lauantai 25. toukokuuta 2019

Hengissä

Keväisin puutarhuria jännittää mitä onkaan hengissä viime kaudesta. Tänä keväänä olen ilokseni todennut, että menetettyjä kasveja taitaa olla tasan nolla. Niitä kasveja ei lasketa joita ei muista.
 Moni tulppaani kukkii runsaammin kuin vuosiin, osan olen luullut hävinneen kokonaan. Tämä punainen papukaijatulppaani kuuluu runsastuneihin. Viime vuonna se ei kukkinut kuin parilla kukalla, nyt kukkia on kymmenisen luokkaa.
 Papukaijatulppaani 'Black Parrot' on sekin voittajien kastia, tänä vuonna kukkia on runsaasti. Viime kesän kuivuus teki tällekin vain hyvää.
 Keväällä toiselta puutarhurilta ostetut jouluruusut ovat kaikki hengissä. Jo kukkineet kasvit ovat tehneet muhkean kokoiset siemenkodat. Toivon kaikkien siemenien olevan itämiskykyisiä ja tekevän runsaasti jälkeläisiä.
 Punainen karhuputki Angelica gigas teki pari vuotta sitten lukuisia siementaimia. Ne sinnittelivät hengissä mutta eivät kukkineet. Nyt siirsin kaikki taimet parempiin paikkoihin ja osan purkitin eteenpäin jaettavaksi. Ilokseni yksi taimi alkoi heti punertaa kun pääsi parempaan valoon.
 Vuorijumaltenkukka kesti talven. Edellisen kasvin vei tappotalvi ja siitä suivaantuneena en ajatellut hankkia uutta. Sitten tuli taimi vastaan ja niin puutarhassa on taas tämä kaunis kukkija nuppuineen.
 Alppikärhö aikoo kukkia tänä vuonna kaikilla voimillaan. Tämä yksilö kasvaa letitetyn vaahteran rungossa. Haaveeni on sen yltäminen vielä joku päivä vaahteran latvukseen saakka. Vaahteraa leikataan joka vuosi enkä anna sen kasvaa pituutta lehtikerroksesta, runko toki venyy mutta ei pitäisi mennä kuin vuosi tai kaksi niin kärhö on saavuttanut latvuksen.
Viime kesän kuivuus oli erityisen rankkaaa kosteammassa viihtyvälle kullerolle. Kymmeniä kukkia tehnyt pensas oli kutistunut ja tekee nyt vain muutaman kukan. Pääasia että selvisi hengissä.

Puutarhuri sen sijaan on ollut henkitoreissaan. Ensin iski alkuviikosta järkyttävä kurkkukipu, kunnon peitteet kitarisoissa ja nielu turvoksissa kävin streptokokkiviljelyssä koska A-kantaa oli toisella lapsenlapsella ja heidän päiväkodissa epidemiaksi saakka. Negatiivinen oli mutta tauti ei ole helpottanut yhtään, olo on kuin jyrän alle jäänyt. Eilen kävin anemiaan liittyen kolonoskopiassa (kaikki kunnossa) ensimmäistä kertaa elämässäni. Sen vaatimat toimenpiteet yhdistettynä jäätävään flunssaiseen oloon niin ajattelin kuolevani. Hengissä ollaan mutta ei puhettakaan, että olisi voimia puutarhaan. Onneksi koneella oli näitä aiemmin otettuja kuvia joista ammentaa sohvan pohjalta teidän iloksi.

17 kommenttia:

 1. Huh. Kuulostaa siltä, että sinä tarvitset nyt paljon lepoa. Kuulostaa aika koettelemukselta.
  Nyt kuvistasi huomaan, että minun vuorijumaltenkukka on varmaan kuollut ja kuivunut. Se oli yllättävän kuivumisherkkä kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levätty on, tänään jo sentään parempi olo, elämä alkaa voittaa. Vuorijumaltenkukka on tosi arka kuivumiselle, tuo on nyt laitettu tarkoituksella kosteampaan kohtaan silläkin uhalla että kuolee sitten kosteuteen.

