maanantai 6. toukokuuta 2024

Päivät puutarhassa

 Viikonloppu oli silkkaa puutarhaa. Sain paljon aikaiseksi. Navetan takana ollut hakekasa on tyhjennetty ja paikka siivottu. Vadelmat on leikattu ja niille on laitettu katetta. On täytetty kasvulaatikoita, kitketty kymmeniä voikukkia, siivottu humalan vanhat versot pois, tyhjennetty puutarhakompostorit loppuun ja käännetty maatumaan jäävä aines. Lisäksi olen purkittanut kymmeniä jako- ja siementaimia taimitoria varten. Koulin tomaatit ja järjestin kelloköynnökset ja niin paljon muuta pientä puutarhatyötä. 

Kananmuna, se tulee tästä valkoisesta esikosta mieleen. Munaesikko kuten sitä itse kutsun. Tuo järkyttävän suuri voikukka kiven vierestä on muuten poistettu, kuvaan se ehti tulla. 
Tietääkseni en ostanut yksivärisiä keltaisia narsisseja, mutta onhan niinkin saattanut käydä. Narsisseissa kirkkaan keltainen on sallittua, etenkin jos ovat kevään ensimmäiset avautujat.
Ensimmäistä kertaa onnistun persianpikarililjan kanssa. Tai ainakin mahdollisuudet ovat suuret, pakkasyöt saattavat kääntää tilanteen huonommaksi. Kummassakin taimessa on nuput, en malta odottaa näiden kukintaa.
Lumikit ovat mukavasti lisääntyneet. Joka vuosi tulee pari kolme kukkaa lisää. Taustalla näkyy ihana liila kiurunkannus, etelänkevätesikkoa ja paljon pikkukäenrieskaa.
Vanhin elossa oleva jouluruusu on jo komea puska. Viime talvi oli jouluruusuille suotuisa, ei yhtään menetettyä tapausta. Jopa oman puutarhan siementaimet ovat hengissä.
Tammen alla kasvavat scillat ovat ottaneet kunnon leviämisspurtin. Unelma scillamerestä alkaa toteutua.
Keltaine meri meillä jo onkin, pikkukäenriskojen meri. Tällä kertaa suurin yhtenäinen alue on navetan takana, toinen on kivimuurien luona, sen kuvasin viime keväänä. Tämä on keväällä yksi lempikasveistani.

Tämän viikon vapaapäiviksi toivon sateetonta säätä, kylmä ei haittaa, mutta sateella ei ole kiva olla puutarhassa. 



18 kommenttia:

  1. Oletpa ollut ahkera ja ehtinyt moneen. Tuollaisten rupeamien jälkeen on aika kiva fiilis.
    Ihanat lumikit ja jouluruusut. Valloittava on myös pikkukäenrieskameri.
    Minun keisarini ovat selvästi kärsineet kylmyydestä ja viimeisimmästä lumihangesta. Osa sentään kukkii, ellei seuraavat pakkasyöt tee tekojaan.
    Kovin paljon kartalla ei näy sadetta. Viileys ei todellakaan haittaa pihatöitä. Toivottavasti vapaapäiväsi sujuu sään puolesta ongelmitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kiva fiilis saada jotain aikaiseksi. Tällä viikolla illat menevät muualla kuin puutarhassa. Minulla uudet keisarit ovat kärsineet kylmästä, osa paleltunut pahasti, osa osittain. Toivottavasti ei tule ihan niin kylmä kuin ennustettiin.

      Poista
  2. Ihania kukkamättäitä! Lumikit ihastuttavat, minulla ei niitä ole lainkaan. Jouluruususi on myöskin kasvanut komeaksi. Täällä omani kituu ja näyttää aika menetetyltä. Ihanan lämpöisiä puutarhapäiviä olemmekin saaneet lähipäivinä viettää. Toivottavasti ei hyvä kevään eteneminen nyt liikaa kylmene!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihdoinkin olen saanut jouluruusut menestymään, sitä en osaa sanoa mikä siihen on syynä. Monta taimea on menetetty. Osa kasvaa silti kituen ja osa hyvin. Toivottavasti ei kylmene liikaa, tänään sai jo kaivaa puutarhatoppatakin päälle.

