjotaan! Mainoksista voi myös olla lukijalle iloa ja hyötyä. Löytää uusia liikkeitä tai tuotteita, jotka itseään kiinnostavat.

    Mainokset harmittavat silloin, kun mainostamisesta tulee blogin ydintoiminto. Heti sisäänheitolla pitää klikkailla mainokset pois tieltä ja blogin aihesisällöt alkaa olemaan pelkkää sponsoroitua löpölöpöä.

    Onnittelut huikeasta sadosta! Mikä määrä vadelmaa! Kunpa meillä sitten ensi vuonna onnistuisi myös oman maan antimien kasvattaminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti pitää olla kohtuullisesti mainksia ja ne ei saa olla pääasiassa.

      Vattua on tullut tosi paljon vaikka sitä tuli viime vuonnakin ihan kivasti. Luulen, että alan pikkuhiljaa oppia miten niitä hoidetaan.

      Poista
  10. Vau, mikä sato! Onnittelut uudesta mahdollisuudesta!

    VastaaPoista
  11. No samat sanat, en mä mitään mainoksia ees huomaa blogeissa :D Mutta toivottavasti sisältö pysyy yhtä ihanana ja maanläheisenä jatkossakin!

    VastaaPoista
  12. Itse en lue Indiedaysin blogeja, niistä ikävä kyllä aistii rivien välistä juuri sen rahan vaikutuksen, ovat jotenkin "suunniteltuja", eivät extempore joka on usein blogimaailman suola. Mutta ei mikään blogi yhtä lukijaa kaipaa, eli toivotan hyvää jatkoa uusiin kuvioihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta aniharva Indiedaysi inspirastion-blogeista muuttui sinne siirryttyään, 30 ydinblogista en tiedä koska niitä en lue. Kiitos toivotuksista!

      Poista
  13. EN osaa sanoa Indiedays:sta, en lue niin paljon blogeja, että pystyisin kommentoimaan muuta kuin että tee, niinkuin itsestäsi hyvältä tuntuu.

    Mutta yksi käytännön kysymys olisi, kun tuo sinun laittasi ruoka näyttää niinkerta kaikkisen herkulliselta ja ilmeisen yksinkertaiselt valmistaa. Millä tavalla maustat paistetut vihannekset? Ihan vain suolalla vaiko ollenkaan?

    tv Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maustan vain suolalla tai yrteillä mitä kasvaa omassa pihassa. Nuo kuvan on maustettu vain suolalla. Ja on todella helppo tehdä, porkkanat tosin oli ensin keitettyjä ja sitten paistettuja.

      Poista
  14. Heippa!

    Minäkin sain kutsun sinne Inspirationiin. Mietin toooooosi pitkään, enkä lopulta lähtenyt. Nyt seurailen joitakin niistä blogeista, jotka sinne meni (sinne itse asiassa taisi mennä todella paljon väkeä nyt) ja joissain olen huomannut mainokset siellä yläreunassa, toisissa taas niitä ei ole. Esim Susannan työhuonetta seuraan ja olenkin miettiny, miksi siellä ei ole mainosta... mutta tuolta kommenteista käsitin, ettei niitä tarttis ottaakaan? Tää oli kuitenkin mulle todella uutta, että mainoksia ei tarttis laittaa OLLENKAAN mutta silti vois olla mukana...??? Mä kun nimenomaan kammoan niitä mainoksia, en halua omaan blogiin sellasia, ainakin nyt tuntuu siltä. Mutta siis onko sellainenkin vaihtoehto sitten olemassa, ettei tarvii laittaa niitä mainoksia? Mutta eihän sillä sitten (käsittääkseni) mitään tienaakaan... joten onko yhteisössä olemisessa sitten mitään järkeä? Itse mietin sitä rahaa suhteessa siihen että blogini alkais kenties ärsyttää jopa itseäni mainosten takia... =) enkä kokenut summaa kyllä sen väärtiksi. Jotenkin tuntui vieraalta myös ajatus alkaa mainostaa blogiani facessa ja ties missä ja sillä lailla "kalastella" lisää lukijoita lisätienestin toivossa (mitä enemmän käyntejä, sitä enemmän tienestiä, joten aika äkkiä sitä saattais alkaa tekemään kaikkensa että niitä kävijöitä sitten kanssa olis... omalla kohdallani siis tätä mietin).

    Miksi muuten sinulla ei ole sitä mustaa juttua, missä mainitaan, että olet Inspirationin jäsen? Vai onko se vasta tulossa?

    Mua kovasti kiinnostaa tämä, kiitos jos viitsit vastata! (koska mulla on edelleen pieni takaportti asiassa... vaikka nyt tuntuu että en sinne lähde, kuitenkin tällaiset pohdinnat mietityttää että ehkä jos vaikka sittenkin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin blogistasi että et olisi lähdössä mukaan. Minäkin mietin päätöstä pitkään ja kyselin lisää. Tällä kertaa kaikki mukaan lähtevät blogit on nimenomaan markkinointiyhteistyössä, eli mainokset/mainos on pakollinen juttu. Minulle esim. yksi mainos jossain yläosassa ei ole liikaa.

