maanantai 25. maaliskuuta 2013

Vintiltä

Blogissa ei ole tainnut koskaan olla kuvaa talon avovintistä. Laitetaan tähän yksi kuva jossa näkyy talon etelänpuoleinen hormi. Se yhdistää talon kolmen pönttöuunin hormit yhteen ja vie savut taivaalle. Tuolla vintin lattiana olevan eristeen seassa ja päällä on kaikki se tavara mitä vintiltä edelleen löytyy. Eristettä kun pöyhii hitusenkin, nousee ilmaan sankka pöly. Kauaa tuolla ei voi olla ilman kunnon suojaimia.

 Tällä kertaa toin alas kaikenlaista lasipullosta omituiseen piikkiesineeseen. Piikkilaudasta lisää myöhemmin, sen nimi ja käyttötarkoituskin selvisi.
 Paperitavara odottaa vielä putsausta, mutta tässä kuvassa kaikki mikä kesti vesipesua.
 Pulloja oli hius-ja suuvedestä myrkkytölkkeihin. Lähes kaikissa etiketit tallessa ja käsivoiteessa osa sisältöäkin pullon pohjalla kiinni ruostuneen korkin suojaamana. Myrkkytölkeistä olisi mielenkiintoista tietää mitä ja  mihin käyttötarkoitukseen sisältö on ollut.
 Itse en tiennyt mikä tuo puinen esine on, mutta mies tiesi sen olevan sahtiastian korkki. Keskellä on reikä josta astiaa on ilmattu. Messinkinen verhotangon nuppi on tarpeellinen. Meidän makuuhuoneeseen on haussa messinkitangot, ja helpompaa ne on löytää jos voin kasata tangot osista. Pieni pyöreä metallirasia on sisältänyt jotain lääkettä.
 Ja edelleen olen täysin varma että jokin voima tai taho liikuttelee vintillä olevia esineitä. Voin vannoa etten ole ennen nähnyt noita keritsimiä, ja nyt ne oli suoraan siinä eristeen päällä yhden seinähirren vieressä. Ja paikka oli sellainen jota olen katsonut ennenkin. Keritsimet ovat tehdasvalmisteiset ja ne pääsevät alakuvan keritsimien kaveriksi.
 Nämä keritsimet eivät ole Arvilan alkuperäistä esineistöä vaan olen saanut ne lahjaksi. Tuohon kohtaan tupaan vaan ei mahdu kolmansia keritsimiä, joten uusi paikka on mietinnässä.
Taas tuli muutama esine lisää arkkuun joka sisältää ison osan vintiltä löytyneistä aarteista. Parhaita on tietenkin ne löydöt jotka voi ottaa käyttöön, kuten verhotangon nupin. 

30 kommenttia:

 1. Kauniita vanhoja tavaroita, aarteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niin ihanaa että niitä vielä löytyy. Jossain vaihessa vintti on pakko tyhjentää kokonaan eristeen lisäämisen takia. Kamala urakka.

   Poista
 2. Varsinainen aarreaitta teillä :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on paikat nuohottu ihan tyhjiksi. Mitään ei ole jätetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulin ettei täällä ole enää mitään, mutta hauskasti tuo vintti ammentaa vielä vaikka mitä.

   Poista
 4. Meillä on muuten samanlainen avovintti, mutta se on lastattu täyteen muutostamme tuomiamme "aarteita". Pölyn, heikan, olkien ja kivien kera tietty... meillä on ollut talossamme ennen neljä asuntoa, vintti on siis lokeroitu alkeellisesti hassuilla lautaviritelmillä, me tietty menemme niistä läpi kaikkien oravien ja kissojen kanssa... naapuruston kissoilla on joku ihme vietti meidän vintillemme, kiva sitten herätä yöllä kun naapurin kissa mouruaa ulos päästäkseen ;)

  Kysyin vanhalta mieheltä tuota lääkepurkkiasi. Se lienee kamferia, käytetään/käytettiin Vicks'in tapaan voiteena. Kipujen lievitykseen tarkoitettu, avaamaan tietty hengitysteitä kasn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tahtoisin tuonne vintille kunnollisen säilytystilan, edes laudat eristeen päälle. Joskus sitten kun on tärkeämmät hommat tehty. Kissan mouruaminen on melkoista meteliä!

