lauantai 23. maaliskuuta 2013

Päivänpesän ruokakorivertailu

Aihe josta olen pyöritelly näppäimistöllä jo pitkään saamatta mitään aikaiseksi. Nyt innostuin, ja tässä se on, meidän perheen ruokakorivertailu, osa 1. Ostospaikkoina Lidl ja S-market.

Vertailu on osin haastavaa, esim. Lidlissä ei ole 10% kermarahkaa, vaan rahka on 4,4%, ja taas S-marketissa ei ole kermarahkan lisäksi kuin rasvatonta, no molemmat ovat silti vertailussa koska molempia käytän. Otinkin tähän mukaan sen tuotteen, jonka olisin ostanut jos valinta olisi ollut kyseisen kaupan valikoimista. Joskus vaikuttaa hinta, joskus tuoteseloste. Ja tämä postaus on siis osa yksi, koska tällä kertaa mukaan lähti kovin vähän vihannespuolta. Täytyy syödä ensin jo jääkaapissa olevat pois. Lisäksi valitsin tähän meidän perheen perustuotteita, niitä joita kuluu joka viikko.

Aloitetaan:
Lidl:                                                  S-market
-kevytmaito 0,75                               -rainbow 0,79, (valio 0,95)
-kevytmaitojuoma laktoositon 1,39    - rainbow 1,39
-täysmaitojuoma laktoositon 1,39       - valio 1,99 (muuta ei ollut)
-naudan jauheliha 3,19                       - naudan jauheliha 3,55
-mascarpone-juusto 1,99                   -mascarpone-juusto 2,35
-rahka 4,4% 0,59                              -kermarahka 10% 0,79
-laktoositon kuohukerma 0,89           -laktoositon kuohukerma 1,25
-broilerin rintafile 8,90/kg 1kg            - broilerin rintafile 13,99/kg 1kg
yhteensä 19,09 euroa                                 yhteensä  26,10 euroa
 Lidl:                                                                   S-market
-vehnäjauho 0,79                                                -vehnäjauho rainbow 1,19
-Nesquik-kaakao 4,15                                       - Nesquik-kaakao 4,85
- kotimaiset tomaatit rasia 2,99                           -kotimaiset tomaatit rasia 3,25
-banaani 1,19/kg                                                -banaani 1,25/kg
-ketsuppi 2,49                                                    -ketsuppi 2,89
-74% suklaa 0,99                                               - 70% suklaa (Marabou) 1,99
yhteensä 12,60 euroa                                          yhteensä 15,42 euroa
Yhteensä Lidl 31,69 euroja, S-market 41,52 euroa. Yhden kauppareissun ero siis miltei kymppi, eikä tuossa ole kuin yhdet maidot, ja yhdet paketit lihaa. Todellisuudessa ostin jauhelihaa kolme pakettia ja broileria neljä. Maitoa ostin 7 litraa. Eli ero on todellisuudessa kymppejä Lidlin hyväksi.

Yleensä teenkin ruokaostokseni niin, että ensin käyn Lidlissä, ja mitä en löydä sieltä, haen S-marketista. Lidlissä on nykyään ihan hyvä valikoima kotimaisia kasviksia ja lihaa. Ja tässä vaiheessa vuotta on jokainen liike siinä tilanteessa, että vihannespuolella kotimainen tuote on häviävä luonnonvara.

 Tällä hetkellä kuukauden ruokalaskumme on keskimäärin noin 750e, voi olla ettei edes riitä arvonlisäveron nousun jälkeen. Palkan saan 2,5 hoitolapsesta, joten siitä voi päätellä montako täällä lounastaa minun lisäksi. Muu perhe syö lounaansa muualla. Kesällä lasku nousee jopa 250e kuukaudessa kun pojat on lomalla ja syö kaiki ateriansa kotona. Näin kävi ainakin viime kesänä. Lisäksi silloin ostetaan enemmän juomia ja jäätelöä kesän takia. Ruokamme on aika perusruokaa, alusta alkaen itse tehtyä. Leipää leivon edelleen noin kerran viikossa, kananmunat ei maksa meille mitään. Syödään meillä joskus valmistakin, eilen perheen miesväki "joutui" syömään kaupan metripizzan. Minun kasvissosekeitto ei kelvannut.

