torstai 1. helmikuuta 2024

Iines iikkulainen

On ollut mielessä tehdä Iinekselle oma muistopostaus, mutta kun mielessäni Iines ei ole ollut kuollut. Olen odotellut unta joka toisi rauhan ja osaisin surra Iinestä. Kun tähän mennessä en ole edes itkenyt kertaakaan Iineksen katoamista. Minä uskon ihmeellisiin asioihin ja alitajuntaan.

Maanantaina kun ajoin illalla kotiin entisöintikurssillä näin muutaman kilometrin päässä ennen kotitietä kahden ilveksen menevän tien yli. Ensin luulin niitä karanneiksi koiriksi, mutta kun ajoin lähemmäksi, totesin eläinten olevan ilveksiä. Upea näky kun toinen pysähtyi tielle ja katsoi suoraan minuun. Tämä on toinen kerta kun täällä asuessa näen luonnossa ilveksen.  

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Iines tuli uneeni. Se tuli kotiin raadeltuna, huonossa kunnossa. Otin unessa kissan syliini ja halasin sitä lujaa. Vastoin tapojaan se halusi pois sylistäni ja ovesta ulos. Tajusin unessa, että Iines haluaa mennä ja tuli vain hyvästelemään minut. Laskin Iineksen ovesta ulos. Se oli kuin olisin laskenut Iineksen hengen menemään. Unessa oli kesä, juuri sellainen kaunis juhannuksen ajan kesäpäivä kuin silloin kuin Iines katosi.

Iines sai neljä kertaa pennut. Emona Iines oli maailman parhain. Se piti todella hyvää huolta pennuista, oli niiden suhteen kärsivällinen. Muistan ikuisesti miten Iines itki ensimmäisten pentujen lähtöä. Kuvassa Iines on juuri synnyttänyt viimeisen pentueensa, sen johon Alma syntyi.
Iines oli oman tiensä kulkija. Se tuli meille maalaistalosta, sellaisena puolivillinä kissanpoikasena. Ulkoilu oli Iineksen elämän parasta aikaa. Ihan viimeisinä vuosina ulkoilu ei enää talvella kiinnostanut kovinkaan paljon, pakkanen ja lumi ei ollut kivaa. Iines teki kesäisin vähän väliä 1-2 yön reissuja. Emme yhtään tiedä missä asti se kävi. Kotiin ei kuitenkaan tultu väsyneenä tai nälkäisenä. Silloin kun Kaapo-koira asui meillä, Iines seurasi mukana kun Kaapon kanssa käytiin lenkillä. Iines pysytteli vähän matkan päässä, mutta aina se seurasi uskollisesti kintereillä koko matkan.
Metsästäjänä Iineksen veroista ei toista ole. Iästään huolimatta (12 vuotta) se edelleen metsästi. Ja söi sen minkä metsästi. Pihalla kaikki aika käytettiin saaliin tarkkailuun, mieluiten jonkin kiven päältä jotta näkisi ja kuulisi hyvin. Hyvin usein osa saaliista oli jätetty oven taakse. Epäilen myös, että osa Alman saaliseläimistä oli oikeasti Iineksen.
Iines oli toisaalta myös seurallinen kissa, viihtyi ihmisen lähellä. Joka aamu se tuli keittiön puusohvalle kanssani aamupalan ajaksi. Siinä höpöteltiin ja hoidettiin päivän tärkein rapsutushetki. Se ei ujostellut vieraita, lähtipä kerran äitini auton kyydillä salaa. Onneksi äitini huomasi tilanteen ennen poistumistaan pihastamme.
Viimeisiä kuvia Iineksestä. Se oli loppuun asti leikkisin kissa minkä olen koskaan tavannut. Se jaksoi innostua olemattomasta pölypallosta salin lattialla tai sentin roskasta jonka kanssa leikki pitkään ja hartaasti. Iines oli jollain tapaa vähään tyytyväinen, ei vaatinut kovaäänisesti tai täyttänyt koko tilaa olemuksellaan. Oman tiensä kulkija kuten sanoin.

