torstai 11. tammikuuta 2024

Oman maan siemeniä

 Yritän, siis kovasti yritän olla loppukesästä ahkera ja kerätä talteen oman puutarhan siemensatoa. Välillä jaksan enemmän, joskus työ ei kiinnosta sitten yhtään. Viime syksynä olin ehkä puoliahkera nyt kun katselen mitä siemeniä löytyy.

Leipälautasella on äitini ahkeroinnin tulos. Valtava määrä valkoisen kelloköynnöksen siemeniä jotka hän keräsi kahdesta taimesta talteen parvekkeeltaan. Uskallan arvella riittävän määrän siemeniä olevan itämiskykyisiä. Oikealla puolella on minun taltioimat liilan kelloköynnöksen siemenet. Niitä on onneksi myös kaupasta ostettuna.
Vihdoinkin muistin kerätä jättikarhunputken siemeniä talteen. Osan kylvin suoraan maahan, siemeniä tuli viime syksynä paljon. Myös kaurajuuri oli runsassatoinen siemeniltään. Ihanan värinen harjaneilikka tuli mukaan keruutalkoisiin. Siemeniä tuli niin paljon, että laitoin pesuvadin taimien alle ja sitten vain karistelin pienet mustat siemenet pesuvatiin. Sormustinkukan siemeniä minulta on kyselty, nyt niitä on. Niidenkin keräämisessä pesuvatitekniikka on hyvä.
Pioniunikkoja pitää kerätä talteen paljon. Parhaimpina vuosina siemeniä on ollut puolisen litraa. Aina ne johonkin häviävät. Läpinäkyvässä pussissa on peikonkellon siemeniä. Niistä osan kylvin suoraan maahan, pussin sisältö menee esikasvatukseen.

Härkäpapu kasvaa meillä enemmän maanparannukseen kuin ruuaksi. Lajike on ollut jo vuosia sama punakukkainen 'Crimson Flowered'. Pienessä nimettömässä pussissa on muutama ruusupavun siemen.
Tuoksuherneitä pitää kerätä paljon talteen, ne säilyvät kyllä joitain vuosia ja olen huomannut, että varastoa on hyvä olla. Pussi jossa on lajike kysymysmerkillä, on mysteeri. Lapsenlapsi löysi siemenet essun taskusta kun aloimme leipoa joulupipareita. Ei mitään muistijälkeä mitä lajiketta olen kerännyt essun taskuun talteen. Tai, että ylipäätään sisäessu on ollut päälläni puutarhassa. Krassin suhteen olen omavarainen vaikka keräsin siemeniä talteen laiskanpuoleisesti.
Samettikukkaa pitää olla reilusti kerättynä, se itää niin heikosti. Näyttää olevan vanhaakin satoa tallessa. Koreatörmäkukan siemeniä keräsin talteen ensi kertaa. Toivottavasti ovat itämiskykyisiä. Kuvista jäi puuttumaan kehäkukan siemenet, niitä on yli litra, niissäkin olen ollut omavarainen jo vuosia.

Eiköhän näillä siemenillä päästä kesäkukkien alkuun ja saadaan jotain kasvimaallekin. Tässä kohtaa sitä soisi, että syksyllä olisi ollut ahkerampi, mutta parempi nämäkin kuin ei mitään.
Loppuun kuva pitsaleipuri Oivasta. On tämä kissanpennun kanssa eläminen jännää aikaa. Pennun loputon uteliaisuus yllättää aina. Kaikessa touhussa pitää olla mukana. Tuosta tuli vielä niin riipaisevan mieleen Alma jolla oli samanlainen tapa istua pöydällä (tai jopa kulhossa) katsomassa puuhiani samanikäisenä pentuna. 


12 kommenttia:

  1. Oiva harjoittelee pizzaleipuriksi :) Söpöläinen. Mahtavat määrät siemeniä olet kerännyt, noilla pääsee hyvin "alkuun"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiva haluaa harjoitella mukana kaikissa kotitöissä. Eiköhän noilla siemenillä täytetä puolikin puutarhaa.

