sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Kelloköynnösten sielunelämästä

Kirjoitin instaankin kelloköynnöksen ihmeellisestä sielunelämästä. Siinä on kasvi joka elää siemenestä saakka täysin omaa elämäänsä omaan aikatauluunsa, siis jos haluaa elää.

Istutin muutama viikko sitten kolmenlaisia siemeniä. Äidin kasveista kerättyjä valkoisen kelloköynnöksen siemeniä. Liiloja omista kasveista sekä kaupan siemenistä. Kuinka sitten kävikään?

Kylvin äidiltä tulleita valkoisia siemeniä reilusti, sillä uskoin, että itävät huonosti. No, väärässä olin. Nämä ovat hitaudestaan huolimatta itäneet lähes kaikki siemenet. Laskin itävyyden olevan vähintään luokkaa 90%. Viimeiset mattimyöhäiset itävät vasta nyt.
Vihreässä purkissa on omat liilat siemenet ja itämisen tulokset. Tässäkin itävyys huippuluokkaa vaikka hidasta on ollut. Kuva on muutaman päivän takaa, koulin tänään kaikki omiin purkkeihinsa ja sain näistä seitsemän taimea. Kaupan liilat alkavat vasta itää, sieltä on nousemassa kolme alkua yhdeksästä siemenestä.
Tässä valkoisia koulittuina. Seuravaa työ on viritellä kasvuvalot sillä taimia on paljon, ihan liikaa koska itävyys oli niin hyvää. Yhtään taimea en raaski laittaa pois, eiköhän niille löydy keväämmällä uusi koti.
Taimi-ikkunalla alkaa olla tungosta. Tuohon pitää saada kaikki muukin mahtumaan kuten tomaatit joita en ole vielä kylvänyt. Odotan viikon verran ja teen kylvöt sitten. Kaikki kuvassa näkyvät ovat kelloköynnöksiä ja paprikoita.

On ollut hiukan kiireisiä viikkoja. Keskiviikkona ajoin siskolle. Epäonnisesti perääni ajettiin. Onneksi ei käynyt pahasti eikä ketään sattunut, autosta meni takapuskuri rikki. Peräänajajan auto hajosi kokonaan. Keli oli kyllä karmaiseva, mutta ei läheskään niin karmaiseva mitä se oli perjantaina kun ajoin Kuopiosta kotiin. En ole tainnut ikinä ennen ajaa niin huonossa kelissä. Matkakin tuntui kestävän ikuisuuden koska oli ajettava oikeasti todella hiljaa. Nyt on onneksi pitkät matka ohi muutamaksi viikoksi, voi keskittyä kotihommiin ja taimiin.


15 kommenttia:

  1. Kerrassaan upea itämisprosentti omissa ja äitisi kelloköynnösten siemenissä! Onnittelen :).
    Kelloköynnös on kyllä hauska seurattava. Minulla on samaan aikaan kylvetyissä siemenissä koulittuina kasvamassa 7 kpl. Eilen ryhdyin katsomaan purkkia, mihin olin siemenet kylvänyt, ja sieltä on mattimyöhäisinä nousemassa vielä 3 kpl taimia. Koulittu tekevät jo varsinaisia lehtiä, joten ovat aika eri tilanteessa, mutta hyvä, että taimia tulee.
    Viime päivinä on ollut hurjia sääoloja liikenteessä, onneksi sinuun ei sattunut, vaikka ovathan autonkin korjaukset hieman ikäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa itämistä, en uskaltanut edes haaveilla näin upeasta. mattimyöhäiset ovat hauskoja, en ole laittanut multaa pois koska aina näitä myöhäisiä on. Paprikan kanssa on ollut vähän sama juttu.

      Poista
  2. Onneksi peräänajossa ei sattunut, keli oli todella haastava!

