tiistai 19. maaliskuuta 2013

Miniviljelmä

Tänä keväänä esikasvatustaimisto on kolmennes viime vuotisesta. Oliskohan kerrankin kohtuullisesti? Ainakaan yhtään koristekasvia ei ole, lajeina vain yrttejä ja tomaattia. Vähän myöhemmin keväällä tulee vielä kasvihuonekurkkua ja kesäkurpitsaa. Kunhan tulee taas uusi nouseva kuu, tai sitä seuraava.

Ensimmäistä kertaa noudatin ohjetta laittaa siemenet multiin nousevan kuun aikana ja aamupäivällä. Katsotaan onko itävyydessä ja taimien tuuheudessa mitään eroa ihan miten sattuu kylvettyihin siemeniin.
 Mummolta saatu vanha Singer on verhottu kivalla muovilla, mutta en nyt viitsi ostaa kaunista kerniä tätä tarkoitusta varten. Pääasia, että Singer on suojassa. Ikkunasta näkyy miten täällä on vielä täysi talvi.
 Tarkimmat huomasivat, että onhan  siellä kylvöjen seassa koristekasveja, pieniä pelakuun taimia. Kyseessä on näiden kahden jälkeläisiä. Ensimmäistä kertaa elämässäni sain pidettyä pelargonit näin hyvin hengissä. Tosin yhden menetin. Mutta kaksi komeaa voi hyvin.
 Ja suurin on jopa aloittelemassa kukintaa. Uskaltaakohan sille vaihtaa mullat?
Mitään syytä en keksi pelargonioitten säilymiseen. Ehkä ne tykkäsivät olla Singerin päällä kunnes taimet tulivat siihen, tai sitten saivat vahingossa vettä oikeassa suhteessa. Mutta en valita, sama tuuri voisi olla ensi talvenakin.

16 kommenttia:

 1. En osaa pelakuista sanoa, niihin vaikuttaa niin moni asia. Jos on paljon valoa, pitäisi kastella vähän enemmän, samoin jos on lämpöä. Mutta ylipäätään ne minusta voivat parhaiten, jos ne välillä ovat todella kuivia (mutta minun luona niillä on myös välillä todella kylmää, se plus kuivuus lienee hyvä yhdistelmä).
  Se onkin taitolaji, että osaa kasvattaa sopivan määrän :-D Eikös kuu kohta ole kasvava, katsoin juuri että se on puolikas, eikö se juuri ollut täyskuu, vai mitä, hetkinen... menin jo laskuissa sekaisin! Kuukalenteri on hyvä apuväline, tänä vuonna ekaa kertaa mulla on sellainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukalenteri pitääkin hankkia! Minä katsoin taivaalle ja ajattelin, että sirppi on, kasvanutkin vähän viime vilkaisusta, joten kai se on nouseva kuu :D

   Mun pelakuut oli lämpösessä, kastelin niitä aika paljon. Singerin alla on patterikin mikä teki lisää lämpöä, mutta annoin reilusti kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetta olen antanut vasta pari kertaa. Mutta onpa kiva tunne kun sain pidettyä ne komeasti hengissä.

   Poista
 2. Tuo kuunvaiheiden seuraaminen on kyllä mielenkiintoinen juttu, pitäsi tosiaan opetella. Mulla ei ole pelakuitten kanssa onnistanut, mutta ensi talvena yritän taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunvaiheet oli mulle ihan uusi juttu, mies kuuli asiasta radiosta ja minähän kiinnostuin heti! Googlettelun perusteella on mun tiedät hankittu :)

   Poista
 3. Täälläkin koitetaan hillitysti aloitella taimikasvatusta. Jos noista purkeista jotain taimia nousee niin kuvataan sitten(ai niin miten skeptinen puutarhuri?) Tomaatit olen tänä vuonna jättänyt suosiolla väliin viime vuoden fiaskon jälkeen:)Ja jos tomaatteihin vielä lankean, niin haen kaupasta semmosen 1.5 metrisen pensaan niin saatan saada jotain satoakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan aina onnistu. Tomaatin kasvatukseen löytyy muutama jippo, niistä ajattelin postata kunhan saan siemenet kasvuun. Taimien suhteen minulla on hyvä diili ystävän kanssa. Vaihdellaan puolin ja toisin, tai enemmän niin päin että minä saan sieltä :)

