sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Hyvästit Pohjantähdelle

 Istutin noin kymmenen vuotta sitten arboretumin kulkusillan molemmille puolille 'Pohjantähti' köynnösruusun taimet. Ihanat kukkiessaan, muutoin ihan hirveät jos suoraan sanon. Paljon kuivuneita kolmemetrisiä oksia joita mahdoton poistaa muun kasvuston välistä. Piikkejä niin, että heikompaa hirvittää. 

Viime talvi tappoi ruususta kaikki maanpäälliset versot pari pienintä lukuunottamatta. Pyysin miestä sahaamaan ruusun juuresta poikki, molemmat ruusut. Mies toteutti toiveeni.

Sitten sanoin ajatukseni ääneen ennen kuin ehdin katua. Pyysin miestä kaivamaan ruusun juurakot pois. Lähtekööt, en enää jaksa tapella ruusun kanssa. Onneksi mies toteutti pyyntöni heti ja kaivoi ruusun juurakot pois. Juurakot laitettiin kaatopaikkakuormaan oksien kanssa.
Mitä sitten tilalle. Idea tuli heti, ei näin hyvää köynnösten paikkaa voi jättää hyödyntämättä, etenkään kuin löysin oman alppikärhön siemenjälkeläisiä useamman kappaleen.
Kiersin tolppien ympärille kanaverkkoa kärhöjen tueksi. Sitä ennen olin tukenut paikkaa lisäkivillä ja tuonut lisää multaa. Kärhöt oli nippaistu nopeasti vanhasta paikasta pois ja siirretty tähän. Kulkusilta pitää uusia ennen Avoimia Puutarhoja, se on vaarallinen kulkea sillä nykyiset laudat ovat lahot.
Toiselle puolelle tulee kaveriksi perusliilan alppikärhön kaveriksi valkoinen kerrottu alppikärhö ja toiselle puolelle punainen 'Ruby' alppikärhö. Oikeastaan olen huojentunut ruusun lähdöstä, olen kyllästynyt parin muunkin ruusun hoidettavuuteen, joten voi olla, että ruusurintamalla on tulossa enemmänkin muutoksia.
Ole tälle sankarille nyt sitten vihainen. Oiva oli harjoitellut ulkovessaa porkkanamaalle ja kaivanut sinne kuoppia. Tottahan toki olin ehtinyt kylvää porkkanat. Oma vika kun en laittanut harsoa. Nyt on harso, mutta uusintakylvöä en tehnyt, teen kun näen mistä kohdin porkkanat ovat mennyttä. 


18 kommenttia:

  1. Voi pieni vessa-asioita opetteleva Oiva <3
    Varmaan hyvä toimi tuo Pohjantähtien poisto. Uskaltaa kulkea portista, kun ei tule piikkien raatelemaksi, ja tosiaan ison ruusun hoito-operaatiot ovat suoraan painajaisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiva on herttainen harjoittelija <3 Mies oli helisemässä ruusun kanssa ruohoa leikatessaan ja aina sai varoa portista kulkiessa käykö ruusu kimppuun. Kärhöstä ei ehkä tule samanlaista ongelmaa.

      Poista
  2. Ei Oivalle voi olla vihainen. Hyvin kuopsutettavan maan löysi. Pohjantähden kaivaminen oli varmasti juuri nyt ihan viisasta, jos se oli niin kovin kärsinyt. Sellaista ruusua ei ole helppo kaivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi olla vihainen, eipä tuo vielä tiedä, ettei kasvimaata kannata käyttää vessana. Pohjantähdessä oli joka vuosi vaurioita, oksia oli liki mahdoton pitää kurissa. Sen aika tuli ja meni, nyt on kärhöjen vuoro.

      Poista
  3. Tiedätkö mitä? Meillä tehtiin ihan sama Pohjantähden poisto ja pyytäjänä oli mieheni :) Toki olin itsekin puhunut siitä jo pari vuotta. Kukat ovat kauniit sen hetken kun kukki, mutta muuten ihan kamala piikkipensas. Mieheni inhosi sen karsimista keväisin, piikeistä sai osumia vaikka kuinka koetti väistää.
    Pikkuinen Oiva on niin söötti, ole sitten vihainen tuollaiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin taisi olla miehen pyyntö, tai se oli verhottu kommentiksi mutta oli pyyntö, hän kun joutui leikkaamaan nurmikon ruusun vierestä. Toistaiseksi ei ole kaduttanut.
      Oiva on meidän söpöläinen jolle ei voi olla vihainen.