Uneni jälkeen tuli helpottunut olo, ja itku. Olen päässyt suremaan Iinestä ja antanut sen mennä. Rakas kissa, meidän oma kantaemo.

Nyt joukkoa jatkaa Jalo ja Oiva.


15 kommenttia:

  1. Voi, itku täälläkin tuli. Olipa merkityksellinen uni.
    Ilves olisi upeaa nähdä, tuollainen kokemus on unohtumaton. Mutta kyllä niistä valtavaa surua aiheutuu, jos kissan vievät.
    Iines oli ihana, kaunis ja persoonallinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä unta olen odottanut, tiesin sen tulevan jossain vaiheessa, mutta puoli vuotta siihen lopulta meni. Rakastan kissojani, mutta rakastan myös luonnossa eläviä kissoja. Tämä on sitä elämää johon on vain sopeuduttava. Iines oli ihana ja kaunis.

      Poista
  2. Harvoin olen lukenut koskettavampaa muistokirjoitusta kadonneesta lemmikistä. Surua lisää epätietoisuus miten se kohtasi kohtalonsa. Mutta elämä on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini. Nyt ei tarvitse enää pohtia Iineksen kohtaloa. Pidän sitä mitä uni osoitti tapahtuneena.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska. Ihanalle kissalle ihana kirjoitus.

      Poista
  4. Itku tuli täälläkin
    Joskus unet voivat tuoda myös menetetyn omaisen osaksi taas omaa elämää . Minä kun näen unen vanhemmista tai sisaruksista mitkä kaikki on pois nukkuneet on kuin olisivat käyneet tervehtimässä taas . Tulee silloin ihan mukava olo .
    Mutta tämä uni ei ollut miellyttävä mutta kokemuksena uskon
    kuitenkin myöhemmin oloasi tasaava .
    Ilveksen olen nähnyt vain kerran elämässäni upeaa katseltavaa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, kun näkee unia menetetyistä rakkaista, on kuin he tulisivat tervehtimään rajan takaa. Uni ei ollut paha, oli odottanut sen tuloa kesästä saakka koska tiesin, että unen jälkeen saan rauhan. Niinpä uni oli helpotus.
      Ilves on mahtava eläin, yllättävän suuri.

      Poista
  5. Tuli ihan itku. Lemmikit ovat perheenjäseniä ja surutyö on tehtävä.
    Muistui mieleen rakas Jimi-koirani. Hämen äitinsä oli kokkeri ja isä perhoskoira, joten Jimi oli pienikokoinen valkoinen täplikäs sekarotusekoitus. Täydellinen riiviö.
    Hänellä oli tapana nukkua peiton alla jalkojeni päällä siihen asti, että tuli kuuma.
    Kun Jimi kuoli, tunsin kauan Jimin painon jalkojeni päällä. En olisi päästänyt häntä menemään ja surua tulemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Surutyö on tehtävä ennemmin tai myöhemmin myös rakkaiden lemmikkien kohdalla. Minusta tuntuu kuin välillä tuntisin Alman vierelläni. No yleensä se on sitten kuitenkin Oiva. Mutta tiedän tuon tunteen.

      Poista
  6. Ihana Iines ja koskettava muistokirjoitus. Joskus alitajunta tekee omia temppujaan ja ehkä olet koko ajan pitänyt jossain mielen sopukassa toivoa Iineksen saapumisesta yllä. Nyt sitten ilvesten näkeminen toi Iineksen uniisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin tapahtui, ilvesten näkeminen toi Iineksen uniin ja siitä alkoi surutyö.

      Poista
  7. Iines vaikuttaa olleen oikein kissojen kissa. Ei ihme että kaipauksesi on suuri. 🥲🥲

    VastaaPoista
  8. Voi että, itku tuli täälläkin. On niin vaikeaa luopua rakkaasta, onneksi sait vihdoin rauhan.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)