perjantai 4. tammikuuta 2013

Pelastettu

Äitini törmäsi joku aika ennen joulua vanhaan liinanpätkään. Päätti pelastaa sen ja antaa tyttärelleen joululahjaksi. Miten sattuikin, että on tytär joka rakastaa vanhoja liinoja, etenkin kotikutoisia ja pellavaisia.
 Liina on vielä täysin raakaversio, kuin suoraan kangaspuilta otettu. Toisessa päässä on kudottuna pätkä liilaa josta saan kätevästi keväisen liinan tuvan pöydälle. Meillä pitää olla arkipöydälläkin aina pieni liina.

 Loppupätkä liinasta on melko pitkä, vaatii pitkän pöydän.
 Sopii hyvin tupaan joululiinaksi tai vaikka saliin arkiliinaksi, väristään huolimatta. Punainen kun on väri jonka liitän omassa kodissa voimakkaasti jouluun, siksi meillä on sitä niin vähän. 
Nyt vain viisaammat kertokaa, pesenkö liinan ennen sen jakamista, vai vasta jakamisen ja päiden päättelyn jälkeen? Likaa siinä ei ole, mutta se on pelastettu lähes suoraan polttoroviolta niin ehkä parempi käyttää pesukoneen kautta ennen käyttöä.

12 kommenttia:

 1. Olen myös mummulta perinyt pellavaisia liinoja ja keittiöpyyhkeitä ja ne ovat niitä parhaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, vanhat pellavaiset keittiöpyyhkeet on ihan parhaita.

   Poista
 2. Pesusta en tiedä, mutta liina on kaunis. Ja tuo lattia niin upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, salon lattia on komeaa lankkua.

   Poista
 3. Voi, en osaa sanoa muuta kuin että onpa kaunis liina! Ja itsekin pesisin tietenkin ennen pöydälle laittoa. Pesisin varmaan ennen leikkuuta ja päättelyä, jotta se kutistuu sen verran kuin aikookin, mutta en tiedä onko oikeaa tapaa.
  Olipa kiva katsoa taloanne ja tonttianne eri puolilta. Todellakin olet Niskavuoren emäntä tiluksillasi ;-) Edelleen ihailen tupanne huonekorkeutta, kaappikuvassa se on vaikuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että parempi pestä ennen leikkamista jotta kutistuu oikein.

   Huonekorkeus on ihan kiva, lämmittäessä vähän kurja kun katonrajassa on +30 lämmintä ja lattialla +15, kärjistetysti sanottuna.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos. Ja ihan hullua että tuo liina meinattiin hävittää.

   Poista
 5. Siis pesisin liinan käsin tai koneessa mutta jos koneessa peset niin hellävarainen ohjelma sekä laittaisin liinan tyynyliinan sisään ja sit vasta pesukoneeseen ja sit kuivauksessa ota huomioon että älä laita liinaa narulle kuivumaan vaan tasokuivaus naursta jää jäljet pellavaliinaan näin ainakin mulle koulussa on opetettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasokuivaus on hyvä, turhan harvoin vaan maltan sen tehdä. Jos tämän liinan kanssa malttaisi :)

   Poista
 6. Kaunis liina. Harrastan kangaspuilla kutomista ja minulla on sekä itse tehtyjä että vanhoja liinoja. Vanhan liinan päät ompelisin vaikka siksakilla, etteivät pesussa purkaannu, jos ovat päättelemättömiä ja suoraan kangaspuista. Jos liinassa on tahroja, (joita ei kyllä näy)käyttäisin tavallista pesupulveria ja pesisin käsin. Jos liina tarvitsee vain pesua "ennen käyttöä" ja varaston hajun hävittämiseksi, pesisin luultavasta Y3:lla käsin tai marseillesaippualla käsin. Tämä käsinpesu vain varmuuden vuoksi, jos et tiedä onko liina ollut esim ulkovarastossa, onko se kokonaan pellavaa ja onko se vanhuuttaan hauras.Näyttäisi vähän siltä, että liinassa olisi puuvillainen loimi ja pellava kude, tai ainakin useinmiten asia on niin. Jos liinasi ei ole hauras, voit pestä sen koneessa tyynyliinan sisällä, mutta älä linkoa ja kuivata mahdollisuuksien mukaan tasossa. Tuo tasokuivaus käy esin kuivaustelineen päälle taiteltuna. Naru esim ulkona tuuless saattaa venyttää pellavaisen reunoja ja prässäys on hankalaa.
  Kun leikkaat liinan, ompele reunaan siksak ja sitten taittele, silitä taitos ja ompele käsin. sillä tavalla saat kauneimman lopputuloksen ja voit käyttää liinaa molemmin päin.
  Ihanaa, että arvokas käsityö saa kodissasi arvoisensa kohtelun ja pääsee esille.
  t. elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä ohjeista. Luulen että uskallan kokeilla konepesua ilman linkoustaa, liina ei ole hauras. Kuteen uskoisin olevan pellavaa ja loimen puuvillaa.

   Reunan huolitteluun teenkin noin kuten kirjotit, sitäkin ehdin jo mielessäni pähkäillä :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)