      Poista
  3. Sinulla on ollut mieluinen viikonloppu, kun on ollut hyvä ilma ja aikaa puutarhalle. Upea tuo jouluruusu, niin kooltaan kuin väriltäänkin. Ostin viime vuoden Marketanpuiston kevätmarkkinoilta yhden lumikin ja oi, tuolla se kohopenkissä hengissä on. Kukkanuppukin vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mieluisaa puuhaa kun sai olla puutarhassa. Helatorstai on seuraava vapaapäivä, toivottavasti silloinkin pääsee puutarhatöihin. Lumikki on sitkeä kasvi, onpa kiva kun löysit sen, ei ole kovinkaan helposti saatavilla.

      Poista
  4. Olet kyllä tehokas! Käytkö päivän aikana tankkaamassa ollenkaan? Upeita kukkijoita vaikka kuinka! Tämä kevät ei ole oikein fritillariakevät, ainakin meillä kylmyys on niitä kurittanut. Ihana keltainen meri 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin syömässä, mies laittoi ruuan. Pidän vesipulloa mukana pihalla niin ei tarvitse lähteä sisälle juomaan.

      Poista
  5. Minulla on myös kahdessa esikossa keskellä iso voikukka ja sitä ei millään saa pois . Odotan kun on kukkinut niin nostan ylös ja liotan ne irti 😀 .
    Minulla on Lumikki kahdessa paikassa ja molemmissa on kukkia ihana perenna .
    Minä en ole saanut nyt mitään aikaiseksi muutakuin olla lastenlapsien kanssa ja se on kyllä väsyttävämpää kuin puutarha hommat 😀 .
    Paljon olet sinä saanut aikaiseksi toivottavasti minäkin kun kerkiän käärimään hihat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukka tykkää hakeutua perennojen keskelle. Pahimmat ovat pionit, niistä voikukka ei irtoa sitten millään. Lastenlasten kanssa oleminen vie voimat, olen huomannut.

      Poista
  6. Sait todella paljon aikaan, siitä tulee aina hyvä mieli. Minäkin olen tehnyt kompostin tyhjennystä ja möyhennystä. Tuo jouluruususi on kerrassaan mahtava, oikea aarre!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aarre ja ihanan suureksi kasvanut. Kompostin tyhjennys on kivaa puuhaa, saa ilmaista ainesta puutarhaan.

      Poista
  7. Keltainen kelpaa hyvin keväällä, jopa tuo keltainen meri näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä se näyttää ihanalta vaan auta armias kun sama meri on voikukkaa, näyttää kamalalta.

      Poista
  8. Wau, mikä jouluruusu! Kerran olen saanut persianpikarililjan kukkimaan, sitten se katosi.
    Upeaa kukkaloistoa puutarhassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että persianpikarililja voi olla yhden kerran ihanuus. Viimeksi kun istutin sitä, ei noussut edes vartta.

      Poista
  9. Olet ahkeroinut ihan kunnolla. Täällä oli viime viikonloppuna ainoastaan lauantaina kelpo sää puutarhailuun, sunnuntaina satoi vettä ja räntää koko päivän. Nyt olisi neljän päivän vapaa aluillaan ja sääkin saattaa jopa suosia pihahommia. Toivotaan, etteivät ennusteet taas muutu.
    Upea tuo jouluruususi! Lumikkikuvassakin on mukavan runsasta kukintaa.
    Onkohan muuten lauantain 4.5. postaukseesi laittamani kommentti mennyt tarkistettavaksi tai roskapostiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun sää sallii ja muut aikataulut, on vietettävä kaikki aika puutarhassa. Sään vaihtelut ovat olleet hurjia, ikinä ei tiedä mitä on edessä vaikka eletään jo toukokuuta.

      Poista

Kiitos kommenteista :)