Miltäpä vertailu kuulostaa? Millainen olisi omasi?
Haastan muut bloggarit tekemään oman vertailunsa!

39 kommenttia:

 1. Anonyymi kommentoi ilman blogia:
  juuri noin teen minäkin. Lidlistä kaikki ja mitä ei löydy niin S-marketista. Hätävarat naapurikaupasta (joka on TÖRKEÄN kallis).
  Eilen tein viikonlopun ruokaostokset Lidlissä ja kassa sanoi hinnaksi 38e. 38e!! Lihaa,kanaa,perusjuttuja,vihanneksia..silti vain 38e. Lidl on todellakin selkeästi halvempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän perusjutut löytyy hyvin Lidlistä, lähikauppa on Sale ja sieltä haetaan vain jos on oikea tarve, tai joskus herkkuja.

   Poista
 2. Sama kaava toimii meilläkin nykyisin, vaikka s-bonus houkutteleekin - köyhällä vaan ei ole varaa "OSTAA" bonuksia, vaan on mentävä halvan hinnan perässä.
  En kuitenkaan hinnnankaan takia jaksa hortoilla monessa kaupassa hakemassa esim tarojustuotteen tuolta toisen täältä ja perusjutut jostain, paitsi joku juttu muualta tyyliin.
  Lidlin valikoimassa on myös esim tomaattipyre, paistopisteen leivät, purkkiherkkusienet, jukurtit ja moni moni muu tuote edullisuuden lisäksi todella hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bonusten takia kävin ennen enemmän S-kaupoissa. Mutta nyt kun Prismaankin on matkaa sen 30km, olen siirtynyt tosi paljon Lidliin. Lidlin ja Prisman hontaero ei ole ihan niin suuri kuin Lidlin ja S-marketin. harmittaa ettei meidän Lidlissä ole paistopistettä. Toisaalta mun vartalon kannalta ihan hyvä :D

   Poista
 3. Tätä on meilläkin pähkäilty. Kun on tili ja bonukset S-marketissa, tulee siellä tehtyä ostokset. Eipä taida bonukset korvata hintaeroa! Perhepäivähoitajana ruokalasku on 600-700/kk. Tosin osa tulee ostettua muualtakin käteisellä. Autottomana vain ei tarjouksia viitsi metsästää. 4½ hoitolasta, 2 aikuista lähes joka päivä ja tyttären 4-henkinen perhe monesti ruokailulla ja loma-aikoina porukka kasvaa 3:lla hengellä. Niin, ja kissanrontti söisi vain kanasuikaleita! Ihailen jokaista, joka jaksaa leipoa ja valmistaa enemmän itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei kata bonukset hinnaneroa. Ja tietysti kun autolla käyn joka tapauksessa kaupassa, on ihan sama käynkö 1 vai 2 kaupassa. Nostan kyllä hattua kun jaksat autottomana ostaa kaiken! Täälläkin broileri on kissojen herkkua! Iines sai tänään ihan oman fileen :))

   Poista
 4. meillä on käytännössä keskitetty ostokset yhteen ketjuun sen jälkeen, kun lapsia tuli talouteen. käytännössä en edes tiedä, mitä mikäkin ruoka-aines maksaa, taloustilin saldosta voisi toki laskeskella kuukausitasolla, paljonko menee. toisaalta, kun meillä ostetaan "kaikki" ko. paikasta, niin näinkin on hankala päästä lopputulemaan, paljonko ruokaan menee. vertailu voisi olla paikallaan. käytännöllisyys on kuitenkin toistaiseksi mennyt suunnitelmallisuuden edelle :) no sen verran suunnitelmallisuutta on, että taloustavara, säilyvät elintarvikkeet ym. pyritään hankkimaan tuplabonuspäivinä sekä kanta-asiakasalepäivät hyödynnetään myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikakin on rahaa. Meillä on onneksi Lidl ja S-market ihan liki toisiaan. Mulla on jo lista Prisman etupäiville mitä pitää ostaa, huhtikuussa on taas seuraavat, ja ne kannattaa aina hyödyntää.