      Poista
  2. Ihana kaveri valmis osallistumaan pizzan tekoon. Onneksi upea määrä omia siemeniä ei ole samanaikaisesti pöydällä. Olisi voinut tulla siemenpizzaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan siemenpitsa maistunut hyvälle? Ehkä ei. Oiva tuppaa mukaan kaikkeen tekemiseen, nytkin se yrittää syliini eikä usko, että vieressäkin on ihan yhtä hyvä nukkua.

      Poista
  3. Melkoinen kokoelma siemeniä, olet ollut aktiivinen. (Vaan tuo äitisi siemensaalis vetää ihan mykäksi!). Minulla ei jostain syystä ole jättikarhunputki koskaan tehnyt siemeniä, harmi kyllä. Johtuu ehkä pyjamaluteista, kun niitä on täällä niin paljon ja ne imevät mehut putkikasveista.
    Hausta juttu tuo essulöytö! Mitähän niistä siemenistä kasvaa. Voi tietty olla samaakin kuin muut hajuherneesi.
    Aivan ihana tuo Oiva, tapittaa sinua niin kiinteästi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidin parvekeella kelloköynnös viihtyy ainakin siemenmäärästä päätellen. Jättikarhunputki ei tee minullakana joka vuosi siemeniä, tai ainakaan itäviä siemeniä. Toivottavasti noista edes joku itää, tarvitsisin kipeästi uusia taimia sillä kaikki taimet taisivat kukkia tänä vuonna, tai ne kaksi mitä kasvoi.
      Essussa oli jotain oman mana kasvattia mutta lajike on nyt tuntematon, olen yrittänyt vähän pitää eri lajikkeet erillään.
      Oiva on mainio pentunen, vienyt meidän kaikkien sydämen.

      Poista
  4. Hieno määrä siemeniä . Minäkin olen keränyt perennojen siemeniä . Palloesikkoa kolmea väriä samoin kylmänkukkaa kolmea erilaista jne ....
    Minun kaveri lähetti kuvan taikinasta kulhossa siinä tosin oli kaksi kissan käpälän painaumaa. Sillä on myös ahkera leipuri mukana .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikkoja pitäisi muistaa kerätä talteen, toisaalta ne itävät hyvin itsestäänkin. Kissat ehtivät tassuineen kaikkialle, niin hyvässä kuin pahassa :)

      Poista
  5. Olet ahkeroinut ihan tosissasi siementen keruussa, tosin suureen puutarhaan taimiakin uppoaa hirmuisesti ja pioniunikkoa saa varmaan viskellä ympäriinsä kourallisen kerrallaan. Meillä oli niin sateista viime kesänä, että jäi vähän heikoille kantimille minun siementenkeruut. Jotain toki keräsin talteen, toivotaan, että itävät. Tuoksuherneet eivät edes tehneet kunnolla siementä. Kukintakin oli melko heikkoa, joten siinä varmaan syy. Vanhoja siemeniä on kuitenkin vielä sen verran, että eiköhän niistä muutaman taimen saa kasvatettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin kesien vaihtelun takia on hyvä olla siemenvarastoa parin vuoden tarpeisiin, kaikki kasvit eivät ehdi vuosittain kypsyttää siemeniään. Tai sitten on muuten vaan heikko itävyys.

      Poista
  6. Upea siemenkokoelma! Mulla taitaa olla kerättynä murto-osa tuosta...

    VastaaPoista
  7. Anoppini keräsi kovasti omia siemeniä, sieltä ja täältä. Tyhjentäessämme hänen asuntoaan, niitä löytyi todella paljon. Ikävä kyllä, kaikissa ei ollut nimiä eikä vuosilukua, jotta olisi yhtään tiennyt, miten vanhoja ovat. Kylvin niitä viime kesänä seoskasvuksena, mutta eipä niistä monikaan itänyt. Toki olisi saattanut osa tarvita ehkä kylmäkäsittelyä tai esikasvatusta. Vaikea tietää, kun ei tiennyt, mistä siemenistä oli kyse. Sinulla on hienot merkinnät kaikissa pusseissa

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)