sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Häkilä

Postaukset pyörii nyt näiden vintin aarteiden ympärillä, mutta ei täällä muuten tapahdu mitään. Ikeassa pyörähdin torstaina, ja tänään palailin vierailulta siskon lihapatojen ääreltä. Kiitos sisko, ruoka oli taasen aivan mahtavaa ja napa on killillään vieläkin.

Omituisen piikkiesineen nimi ja käyttötarkoitus löytyi pienen googlettelun jälkeen hyvin helposti koska arvelimme heti esineen liittyvän pellavaan ja sen käsittelyyn. Arvilan häkilä oli vintiltä löytyessään melko suttuinen.
 Pikaisen kylvetyksen jälkeen kuvasin häkilän varpaideni kanssa jotta osaatte hahmottaa esineen koon.
 Pellavaa on vedetty näiden piikkien läpi. Tiheämmällä puolella on tehty hienompaa pellavaa, aivinaa. Harvempi puoli antoi karkeaa ja arkisempaa rohdinpellavaa. Piikit on muuten edelleen neulanterävät.
 Vanhat tarve-esineet ovat jotenkin ainutlaatuisia. Tämäkin, kovaan käyttöön ja kulutukseen tehty esine on koristeltu yksinkertaisesti. Tekijänsä on tarkoituksella tehnyt kauniit lovet laudan kavennuksen kohdalle. Uskoisin, että kauniilla esineellä työ on sujunut edes hivenen iloisemmin.
 Häkilän toinen puoli on kauniisti patinoitunut ja osin silkkisen hienoksi kulunut. Toinen pää on joskus haljennut enkä usko että puuttuvaa palaa enää vintiltä löytyy.
 Häkilän ikää emme tiedä, mutta arvelen sen olevan 1800-luvun loppuvuosilta tai 1900-luvun alusta. Täytyy kysellä kyläläisiltä milloin täällä on vielä kasvatettu itse pellavat.
Seuraava puuha on keksiä häkilälle hyvä paikka seinältä. Eteisessä on vanhoja työkaluja yhdellä seinällä, se saattaisi olla häkilällekin hyvä paikka. Kun ei tässä pellavaakaan kasvatella kuin koristeeksi.

7 kommenttia:

 1. Hienoja nuo vanhat aarteet. Minäkin mietin, minne mahtuisi sellainen museoseinä mihin ne voisi laittaa esille (vastaus: ei mihinkään, mutta ehkä navettaan jonakin vuonna kun siellä ei enää tarvitse säilöä rakennustarvikkeita...?)
  Enkä ole aiemmin häkilästä kuullut! Täällä ei ilmeisesti pellavaa ole kasvatettu, villaan liittyviä asioita on kyllä löytynyt paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häkilä oli minullekin uusi tuttavuus, neverhööd ennen vintiltä löytymistään :D
   Minä haaveilen, että yhdestä aittahuoneesta tekisi joskus kotimuseon. Yksi seinä miesten työkaluille, yksi naisten jne.

   Netin persteella pellavan kasvatus ja käsittely on ollut kovaa työtä, on tarvittu miestenkin panosta että se on saatu kankaaksi asti. Ja varmasti onkin ollut enemmän sisämaan juttuja.

   Poista
 2. Mikäs tällaisia aarteita on esitellessä, ihania ja huokuvat sellaista vanhaa tietotaitoa, mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana näitä aartit on esitellä. Vintille jäi vielä joitain ehkä pellavaan liittyviä juttuja, yhtä isompaa täytyy kuulutella blogissa jos joku tietäisi mikä se on.

   Poista
 3. Minua jaksaa kyllä ihastuttaa se, mitä kaikkea sieltä teidän vintiltä jatkuvasti löytyykään! Upeita juttuja, kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuttaa täälläkin! Nyt täytyy kaivella aarteet esiin ennen kuin jossain vaiheessa lisäämme vintin eristeitä. Paikoitellen siellä ei ole eristettä kuin n. viitisen senttiä. On vähän turhan vähän.

   Poista
 4. Löysin omalta vintiltä eilen häkilän. Googletin ensin pellavan työvälineitä, ihan vaan hyvänä arvauksena, ja löysin häkilän. Sitten päädyin tänne. Kiitos paljon tästä postauksesta, se oli hyödyllinen 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)