   Poista
 5. Siis tää oli mielenkiintoinen! Mulla on ihan sama systeemi kuin sulla, ensin Lidl ja sit S-market. Ikinä en ole tehnyt vertailua sen kummemmin, mutta oon kyllä huomannut erot hinnoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä niissä hinnoissa tarvitse olla yhden tuotteen osalta kuin muutaman sentin ero, kun ostaa paljon, niin ero kertaantuu. Meidänkin maidonkulutuksella säästö on jo ihan kiva kun ostaa maidon Lidlistä.

   Poista
  2. Mä olen joskus miettinyt ihan samaa postausaihetta, en vaan ole saanut aikaiseksi (sitäkään).

   Mä käyn Lidlissä ostamassa vain sitä jogurttia ja kesä aikaan jäätelöä. S-marketissa en asioi lainkaan eli mun vertailussa olisi K-Supermarket ja Herkku.

   Poista
  3. Lidlin jätskit on hyviä! Ei kauaa säily pakastimessa. Tee K-supermarketin ja Herkun vertailu, täällä tuo K-supermarket on kalliimpi kuin S tai Lidl.

   Poista
 6. Tää oli kiva, meillä käydään pääasiassa lidlissä ja prismassa. Lidlissä monet tuotteet on selkeesti halvempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prismassa tykkäisin käydä ja käynkin aina välillä suuremman valikoiman takia. Mutta se matka, työpäivän jälkeen 30km suuntaansa on monesti ihan liikaa.

   Poista
 7. Äitiyslomalla laskeskelin Prisman kuittien mukaan, että ruokaan meni lähes 1000e/kk.
  Seuraavan kuukauden kävin Lidlissä, summa oli pikkuisen päälle 600e.

  Itsekään en kaikkea Lidlistä saa, enkä jaksa käydä kahdessa kaupassa joten usein ajelen kuitenkin sitten sinne Prismaan. Viimeistään maitohyllyllä harmittaa (kulutusmaito Prismassa 1,09e/litra, Lidlissä 0,69e/litra).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiseltään päässä laskettuna meillä voi olla samanlainen ero ruokalaskussa siihen verrattuna ostanko Lidlistä vai S-marketista. Ja Lidlin maito on kotimaista.

   Poista
 8. Itse tein hiljattain vertailun, että jos meidän perheessä (2+2) menisi maitoa n. 15l viikossa (mikä ei ihan ehkä riitä), niin vuodessa hintaero olisi n. 300e riippuen siitä ostaako maitoa hintaan 0,75€/l (Prisman Arla ja Lidlin Milbona) vai 1,12l (S-marketin Valio). Se on aika iso ero....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso ero! Ja kun se tuskin jää pelkkään maitoon se ero. Lidlin halvin kotimainen voi maksaa 2,59e. S-marketissa 2,99e. Ja meillä menee paketti voita viikossa, joten Lidlistä ostan jos ei ole muualla tarjouksessa.

   Poista
 9. Mielenkiintoista. Meillä käydään välillä kaupungissa kaupassa, jonne tosin 30 kilometriä. Paljon silti käytämme tuota lähi Salea ja se tuntuu kyllä ruokalaskuissa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prismassa käyn minäkin välillä vaikka matkaa on. Muta siellä on taas sitten ihan erilaiset valikoimat.

   Poista
 10. Me käyteään myös Lidliä paljon, mutta ei ihan kaikessa. Se johtuu pitkälti siitä, että yritetään suosia paljon lähituotantoa ja ruoan alkuperään, raaka-aineiden sisältöön ja tuotantoon liittyvät asiat ovat nousseet meillä hiljalleen ruoan hintaa tärkeämmiksi asioiksi. Tietty joku järki siinäkin pitää olla, mutta meillä ruokakulut laskivat kun yhdistettiin Lidl, tilasuoramyyntituotteet (esim. liha) ja suoramyynti palveluna, jossa tuotteet lähetetään asiakkaalle kotiin suoraan kasvattajalta.

  Katja mainitsi Lidlin jätskit. Mun ehdoton lempparijätski on Lidlin vanilja-appelsiini, jota myydään niissä isoissa lootissa. Sen maulle ei pärjää mikään muu vastaava kaupan jäätelö. Hintakin on todella edullinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla pakko lähteä jäätelöostoksille :))
   Lähiruokaa kannattaa suosia jos budjetti antaa periksi. Vehnäjauhossa en sitä tee, mutta muut jauhot ja hiutaleet on lähes aina läheltä ja luomua. Lihan kun vielä joskus saisi lähituotantona.

