tiistai 9. tammikuuta 2024

Kauden 2024 lajikkeet

 Sainkin sunnuntaina inspiraation käydä tarkemmin läpi tulevan puutarhakauden lajikkeet. Tajusin, että jos jotain haluan tilata tai ostaa, pitää olla nopea kun vielä on siemenissä valikoimaa. Tosin jotain ostan sitten kaupasta kuten kesäkurpitsan siemenet, niissä minulle riittää peruslajikkeet. Vaan katsotaanpa mitä löytyy ja mitä pitää hankkia tulevaa kautta varten.

Pensastomaatteja löytyi kolmea eri lajiketta ja ne riittävät. Nimetön virolainen pussi riittää edelleen, se on ostettu vuosia sitten. 'Vilma' on luottolajike jota kasvatan joka vuosi. Keltaista kirsikkatomaattia on mukava olla pari taimea, sen verran taitaa olla siemeniä jäljellä  lajikkeessa 'Balcony Yellow H'.
Runkotomaatteja on enemmän, uusia en osta vaan käytän nämä siemenet pois. 'Mandat H' on luottolajikkeeni luumutomaateista, pieniä ja makeita tomaatteja joita syö kuin karkkeja. 'Ravello F1' on ihan ok, siitä teen tomaattikastiketta. Samoin lajike 'S. Marzano 2' sopii hyvin tomaattikastikkeisiin, jopa erinomaisen hyvin. 'Moneymaker' on sellainen jota on vaan oltava joka vuosi. 'Goldkrone' lajiketta kokeilin viime kautena ensimmäistä kertaa, oli ihan ok, sellainen jota voin kasvattaa uudelleenkin.
Ostin nuo keltaiset vihannespaprikan siemenet viime vuonna. Osasta kasvoi punaisia. En kuitenkaan raaski heittää siemeniä pois vaan käytän ne mitä on vielä jäljellä. Oranssin suippopaprikan siemenet on kerätty omista taimista, niitä laitan molempia, vuoden 2022 ja vuoden 2023 satoa. Eli lisää ei tarvitse hankkia tälle kaudelle. Voi olla, että riittää vielä hamaan tulevaisuuteenkin.
Olenpas hyvin varautunut sillä en muistanut, että kurkkujakin löytyy. Peräti neljää eri lajiketta. Jokaista laitan sillä nämä neljä on hyväksi havaittuja. Ja todella toivon, että vihannespunkki ei iske tänä vuonna ja vie kurkkusatoa.
No jopas, porkkanaa on ostettu armeijalle. Tai no, kun halvalla sai. Keltaisen porkkanan pusseja on muutama, yksi pussi riittää yhdelle kesälle. Oranssiakin laitan, tottakai. Lisää ei tarvitse hankkia.
Ja löytyyhän sitä myös kukkia, perennoja ja yksivuotisia. Ja on kaalit yms. Lisää on hankittava vain pari pussia salaattia ja ne kesäkurpitsat. Tänä vuonna pääsen hankinnoissa siten erityisen vähällä.

Seuraavassa postauksessa esittelen oman sadon siemenet, niitä on niin paljon, etten ympännyt siemeniä tähän samaan postaukseen.


16 kommenttia:

  1. Hieno pussi lajitelma jo nyt .Minä vielä opiskelen teidän johdolla .

    VastaaPoista
  2. Itse tein saman homman vkonloppuna. Olipas niitä siemenpusseja syksyn alesta tullut ostettua paljon . Yksivuotisia kukkia kuitenkin tuli jo tilattua ja jotain monivuotistakin. Samojen kukkien kanssa menty jo niin pitkään että kaipaa jo kesäkukkiin vaihtelua.
    Noista vihannespunkeista sen verran että niitä tulee ulkoa kasvihuoneeseen. Ulkona niitä on ruohikossa. Joskus jos on pitkään kuumaa ja kuivaa niin iskevät kurkkuviljelmään ulkonakin. Viljelimme avomaankurkkua joskus ja pari kertaa sielläkin oli tosi pahat vihannespunkki kesät. Kasvihuoneessa viljely on todella tarkkaa,torjunta eliöt pitää punkit vähän kurissa mutta pitää tutkia tosi tiuhaan tahtiin kasvustoa. Munakoiso,paprika ja chili ovat myös punkkimagneetteja.
    Tsemppiä kurkunviljelyyn,toivottavasti pakkaset olisi vähän kurittanut talvehtivia punkkeja. Hyvää kevättä,ihanasti aurinko jo välillä pilkistää muutaman tunnin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tämä oli ensimmäinen kerta kun kasvihuoneeseen tuli vihannespunkkeja. Huone on pesty kuumalla saippuavedellä kauttaaltaan syksyllä, toivottavasti se tappoi punkit pois. Minullakin on kesäkukissa aika samanlaiset kukat joka vuosi, helpot pitää olla.

      Poista
  3. Jee, tästä se taas alkaa. Minullakin kymmenkunta koeidätystä vetämässä. Osa siemenistä on ylivuotisia, joten joutuu testata. Hyvälle näyttää pussukkasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari koeidätystä pitäisi minunkin tehdä, aika hyvin ylivuotisetkin itävät.

