torstai 2. toukokuuta 2024

Lasagnepenkki

 Kasvimaa on kaivannut jo pitkään uudistamista. Olen ajoittain aika kyllästynyt puljaamaan kasvimaan savimaan kanssa. Siinä tuli tehtyä aikoinaan virhe, että kasvimaa on perustettu puutarhan savisimpaan kohtaan. Vaikka parannan maata vuosittain reilusti kompostilla, puskee savimaa aina esiin. On savimaassa hyvätkin puolensa, sitä en kiellä, mutta liika on liikaa ja savimaan vaikutus näkyy etenkin tänä keväänä.

Viime vuonna päätin ottaa käyttöön lisää kasvulaatikoita, eli niitä tavallisia lavakauluksia, kun niitä nyt sattui olemaan navetassa jemmassa. 

Kolme laatikkoa sai paikkansa kasvimaan alalohkolta. Talveksi laitoin vain yhden kierron laatikoita. Kuvan ruukut talvehtivat yhdessä laatikossa, muihin haravoin lehtiä ja risuja.

Eilen korotin laatikoita toisella lavakauluksella, lisäsin puutarhakomposteista ensin karkeita perennanvarsia ja muita vastaavia "oksia". Lopuksi laitoin hienompaa ainesta. En tiedä kuinka sallittua on kaiken tamppaaminen tiiviimmäksi, mutta itse harrastan sitä myös puutarhakompostin kanssa. Eli hyppäsin laatikkoon ja talloin ainekset tiiviimmäksi.


Sain tyhjennettyä puutarhakompostien oikeanpuoleisen osan kokonaan. Kuvassa se on puolillaan, sillä siivosin sinne keskimmäisen osan ainekset. Keskimmäisessä näkyy vielä vähän multaa, siitä kohta lisää. Vasemmanpuoleinen tyhjenee sekin tänä vuonna, näin minulle jää taas kesäksi ja syksyksi kaksi tyhjää osaa käyttöön. Ensi keväänä yhdistän taas laatikot toisiinsa ja erotan niistä hyödynnettävän mullan.
Seuraavaksi otan tästä pelkästään puun lehtiä sisältävästä laatikosta ainesta lasagnepenkkiin, eli niihin ensimmäisen kuvan kolmeen laatikkoon. Vaikka puutarhakompostit olivat jo sulat, on tämä aines edelleen tiukasti jäässä. Lehtimassan jälkeen lisään pussimultaa ja sitten teen kylvöt. Sitä en vielä tiedä mitä laitan laatikoihin kasvamaan. Ehkä porkkanaa, tai tuoksuherneitä.
Sitten siihen keskimmäisen laatikon multaan. Tai en tiedä voiko tuota vielä sanoa mullaksi. Mietin kuitenkin, voisiko tätä hyödyntää kesäkukkien ruukuissa. Säästäisin, kun ei tarvitsisi ostaa kesäkukkamultaa, ja saisin hyödynnettyä mullan myöhemmin kasvimaalle maanparannukseen.

Kolme lasagnepenkkiä on tarkoitus hyödyntää samoin, eli kun kaikki puutarhajäte on muuttunut niissä mullaksi, siirrän mullan kasvimaan penkkeihin ja maapohjaiseen kasvihuoneeseen. Lasagnepenkkeihin tulee taas uudet kerrokset maatumaan puutarha- ja lehtikompostista. 

Tämä kierto tule tarpeeseen, sillä tiedossa ei ole laajoja uusia istutusalueita joihin voisin upottaa määrättömästi puutarhakompostia raakana. Yksi pieni jatke on tulossa tänä vuonna, mutta siihen hyödynnän maakasan joka tuli autotallin edustan tien korjaamisesta.