   Poista
  2. Ihan älytön jätskihimo muuten iski, eikä tietty pakkasessa kuin reunajäätä ;D

   Lihojen suhteen ainakin itse voin suositella Tammisen palvelua jos omalla alueella ei ole lähilihatilaa. http://lihalaatikko.tamminen.fi Sieltä tulee ovelle kylmätoimitus minne vaan Suomessa. Niiden lihat tulee vastuulliseen kasvatukseen sitoutuneilta tiloilta, joissa eläimillä on halpatuotantolaitoksiin verrattuna lokoisat oltavat. Liha on hyvää ja laadukasta. Ollaan testattu, eikä moitteita.

   Poista
  3. Kiitos, tuota tarvii harkita, ja suurempaa pakastinta :))

   Poista
 11. lidl on halpa, ite kävisin,mut matkaa on 30km,pakko käyttää paikallisia kauppoja :/ en oo ikinä kuullu rainbow maidosta,täällä s-marketissa vaan valioo ja arla ingmannia,valio yli 1e litra,arla 0,99e.siksi käynkin nyt maidot kylämme pienimmästä kaupasta,jossa valio 0,89e litra. kotipaikkakunnallani on muuten lidl:ssä maito 0,67e litra,sieltä oonkin kantanu jos on olluj äitini luona käyntiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maidossa on nykyään isot hintaerot! S-marketista ainakin täällä saa rainbow-maitoa, laktoositontakin.

   Poista
 12. Meillä mies teki jossain vaiheessa vertailua mutta siitä ei tainnut jäädä mitään kirjallista todistusaineistoa. Meillä on kuukauden kaupasta ostettu ruokalasku hyvin paljon kuukaudesta riippuen 300-500e. Ja samaan lopputulokseen meilläkin tultiin - Lidl on tosiaan paljon halvempi ja siellä on nykyään tosi hyvät vihannes- ja kasvisvalikoimat, samoin paistopiste on ihana. Maidot ostetaan kyllä edelleen S-kaupasta koska Lidlin luomumaito on saksalaista ja homogenoitua. Lisäksi ostetaan aika iso osa kuukauden ruokatarpeista lähi/luomuruokapiirin kautta ja se on kyllä ihan loistava, hattua pitää nostaa aktiivisille ihmisille jotka sellaisen ovat täälläkin pistäneet pystyyn! Lihoissa ollaan lähestulkoon omavaraisia kun mies teurastaa kerran vuodessa kaveriperheen lampaat ja saadaan yleensä yksi karitsa palkkioksi pakkaseen, muuten meillä syödään melkein pelkästään hirvenlihaa jolle pitäisi tietysti oikeasti laskea joku hinta, bensakulut metsästysmaille ja metsästyskortti ja aseet ja patruunat jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä luomumaidon pitää olla kotimaista. Täällä on lähin ruokapiiri 30km päässä, pitäisiköhän alkaa harkita siihen liittymistä. Hirvenlihaa saan aina välillä, mutta enemmänkin kelpaisi :)

   Poista
 13. No vähän kommenttia Saksanmaalta... joskaan en osaa vertailla Prismoihin ja Saleihin. Saksassa on kaksi halpaketjua: Lidl ja Aldi. Ne toimivat molemmat samalla periaatteella ja ovat selkeästi halvempia kuin muut marketit. Käytännön syistä käyn itse Aldissa ostoksilla (on kävelymatkan päässä kotoa). Käytäntö on osoittanut, että Aldissa asioidessa on hyvin vaikea onnistua siinä, että loppusumma ylittää 20 euroa. Vastaavasti Rewe:ssä (joka vastannee Suomessa S-markettia) asioidessa on hyvin vaikea onnistua siinä, että loppusumma on vähemmän kuin 20 euroa. Tämä siis silloin, kun olen kävellen ja kauppakärryjen kanssa liikkeellä ja kärryt kerätään jokseenkin täyteen.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tilanne ole yleismaailmallinen, että on edullisia ja vähemmän edullisia ketjuja. Suomessa tosin kilpailua on ihan liian vähän. Saksan hinnat kelpaisi kyllä :))