      Poista
  4. Sinulta löytyikin hyvin siemeniä vanhoista varastoista. Inventaariota on hyvä tehdä ennen kuin porhaltaa siemenhyllyille shoppailemaan. Tarkistin omista varastoistani lähinnä tomaatit ja paprikat sekä kesäkukat, mutta muu hyötykasvipuoli jäi vielä tutkimatta. Tai pusseja kyllä on, mutta onko sellaisia, jotka jaksavat vielä itää... Pienelle kasvimaalle kuluu niin hirveän vähän siemeniä kerrallaan, että itämiskyky ehtii joistain mennä ennen kuin pussi on tyhjä. Voisikin ehkä tehdä Maatuskan tapaan koeidätyksiä.
    Toivottavasti vihannespunkit eivät iske tänä kesänä kasvihuoneeseesi. Ulkoa tuleville ei mitään mahda, mutta kasvihuoneeseen mahdollisesti talvehtimaan jääneitä yksilöitä saat tuhottua kuumentamalla kasvihuoneen vähintään 40-asteiseksi ennen kuin istutat sinne mitään. Se onnistuu kuulemma hyvin kevätauringon paisteessa, kun laittaa kaikki ovet ja tuuletusluukut kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kuumenee helposti 40 asteiseksi, ajattelin lisäksi pestä keväällä toisen kerran kuumalla saippuavedellä. Mullan mukana tuleville ei oikein voi mitään. Minullakin osan siemeniä menekki on niin pientä, että päiväykset ehtivät mennä pahasti vanhoiksi. Kerran kylvin vuosia vanhaa salaattia ajatukselle ettei se kuitenkaan idä. Hups, taisivat itää kaikki ja sitten olikin taimia.

      Poista
  5. Kävin samalla tavalla siemenvarastoa läpi viime vuonna ja heittelin ns. joutoalueelle ihan vain viherkasvukseksi. Osa oli niin vanhoja, että itävyys oli varmastikin jo tosi huono, enkä uskaltanut jättää satoa niiden varaan. Eipä ihan valtavia määriä tosiaankaan itänyt, eli taisi olla oikea päätös. Nyt yritän ostaa maltillisesti siemeniä ja jakaa se saman tien jonkun toisen kanssa, ettei jäisi varastoihin mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit itävät vaikka 10 vuotta vanhoina, niistä on kokemusta, kurkuista itää hyvin pari vuotta vanhat, sitten on joitain missä on heti huono itävyys. Tuon on hyvä vinkki kylvää johonkin nurkkaan ylimääräiset, itävät sitten tai eivät.

      Poista
  6. Minäkin pääsin tänä vuonna vähillä hankinnoilla. Saat noista siemenistä monipuolisen sadon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on hyvä satovuosi, on tässä kaiholla muisteltu omin tomaattien makua.

      Poista
  7. Siemeninventaario kannattaa. Sinulta löytyi runsaasti käyttökelpoisia, eikä siten tarvitse niin paljon uusiin rahaa käyttää.
    Luin vihannespunkista, ettei pakkanen tuhoa sitä. Millin kokoiset toukat talvehtivat hyvin niin kasvihuoneen rakenteissa kuin esineissäkin, samoin mullassa. Hiidenkiven Minnan kuumennus toimii paremmin. Laitoin Biotus.fi:lle sähköpostia kysyäkseni, missä vaiheessa petopunkkeja kannattaa käyttää. En ole sataprosenttisen varma, mutta todennäköisesti minunkin kurkkuihin ja paprikoihini iski vihannespunkki loppukesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkanen ei tuhoa, siksi pesin kasvihuoneen kuumalla saippuavedellä syksyllä ja aion uusia käsittelyn keväällä. Sen luulisi tehoavan. Lattialle suorastaan hölväsin vettä jotta sitä meni kaikkien kivien rakoihin. Kuumennus täytyy myös testata, kasvihuone kuumenee kyllä helposti yli 40 asteiseksi. Mutta sitten en voi viedä sinne esikasvatettavia vaan niiden kanssa pitää odottaa myöhempään. Ellei sitten kuumenneta koneellisesti jonkin lämmittimen avulla.
      Minulla ei ollut sanottavaa hyötyä loppukesän petopunkeista, sanoisin, että alkukesästä ne on laitettava jotta hyöty on jotain.

      Poista
  8. Minua hymyilytti tuo lause: "Tänä vuonna pääsen hankinnoissa siten erityisen vähällä." Mahtavaa itsekuria! Tein siemeninventaarion jo loppuvuodesta, tosin vain kukkien osalta ja totesin, että siemeniä riittäisi ainakin kolmelle palstalle. Silti niitä on jo tullut tilattua paristakin paikasta ja varmasti vielä sorrun, kun on muutama joita on ns. pakko saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa pysyykö itsekuri kun siemenet tulevat kauppoihin! Nettikauppojen houkutukset osaan välttää mutta en kädessä rapisevia siemenvalikoimia.

      Poista

Kiitos kommenteista :)