lauantai 27. tammikuuta 2024

Kauden 2024 kylvöjen aloitus

 Puutarhakauden 2024 kylvöt alkoivat. Tosin ihan pienesti sillä kovin montaa lajia en vielä kylvänyt. 

Ensin kaivetaan esiin ja myllätään kaikki siemenvarastot. Myös ne joista jo etukäteen tietää, ettei niitä tänään tarvita.
Sitten tehdään kylvöt ja tietysti liikaa, mutta eihän sitä raaski puolikasta astiaa kylvää. Niinpä nyt on kolmea erilaista paprikaa yhteensä 24 kappaletta. Ihan jokaisen ei tarvitse itää. Kylvin omaa oranssia suippoparikaa sekä keltaista vihannespaprikaa lajikkeina 'Luteus' ja 'California Wonder'. Paprikoiden lisäksi kylvin Mamman puutarhan Minnalta saadut valkoisen näsiän siemenet, väinönputkea ja punaista jättikarhunputkea. Nuo tarvitsevat kylmäkäsittelyn niin on hyvä kylvää ajoissa. Ensin ovat pari päivää lämpimässä kodinhoitohuoneen lattialla ja sen jälkeen siirrän jääkaappiin.
Kelloköynnöstä laitoin äidiltä saatuja valkoisen siemeniä ja omat liilat. Yhteen astiaan kylvin kaupan siemenet, ne olivat liilan kelloköynnöksen siemeniä. Raportoin sitten myöhemmin kuinka itävät.
Oiva oli tietysti mahtava apulainen. Kaikki tutkittiin ja nuuskuteltiin läpi. Herra on melkoisen virkeä tyyppi. Onneksi on Jalo joka viihdyttää ihmisten lisäksi. Pienen kissan energian määrä on jotain ihan uskomatonta.
Tässä vaiheessa oman maan sipulit käyvät vähiin. Arvioni oli, että riittäisivät jouluun asti, mutta riittivät vielä helmikuulle. Maaliskuussa viimeistään on ostettava sipulit kaupasta.

Seuraavaksi on vuorossa tomaattien kylvöt, mutta yritän himmailla niiden kanssa mahdollisimman pitkälle.


11 kommenttia:

  1. Hyvinhän sinulla on kylvöt aloitettu ja monen lajin siemeniä jo multaan piilotettu.Nyt onnea kaikille hyvään kasvuun. Oiva on ihan varmasti oiva kaveri kaikessa. En yhtään epäile kisun virkeyttä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneakin tarvitaan hyvään kasvuun. Viime vuonna osa siemenistä iti todella huonosti, missä lie vika. Oiva nukkuu yöt mikä on tietysti hyvä asia, mutta sitten onkin päivät täynnä virtaa. Vielä sitä ei pääse purkamaan ulos niin sisällä on oltava virikkeitä.

      Poista
  2. Voi että on ihan kissa tuo Oiva...tulee ihan tippa silmään kun muistuttaa niin kovasti meidän kadonnutta vanhaa kissaa. Oli tosiaan vanha mutta pirteä ,epäilys on että ilves vei. Mutta tällaista on elämän kiertokulku, siihen on elämän varrella pitänyt sopeutua.
    Niin ne kylvöt lähtee liikkeelle, kun saa ensimmäiset tehtyä niin saa oltua jonkin aikaa rapistelematta siemenpusseja.
    Itsellä chili,suippopaprika ja keijunmekot kylvettynä. Kun malttaisi vielä jonkin aikaa tomaattien kanssa ettei ole ykskaks kaikki paikat täynnä tomaatintaimia.
    Mutta puutarhaihmiselle se on kovin vaikeaa kun päivät vähän pitenevät .
    Hyvää kevättä ja taimikasvatus aikaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin taisi viime kesänä ilves viedä Iineksen ja kauan sitten ilves vei yhden kissan. sellaista se on, toisaalta olen ilvesten kannalla. Ne pitävät peurat kurissa. En kannata yhtään ilvesten metsästystä.
      Siemenpussien rapistelu kuuluu kevään odotukseen. Malttaminen on vaikeaa kun valon määrä lisääntyy ja into kasvaa.

      Poista
  3. Oivalla on äärimmäisen kiinnostunut katse silmissä :-D Sekä ihanat pienet korvatupsut!
    Mahtavaa, että pärjäsitte omilla sipuleilla tähän asti. Tuohon kun joskus pääsisi! En ole koskaan saanut niitä kasvamaan, pysyvät istukassipulin kokoisina koko kesän syksyyn asti, aika turhauttavaa. Lannoituksen puute ja huono maa varmaan, minulla kun ei oikein intoa riitä kasvimaahan asukeille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivaa kiinnostaa kaikki. Saman huomasin, sillä on ihan pienet korvatupsut suurien korviensa jatkeena. Tosin korvat ovat olleet ongelma, sitkeä hiiva joka ei meinaa lähteä lääkkeillä pois. Nyt aloitettiin viljaton ruokavalio.
      Viime vuonna sipulit kasvoivat hyvin, vain harva on mennyt huonoksi talven aikana. Sipuli on aika ronkeli, pitää olla hyvä maa ja kastelua.

      Poista
  4. Voi kuinka ihana Oiva ❤️ Itsellä nyt kylvöt taitaa jäädä, mutta seuraan 👌

    VastaaPoista
  5. No ihana kisu 😻 ja wau jaksoit jo kylvötkin aloittaa, olet kyllä niin tehopakkaus! Omat sipulit ovat niin parasta luksusta. Voisikohan sitä minun lempparisipulia pinkkiä makeaa sipulia kasvattaa Suomessa? Nami nuo paprikat 🫑

    VastaaPoista
  6. Oletpa ollut ahkerana! Kylvöpuuhissa olin itsekin tänään, mutta sisällä esikasvatettavat jäivät suorastaan vaatimattoman vähäisiksi. Ehkä tänä vuonna ei tule taimikaaosta... Siemenpussien hypistely ja tutkiminen on mainiota ajanvietettä, vaikka ei mitään niistä kylväisikään.
    Oivallahan on söpöt tupsukorvat, pikku koti-ilves :) Pitkälle riittivät teillä sipulit. Meillä on vielä omia valkosipuleita joksikin aikaa mutta ei varmasti riitä siihen saakka, että saisi kasvimaalta versosatoa.
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  7. Tuo valkoinen näsiä ja punainen jättikarhunputki ovat todella kiinnostavia siemen istutuksia .

    VastaaPoista
  8. Voi tuota pikkuista "laadunvalvojaa" Hän on suloinen tapaus. Olen myös pikkuisen kylvänyt, keijunmekkoa vanhoista siemenistä, saa nähdä. Orvokkia myös, jos onnistuu, niin ehkä niistä saisi kevätkukat johonkin purkkiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)