   Poista
 14. Tartun haasteeseen. Meillä nyt Kiuruveellä ei kovin montaa kauppaa oo, mut kuitennii. Teillä on ruokalasku ihan kohillaan kuukaudessa. Meillä menee melkein tuplat ja joskus ei sekään riitä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tekee paljon kun ei ole enää vaipallisia talossa, ja omat lapset syö lounaan koulussa. Ja on teillä monta suuta ruokittavanakin :))

   Poista
 15. Minäkin tartun haasteeseen, ainakin joltain osin... Minä olen käynyt Lidlissä ostoksilla ihan kunnolla viimeeksi sinkkuvuosina, joskus jotain pientä sieltä hakenut (esim. askartelutarvikkeita ym.) Nyt voisin kyllä lähteä sinne ruokaostoksille, kun huomasin hintojen olevan noin paljon edullisempia... Onkohan siellä mitään luomujuttuja, hmm??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlissä on luomua, mutta vähemmän kotimaista luomua, esim. luomumaito on Saksasta. Mutta kotimaista löytyy sitten muutoin sitäkin enemmän.

   Poista
 16. Mun vastuulla on meillä tää ruokajuttu - ostaminen ja laittaminen - ja olen yrittänyt pitää jotain menoseurantaa asiassa sekä tietysti pienentää ruokalaskua silloin kun pienentämisen varaa selvästi on. Lidliin on matkaa 20km mutta ajelen siihen suuntaan kyllä herkeästi paljon mitättömimmissäkin asioissa (esimerkiksi kirppiksille!) joten ehkä voisi ajatella vaihtavansa vaikka kuukaudeksi ruokaostokset paikallisista marketeista Lidliin... Olen vielä joskus sortunut käyttämään K-Supermarkettia paikallisen S-Marketin lisäksi, siellä se vasta kallista onkin. Munat haen paikallisesta luomukanalasta, mutta muuten täällä ei ole mitään luomu/lähiruokapiirejä, mihin ehdin pk-seudulla asuessa vähän jo tottua... kaupassa luomutarjonta on verrattain ontuvaa ja tuoretuotteissa nahistunutta, ilmeisesti kierto ei ole näillä seudulla riittävän kova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin K-supermarket on kallein. Käyn siellä tosi harvoin, ja aina kun käyn tarjouksen perässä, on tuote loppu. Lidl on lähes kaikissa tuotteissa edullisin.

   Poista
 17. Mielenkiintoinen postaus, sai kyllä miettimään..
  Meillä tehdään kaikki ostokset S paikoissa ..ja se kyllä tuntuu kukkarossa. Vasta nykyisen työpaikan aikana oon teheny työmaan ruokaostokset lidlissä enää kyllä moiti ollenkaan. Paitsi kerran lohesta löytyi ilmianto enkä ehkä pääse asian yli =P
  Täytyy ehkä tehdä vertaileva tutkimusta asian tiimoilta ;)

  VastaaPoista
 18. S-Marketissa ja Prismassa(S-ryhmä) ja Halpa-Hallissa viimeisenä myyntipäivänä tuotteen hinta voi olla -50%, kun K-Marketissa se on -30% ja Lidlissä -20% Ja tuote ei tosiaan pilaannu viimeisenä myyntipäivänä ja säilyy pakkasessa vielä ties kuinka pitkään. Ja se 100 litran arkkupakastin kuluttaa näillä sähkön hinnoilla sen 30€/vuosi, eli tienaa todellakin hintansa oikein käytettynä. Bensa tietysti on kallista, että paljonko kannattaa ja viitsii ajella tarjouksia ja -50% tuotteita etsimässä. Esim. makkaran nitriittipitoisuus (E250) on kai viimeisenä myyntipäivänä pudonnu puoleen siitä mitä se oli, eli se on selvästi vähemmän haitallista.

  VastaaPoista
 19. on ihan selvä että lähiruokaa kannattaa aina suosia ja pudottaa kokonaan välistä kuljetusliike, ruokatehdas, kuljetusliike (taas) ja kauppa. ostaa tilalta suoraan, tekee itse ja säilöö pakkaseen tai kellariin. kaikki mitä pystyy lähitilalta tms. tuottajalta ostamaan, se on kaikki kotiin päin ja rahakin jää siihen lähelle ja palaa kenties vielä vaikka (osin) takas samaan taskuun...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)