   Kamferia epäilin itsekin, mutta lyhennys tabl. hämäsi. Oliko niitä ennen tablettinakin? Tipoista olen kuullut, tai salvasta.

   Poista
 5. wau!! ihan mieletöntä löytää tuollaisia omasta talostaan!
  Wau!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vintillä pääsi aika monta wau-sanaa kun siellä pengoin, tai oikeammin poimin tavaroista siitä eristemujun päältä.

   Poista
 6. Haa, onpa ihana tuo teidän kolmen savun piippu! Meilläkin löytyy siellä saaristossa presiis tuollainen piippu. Taidettiin ennen vanhaan maksaa verot savujen mukaan, niin niitä kannatti yhdistellä ;-). On ne immeeset kautta aikojen osanneet kiertää lakia!

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmen savun piippu on aika sympaattinen, ja todennäköisesti veronkiertoon alunperin noin tehty. Toiseen hormiin meneekin enemmän tulisijoja, leivinuuni, puuliesi, avotakka ja kakluuni, ja lisäksi on vielä tuuletushormi. Se ei ole yhtä hauskan näköinen.

   Poista
 7. Ihana aarreaitta.:) Minun vanhempieni pihapiirissä on "pehtoorintupa", jossa on myös tuollainen avovintti, sieltä olemme tehneet kaikenlaisia löytöjä. Pitäisikin taas joskus mennä kaivelemaan, kun en ole siellä moneen vuoteen käynyt.:) Ja siellä taitaa olla myös tuon tapainen piippu, kun neljä pönttöuunia löytyy talosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vintit on ihania! Saunankin vintiltä teke elöytöjä, mutta siellä pelkään humpsahtavani katosta läpi.

   Poista
 8. Hienoja esineitä, etenkin myrkkypurkit sykähdytti :D. Oiskohan niissä ollut rotanmyrkkyä tms. Harmi ettei meillä ole vinttiä (tehty huoneiksi aikoinaan) koska rakastan vinttien tonkimista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purkit piti pestä tosi varovasti että myrkkyetiketit säilyy. Rotanmyrkky voisi olla se oikea arvaus.

   Poista
 9. Vinttiin kasautuu vuosien varrella vaikka mitä roinaa, jotka ajan saatossa muuttuvat aarteiksi. Mielenkiintoisia löytöjä olet tehnyt! Kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ukaan ei ole tehnyt vinttiin täystyhjennystä, eli vienyt pihalle ja polttanut. Tässä kohtaa pieninkin juttu mikä löytyy, on suuri aarre.

   Poista
 10. Hieno aarreaitta tuo sinun vinttisi. Mukavia löytöjä.

  VastaaPoista
 11. Arkeologi tekee siellä kaivauksia omalla vintillään. Hienoja löytöjä!
  Keritsimet ovat upeat. Liittyykö se harjalauta jotenkin myös samaan aiheeseen kuin keritsimet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauta liittyy pellavaan. Esittelen vekottimen tarkemmin kunhan saan sen putsattua.

   Poista
 12. Nonnih, meidän ullakot on sisaruksia. Olen siitä ihan varma ;D Edelleenkään en tiedä mitä omassamme on. Menen sinne vasta keväällä, mutta miehen ottamien kuvien perusteella samat peikot lienevät myllänneet molempien talojen ullakoilla ;) Teillä tosin huomattavasti siistimmässä kunnossa.

  Kovin kivoja löytöjä teit. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siisteydestä en kyllä tiedä :D Roina jäi kivasti piiloon hormin taakse ja kuvan ulkopuolelle.
   Sisarusullakot, en malta odottaa että pääset penkomaan!

   Poista
 13. Voi että mitä löytöjä! Pelkästään jo noiden raivaamattomien vinttien, ullakoiden, vajojen ja navetoiden lisäksi olisin halunnun wanhan talon :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)