    Onpa erinomainen itämisprosentti, instassa luinkin kylvöstäsi - mielenkiintoista. Varmasti kaikki taimet löytävät kodin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei sattunut. Tiellä pöllyävä lumi vei välillä näkyvyyden nolliin. Eiköhän taimille löydy uusi koti.

      Poista
  3. Huh, onneksi sinulle ei käynyt kolarissa pahasti, eikä kai peräänajajallekaan, autolle vain. Sinulla oli kyllä todella pitkä matka ajettavana kurjassa kelissä!
    Ohhoh, millainen määrä taimia sinulla nyt on. Ikkunan edusta näkyy olevan tehokkaasti säytetty jo nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei käynyt perään ajajalle mitään, onneksi ei ollut satasen vauhti vaan huomattavasti matalampi. Ikkunalla on täyttä jo nyt, kohta on otettava toinen pöytä käyttöön.

      Poista
  4. Tulin perjantaina bussilla Helsingistä ja olin tyytyväinen, ettei tarvinnut itse istua auton ratissa. Kaamea keli, vaikka tällä ei sentään ollut liukasta. Hyvä, että selvisit puskurivauriolla, vaikka toki rahameno ja ylimääräinen vaiva aina harmittaa.
    Melkoinen kelloköynnösruuhka. Se on kyllä arvaamaton kasvi. Koskaan ei tiedä, montako siementä itää vai itääkö yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perjantaina oli karmea keli. Valtateitä ei oltu silloin vielä aurattu kun ajoin ja silti osa autoista lähti ohittamaan, sieltä vaan rohkeasti vaikka ohituskaistalla oli kinostunutta lunta. Kelloköynnös on ihmeellinen, sen itävyys on aina täysi arvoitus.

      Poista
  5. Onneksi selvisit kolarista säikähdyksellä.
    Onpa kiva kuulla, että omatkin kelloköynnöksen siemenet kylväytyivät hyvin. Minullakin on omia siemeniä odottamassa kylvämistä. Katsotaan kuinka minun kohdallani mahtaa käydä kylvön suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi, pahemminkin olisi voinut käydä, nyt ei käynyt oikeasti kuinkaan, autoja ja muoviosia saa uusia. Kiva olisi kuulla miten sinun siemenet itävät, ovatko yhtä monstereita.

      Poista
  6. Kelit on ollut kaameita ja onneksi kenellekkään ei siellä sattunut mitään vakavaa .
    Omat siemenet on monta kertaa parasta mitä on . Olen kerran saanut valkoista kelloköynnöstä ja itävyys oli 100 % .
    Nyt yritän välttää minkään idättämistä seuraavana vuonna jos kasvihuone on valmis on tilanne toinen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keli oli kaamea, onneksi ei käynyt pahemmin ja kummaltakin matkalta päästiin perille. Valkoinen kelloköynnös on ilmeisesti hyvä itämään.

      Poista
  7. Perjantaina oli aivan hirveä keli, onneksi peräänajossa selvisitte aineellisilla vahingoilla.
    Taimi-ikkunasi näyttää jo oikein keväiseltä! Itse kerätyt kelloköynnöksen siemenet tosiaan itävät varmemmin kuin kaupasta ostetut. Olen joskus itsekin niitä kasvatellut, mutta ne ovat aika työläitä kasvatettavia, joten nyt olen jo pitkään ostanut valmiin taimen (entiseltä) työpaikaltani. Niin aion tehdä tänä vuonnakin, haen taimen puutarhalta silloin, kun se pärjää kotona kasvihuoneessa ja istutan sen isoon ruukkuun, joka saa olla kasvarissa siihen asti, että pärjää ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnöksen kasvattamisessa on omat kommervenkkinsa. Pari vuotta olen kasvattanut ja aika hyvin onnistunut. Onneksi taimia saa valmiinakin.

      Poista
  8. Hyvin on siemenet itäneet. Kaunista vihreää.
    Onneksi kolarissa ei käynyt kenellekään pahasti.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)