      Poista
  4. Oiva haluaa perustaa teille porkkananmakuisen vegaanisen vessan. Siellä on varmaan hyvin muokattu ja helposti tassuilla kuopaistavaa multaa.
    Ymmärrän hyvin luopumisen Pohjantähdestä. Meillä sellainen kasvoi vuosia terassin kupeessa. Kukkiessaan se oli kaunis, mutta vaarallinen ohikulkijoille tarttuessaan hiuksiin ja vaatteisiin. Lapset sanoivat ruusua tappajakasviksi. Yhtenä talvena siitä paleltui suurin osa ja silloin päätin, että menköön. Kauniita kasveja on pilvin pimein. Turha tekohengittää sellaisia, joiden kanssa ei syystä tai toisesta tule toimeen. Kaikki ruusut eivät ole kivoja puutarhakumppaneita. Kadun syvästi, että istutin joskus metsäruusua. Kammottava juurivesojen kasvattaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, turha taistella kun tilalle voi saada paljon parempaa. Nyt on neljä kärhöä ruusun tilalla. Meillä lähti jo toinenkin ruusu, punalehtiruusun yksi kasvusto lähti, saan tilalle päärynäpuun. Muutamaa muutakin ruusua harkitsen, niille olisi tiedossa siirto.

      Poista
  5. Pohjantähti on aivan ihana, mutta tosiaan se on myös kamalin piikittäjä ikinä. Sitä on myös vaikea saada aisoihin. Meilläkin se kasvaa ihan väärässä paikassa, köynnöskaaressa. Olen istuttanut sen puutarhahurahduksen alkuaikoina, enkä ymmärtänyt, miten kookas siitä tulee. Se olisi ihana köynnösruusu jossain laajemmassa paikassa, josta ei kuljeta ohitse. Meilläkin kaari olisi parempi paikka kärhölle.
    Muutenkaan en ole enää niin innostunut ruuusuista, kun joskus olin. Ne ovat aika kivuliaita hoitaa. Vaikka olisi millaiset suojavarusteet, kaikki paikat ovat naarmuilla ja pistoksilla. En yhtään ihmettele, että ruusut ovat yleisesti viherrakentajien kauhuja. Niitä kohtaan ei ehkä koe rakkautta, jos joutuu leikkaamaan niitä vaikka yleisillä puistoalueilla suuria alueita. Kotipihoilla on vähän toinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain seinän vieressä Pohjantähti voisi olla hyvä, sellainen paikka missä ei kuljeta sen ohi. Mies kirosi joka kerta kun leikkasi ruohon ja ruusu tarttui kiinni vaatteisiin. Joka talvi ihmettelin miten jänikset pystyivät syömään Pohjantähteä sen piikeistä välittämättä.

      Poista
  6. Minulla ei Pohjantähteä koskaan ole ollut, mutta olen tietoinen sen tuottamista hankaluuksista. Varmasti oikea päätös poistaa koko ruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä kannata hankkia ellei ole todella hyvä ja rauhallinen paikka sille tiedossa.

      Poista
  7. Kärhöjen lisääminen ei ole koskaan huono idea, varsinkin jos samalla lähtee hankaluuksia aiheuttava piikkipuska. Meillä punakarviainen taitaa olla sitä viimeistä niittiä vaille lähtölistalla. Senkään lähellä ei tee mieli liikuskella ilman paksuja suojavaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karviainen on todella piikikäs, ne on saaneet vielä olla meillä, tosin yksi on harkinnassa kun ei tee kunnolla marjoja.

      Poista
  8. Uskon, että Pohjantähteä ei tule ikävä! Minulla sitä ei ole koskaan ollut - siskoilla on ja onhan se aika vaarallisen kaunis! Meillä talvi vei Flammentanzsin ja nyt on vähemmän riskaabeli taimi sen paikalla - ruotsinköynnöskuusama.
    Voi pientä Oivaa - ei tuollaiselle murulle voi olla vihainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule ikävä. Meillä talvi oli ruusuille kova, mutta kaikki ovat hengissä.

      Poista
  9. Muistan aikoinaan lapsuudenkodissa olleen Pohjantähti ruusun. Oli se kaunis kukkiessaan, mutta uskon juuri samasta piikikkäästä syystä sen tulleen aika nopeasti poistetuksi. Nyt pääsevät kärhöt paraatipaikalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli hyvä paikka kärhöille. Toivottavasti viihtyvät.

      Poista

Kiitos kommenteista :)