torstai 23. toukokuuta 2019

Vadelmien tuet

Keltaisten vadelmien tuet tulivat elämänkaarensa loppupäähän. Osa niistä oli jo kaatunut, narut olivat poikki ja koko tilanne kaikin puolin surkea. Miehen kanssa emme pitäneet kiirettä vaan odottelimme hyvää ideaa tukien toteuttamiseen. Ja kyllähän idea tuli.
 Hain jokaiseen päätyyn metallisen tolpanjalan ja saman määrän valmiita puutolppia. Nyt puuosat eivät ole maan kanssa kosketuksissa ja niiden pitäisi kestää kauemmin. Jos oikein pitkää ikää haluaa, niin puuosat voi kerätä talveksi pois. Luulen sen kuitenkin olevan liian iso urakka, olen tyytyväinen tähänkin muutokseen. Tolppien välipuut tehtiin täällä kotona ja ne on kiinnitetty ruuveilla.
 Hei hei vanhat ja lahot tolpat. Nämä olivat saviseen maahan upotettuina ja sen huomasi. Kaikki olivat alaosastaan lahoja ja osa meni poikki yhtä helposti kuin tulitikku.
 Toinen muutos oli se, että keskelle ei tehty tolppariviä. Ensin testasimme muutamalla narulla ja miehen keksimällä idealla miten pelkät päätytolpat toimii. Hyvin toimi, ei siis tolppia keskelle.
 Kuva on huono mutta kerron mitä siinä on. Alalangat venyivät liikaa sivuille joten mies taivutteli kuparilangasta koukut jotka pitävät langan kuosissa. Näin saatiin kaunis ja tasainen vadelmarivi.
Tai kaunis ja kaunis. Vadelmat kärsivät pahasti viime kesän kuivuudesta ja versoja on tänä vuonna todella vähän, ei ole ollut vielä koskaan näin heikosti. Tietää vähäistä satoa syksyllä. Vaan nyt on kunnon tuet odottamaan sitä hetkeä, että sää on suosiollinen ja kasvattaa tähän vadelmaviidakon.

18 kommenttia:

 1. Kaunis tukirivistö ja nerokas systeemi! Nyt on mukava odotella satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on järeät tuet. Punaisille vadelmille tehdään samanlaiset niin on sitten yhtenevät.

   Poista
 2. Ny pysyyvät varelmat kuasis, vaikka tulis minkälaane ennätyssato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pysyy. Vadelma on tosi herkkä kuivuudelle, toivotaan että tänä vuonna kasvavat versot saavat riittävästi vettä.

   Poista
 3. Hyvä idea! Meillä ei ole vadelmalla mitään tukea ja satoaikaan sen kyllä huomaa nurmikkoa leikatessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmat kannattaa tukea ja latvoa, tekevät siten paremmin satoa.

   Poista
 4. Tuon kuparilangan välipuuna -idean voisin lainata tännekin käyttöön. Siistit tuet, jotka meillekin olisivat tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa ottaa käyttöön :) Säästettiin samalla rahaakin kun ei tarvinnut ostaa materiaaleja keskitukiin.

   Poista
 5. Nyt ovat lähes sotilaallisessa järjestyksessä. Siistiä, mutta myös toimivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelliset tuet oli vain läntätty paikoilleen, nämä uudet on laitettu viivottimella tasan samaan kohtaan riviä. Onhan ne ihan eri näköiset kun ovat suorassa ja tasaisesti.

   Poista
 6. Näyttääpä hyvältä. Nyt vain satoa odottamaan. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa tulisi satoa, olemme olleet jo monta vuotta vadelman suhteen omavaraisia ja siitä en haluaisi luopua.

   Poista
 7. Hyvännäköinen ja ryhdikäs vadelmamaa. Hyvä idea käyttää noita metallisia tolpanjalkoja. Täytyykin pistää korvan taakse. Aika usein asiakkaatkin kyselee hyviä vinkkejä vadelmien tukemiseen ja tätä en ole vielä keksinyt, vaikka muuten juuri tuollaisia tukia olen neuvonutkin tekemään.
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies tämän keksi :) Herneille ollaan tehty tuet näin jo vuosia. Meillä vielä kun on tuossa erittäin savinen maa niin maassa olevat tolpat lahoavat nopeasti. Punaisten vadelmien tolpat ovat kestäneet paremmin hiiltämisen ansiosta.

   Poista
 8. Metalliset tolpanjalat on pitkäaikainen ja hyvä ratkaisu. Nyt vattusi ovat siistissä rivissä.
  Huomasin saman eli kuivuus kuritti vadelmia. Taitaa jäädä sato olemattomaksi, mutta kaksi edellistä vuotta olikin ihan hyväsatoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tulla olematon sato. Vadelmia on tullut kivasti jo monta vuotta, vieläkin on pakastimessa jemmassa keltaista vadelmaa kesän leipomuksia varten.

   Poista
 9. Hyvä idea! Kunpa itsekin saisin edes rivin vadelmia :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)