11 kommenttia:

  1. Savimaassa on tosiaan hyvät ja huonot puolensa. Tiesitkö, että alussa se lisäämäsi orgaaninen aines tuntuu katoavan, koska lisäämällä orgaanista ainesta lisäät samalla maan biologista aktiivisuutta. Jos sinulla olisi mahdollisuus lisätä oikein tosi paljon orgaanista ainesta yhdellä kerralla, se pysyi pidempään, sillä aktiivisuuden noston vaikutus myös hiipuisi vähitellen. Itse sain savimaan pehmennettyä siten, että keräsin biojätettä hurjat määrät lähipiiristä ja esikompostoin sitä lämpökompostorissa sen verran, ettei kiinnostanut enää jyrsijöitä ja sen jälkeen sekoitin savimaahan. Tämä ei-valmis-komposti tuntui tehoavan nopeammin/paremmin kuin valmiin kompostin sekoittaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin syy lienee se, että savimaa halkeilee ja niihin halkeamiin menee kevyempi maa. Lisään joka vuosi keittiökompostorin aineksen kasvimaalle, en jälkikompostoi sitä vana hautaan maahan sellaisenaan, se auttaa mutta eihän sitä ole mikään vuosi riittävästi.

      Poista
  2. Tänä vuonna ostin vain yhden säkin kesäkukkamultaa. Huomasin, että viime vuotisissa suurissa ruukuissa oli vielä tallella niitä lannoiterakeita ja ajattelin käyttää ruukkujen pohjalla vanhaa kesäkukkamultaa ryyditetteynä lannoitteilla ja vain osaan ruukkuun uutta multaa. Saa nähdä, onko mullassa potkua. Toki pienempiin ruukkuihin tulee uutta multaa, kun ruukku oli täynnä juuripaakkua. Minuakaan ei kiinnostaisi olla aina ostamassa uusia multasäkkejä, kun niitä joka tapauksessa on pakko jonkin verran aina hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen hyödyntänyt vanhaa multaa ja lisännyt uutta. Nyt laitoin tuota oman kompostin multaa, pikkasen laitan sekaan kanankakkarakeita. Ja päälle sitten siistimpää multaa. Eiköhän se potku riitä samoin kuin sinun sekoitus.

      Poista
  3. Savimaan kanssa painimisesta on minullakin kokemusta rutkasti. Perinteisessä kasvimaassa on omat hyvät puolensa, mutta kyllä näin vanhemmiten lavaviljelyn edut tuntuvat mukavilta. Savimaa on haaste juurikasveille. Oli kiinnostavaa lukea tuo Urban Farming kommentti.
    Komposti on kyllä hyvä juttu eri puolilla puutarhaa, myös lavoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savimaan kanssa saa painia. Hybridikasvimaa on hyvä, saa hyödyn penkeistä mutta myös laatikoista. Selkäkin tykkää kun ei tarvitse kyykätä maassa.

      Poista
  4. Vaalean vihreää kirjoitti lannoiterakeista....kannattaa kokeilla onko vaan rakeen kuori jäljellä. Jotkut pitkävaikutteiset rakeet ovat sellaisia että sisusta on pois ja kuori jäljellä,eli silloin niissä ei ole enää voimaa jäljellä. Se kuori kyllä häviää mutta kestää vähän kauemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, minä käytän vain kanankakkarakeita, ne häviävät nopeasti kasveille.

      Poista
  5. Voin vain kuvitella millainen on savimaa viime talven jäljiltä. Omavaraisuus mullan suhteen on palkinto puutarhakierrätyksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa on vielä märkä, ei mitään asiaa puuhastelemaan ja kurkkimaan pintamaan alle. Omavaraisuus mullan suhteen on luksusta, se on parasta multaa, oikeaa tavaraa eikä mitään pussihöttöä.

      Poista
  6. Luulen, että mullan polkeminen laatikon täyttövaiheessa on ihan viisasta. Kumman nopeasti maa-aines tiivistyy ja pinta alenee. Leena Luoto kommentoi usein Puutarhan parhaaksi -ryhmässä sitä, kun ihmiset jättävät lavakaulukset kovin vajaiksi. Hänen mielestä laatikot tulisi täyttää lähestulkoon reunoja myöten. Kuumalla ilmalla laatikon syvyydessä asuville kasveille tulee muuten hikiset oltavat.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)