   Poista
 4. Nytko jo pelargoniat on nupuillaan? oho! Huomasin tänään aamulla, että lauantaina kasvamaan laitetut siemenet ovat nyt muutamassa ruukussa itäneet ja mullasta pilkistelee vihreitä alkuja. Unohdin vaan merkitä mitä missäkin ruukussa on, joten ei aavistustakaan vielä mitä siellä on :D

  Onnea kasvatteluun :) Unohdin muuten sen kuujutunkin, mutta vahingossa meni lähelle oikeaa kiertoa. Tohon kuujuttuun pitäisi nyt oikeasti paneutua, joten kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho ajattelin minäkin kun huomasin nupun. Toisaalta nämä sisätiloissa talvehditut todennäköisesti kukkii aikaisin. Joka vuosi se pikkiriikkisten taimien putkahtelu mullan seasta on yhtä ihme juttu. Tänään laitoin vielä itse ja hoitolasten kanssa herneenversoja kasvamaan.

   Poista
 5. Hetkinen mikäs tuo kuujuttu oikein on? Saksassa sen suuntaisia ajatuksia noudatetaan biodynaamisessa viljelyssä, joka pohjaa antroposofiaan. Minun silmiini antroposofia on aikamoista huuhaata. Mutta en tietysti tiedä, onko tuolla kuunäkemyksellä olemassa jotain muitakin perusteluja?

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mihin se tarkalleen perustuu, mutta nousevan kuun aikaan istutettu pitäisi kasvaa paremmin. Poikkeus on kasvit joita kasvaavat maan alla, ne pitää laittaa laskevan kuun aikaan. Netistä löysin vähän tietoa, ja ajattelin että kokeillaan.

   Poista
 6. Kuu vaikuttaa luonnossa moneen asiaan ja kaikkien eliöiden biologisiin rytmeihin. Yksi näkyvimmistä kuun vaikutuksista on vuorovesi. Joulukuusetkin tulisi kaataa tiettynä kuunkierron aikana, jotta ne kestäisivät varisematta. Vanhoissa kansan opeissa on usein se paras "kädet mullassa" tieto. Steinerin ajatusmaailman kanssa tällä ei ole mitään tekemistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä ehdottomasti aihe johon täytyy perehtyä paremmin. Oikeasti on mahtavaa jos pienellä vaivalla ja kuun liikkeiden avulla saisi paljon paremman sadon kuin hälläväliä-viljelyllä.

   Poista
 7. Ok. Saksassa ei voi olla törmäämättä steinerilaisuuteen. Joskus ihmettelin, miksi antroposifisissa perheissä ei anneta lasten juoda maitoa. Se johtuu siitä, että lehmän sarvet ovat kuun sirpin muotoiset, mikä on todiste sille, että lehmään (ja siten maitoon) liittyvät kuun voimakentät. Kuun voima on tämän opin mukaan tukahduttava, sitova. Siksi he ajattelevat, että lapsen kasvu tukahtuu, jos heidän antaa juoda maitoa.

  Nojuu, mutta hyvä, on siis olemassa myös muita näkemyksiä kuusta ;-)


  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ounou, että lehmän sarvet ja kuun muoto vaikuttaa maitoon... Aina oppii uutta :D

   Poista
 8. Mä olen Sarin puutarhat-blogissa seurannut kuukalenteria jonkin verran. Mutta kun mä tahdon joskus olla liian innokkas ja en malta odottaa oikeaa kuun hetkeä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos blogivinkistä! Täällä toinen joskus turhankin innokas :D

   Poista

Kiitos kommenteista :)