      Facessa en mainosta blogia kun en siihen kuulu muutenkaan, muutenkin tykkään lukijoiden löytävän tänne ihan itse. Liittyminen Indiedaysiin tuo siihen toki pienen muutoksen. Itse ajattelin, että kokeilen, ja jos en tykkään palaan vanhaan.

      Blogin asetukset Indiedaysin suhteen ovat vielä vaiheessa, mä olen hidas :D

      Ja tuloista ajattelin, että tulee se mitä tulee, en ota stressiä.

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksesta!

      Mua vain edelleen hämmentää valtavasti tuo Susannan työhuoneen blogin kommentti... että "mainoshommaan en lähtenyt mukaan". Mä suorastaan ihmettelinkin silloin, kun huomasin että Susanna on mennyt Indiedaysiin, että mitä ihmettä... kun olen ajatellut, että hänen blogiinsa jos tulee tuollaisia mainoksia niin ei kyllä kivalta tule näyttämään. No ilmeisesti sinne ei sitten olekaan tulossa mainoksia, mutta mä kyllä käsitin, että mulle olis tullut jos olisin mennyt mukaan. Mut ehkä eri aikaan liittyessä on sitten erilaiset jutut. (?)

      Poista
  15. Minulla on se käsitys, että silloin ensivaiheessa blogit saivat valita mainoslinjan tai mainoksettomuuden, tällä kertaa mukaan liittyvillä oli ehtona mainostaa edes yhdellä mainoksella. Katsotaan miltä blogi sitten näyttää, onneksi yhteisistä pääsee poiskin jos kokee että tuli tehtyä hutipäätös.

    VastaaPoista
  16. Minunkin on pakko nyt hypätä juttuun mukaan, kun itsekin sain tuon kutsun ja lähdin mukaan. ;)
    Minulla on mainoksia jo ennestään, joten en kokenut sitä mainostamista mitenkään inhottavana juttuna. Minua kun ne ei missään muussakaan blogissa häiritse oli niitä miten paljon vaan, nehän voi hyppiä niin helposti ohi ja lukea/katsoa vaan sen olellisen blogista. Mainontaa kun on joka paikassa muutenkin. ;D
    Toisaalta taas ymmärrän sen että jota kuta ärsyttää se että bloggaaja saattaa saada ja yleensä saakin mainoksista jotain tuloa, mutta ei kai kukaan hullu ilmaiseksi mainosta mitään ja miksi olisi niin kamalaa jos joku saa hiukan jotain siitä että näkee vaivaa ja aikaa blogin kirjoittamiseen (en usko että kovin moni lukijakaan vastaavassa tilanteessa kieltäytyisi ylimääräistä tulosta tai testituotteista). Kuten sanottu, ei niillä tuloilla rikastumaan pääse, ei lähellekkään. ;)
    Tottakai itsekin pidän blogia harrastuksena ja kirjoitan sen verran kun itseä huvittaa, välillä kun blogihommat ahdistaa saattaa olla viikon tauko. Aina olen rehellinen, minusta turha kehuminen ei anna mitään lukijoille.
    Mutta tuohon Inspiration juttuun vielä. Minäkin mietin tuon mainoksen paikkaa, kun en sitä kaikilla yhteisön jäsenillä nähnyt siellä yläosassa. Mielummin olisin itsekin ottanut sen vaikka sivubanneriin, mutta nyt on vaan siis eri kuviot..
    Samalla tavalla ajattelin kun sinäkin, että katson nyt miten tuo blogiin vaikuttaa ja sen ulkoasuun. Jos ei tunnu omalta, niin sitten en jatka. Toivotaan kuitenkin että se on ihan kiva yhteistyö. :)


    VastaaPoista
  17. Pitää vielä jatkaa tuohon edelliseen, ettei kukaan saa väärää käsitystä.. En siis minäkään saa kaikista linkeistä tai mainoksista rahaa/tuotteita, mainitsen kyllä erikseen ne joista saan. ;)

    Ja minun blogihan muutenkin on aivan erityyppinen ku tämä Katjan. Olellista on juurikin ne uudet mallistot, lastenvaatteet kaikkinensa eli testit koko-laatuarviot jne. Varmasti siitäkin syystä näen tuon mainostamisen erilailla ja ihan kivana juttuna omassa blogissani.
    Mutta ei silti, minusta tämä Katjan blogi on ihana ja yksi mainospaikka ei sitä mitenkään pilaa. :)

    -Poikien tyyliin Mia-
    (joka ehti jo kirjautua ulos ja sitten vasta mietti ilmaisiko itsensä oikein, hih)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuolla on mukana todella monta ihan älyttömän hyvää blogia, ja nyt tietysti omani. Vielä ei vaikuta mainokset liialta.

      Poista
  18. Minäkin menin mukaan Indiedaysiin enkä ole mihinkään suuntaan blogiani muuttanut. Ei siinä ole pakko kirjoittaa määrätyin väliajoin, vaan saa postauksen tehdä ihan niin usein kuin siltä tuntuu.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)