   Poista
 2. Yritäpä nyt levätä. Talvi oli todella armelias puutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi oli mukavan armelias. Sadesäällä malttaa levätä, nyt onneksi kipeä olo helpottaa.

   Poista
 3. Tsemppiä sinne toipumiseen! On maltettava ottaa iisisti kunnes voimat on taas palanneet, että jaksaa sitten taas kesän painaa pihalla:) Itsekin yllätyin iloisesti kun toissa syksynä istutetut tulppaanit jaksoivat tänäkin keväänä nousta kukkimaan yhtä runsaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tällaista nielutulehdusta ollut vähään aikaan. Tämä kevät on ollut tulppaanien juhlaa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, tänään on ollut jo hitusen parempi olo.

   Poista
 5. Toivottavasti paranet pian. Onneksi sää on sateista, eikä pihalla voi pitkäkestoisia hommia nyt tehdä. Pitää välillä hakeutua suojaan.
  Alppikärhösi on upea nyt nuppuisena ja pian täydessä kukassa. Olen huomannut, ettei minkään kasvin kohdalla kannata sanoa, etten enää hanki. Päätös unohtuu tasantarkkaan sillä hetkellä, kun sopiva yksilö eteen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade edesauttaa lepoa, ei tuolla pihalla viitsi olla kun vettä tulee kaatamalla. Joskus jotain kasvia on kokeiltava useampaan paikkaan ennen kuin täydellinen viihtymisen takaava paikka löytyy.

   Poista
 6. Lepäile nyt ja parantele itsesi kuntoon. Itsekin olen ollut puolikuntoinen ja kyllä ärsyttää. Onneksi nyt on ollut sadepäiviä, ei tee edes mieli tuonne märkään ja kylmään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolikuntoisena on ärsyttävää olla, en malttanut edes jäädä töistä sairauslomalle kun en olisi malttanut olla sitä kotonakaan. Nyt olo on parempi, ei tästä voi kuin mennä ylöspäin.

   Poista
 7. Ihana alppikärhö <3 'Black Parrot' -tulppaani on upean näköinen. Hyvä, että puutarhassa kaikki on hengissä. Minulla ei ole vieläkään noussut valkoinen punahattu. Jos ei pian ala elonmerkkiä näkymään, niin taidan uskoa, että se on menetetty. Kaikki muut ovat jo nousseet, jopa hitaista hitain herääjä purppurapunalatva. Onneksi oli vain syysaleista löytynyt taimi ja onhan noita punaisia tulossa siemenkylvöistä yllin kyllin tilalle. Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black Parrot kyllä ilahdutti melkoisesti kun huomasin sen nousevan ruusujen keskeltä. Viime vuonna se ei tainnut kukkia lainkaan tai sitten en vain muista. Minulla ei punahatut menesty täällä savimaassa, harmi sillä tykkään niiden olemuksesta kovin paljon.

   Poista
 8. Toivottavasti olos pian kohentuu. Meillon ollu pari sateesta ja nii viätävän kylymää päivää, ettei oo teheny pihalle yhtää miäli. Muuta tohinaa o ollu sitte iha riittävästi. Talavi oli kasviille suatuusa, pari kuukahtamista, ei paha.

  VastaaPoista
 9. Kurkkutulehdus on viheliäinen, sen sain itsekin kokoea. Pikaista paranemista. Kasvien löytyminen hengissä talvenjälkeen ilahduttaa aina. Sinulla on ollut onnea.

  VastaaPoista
 10. Kuiva lämmin kesä ja runsasluminen talvi ovat olleet kasveille hyvä yhdistelmä. Nyt vielä tämä melko lämmin ja sateinen kevätsää houkuttelee kaikki kasvit hienosti esille.
  Tsemppiä ja pikaista paranemista sinne! Inhottavaa olla keväällä kipeänä, tai no ylipäätään ihan milloin vain :(

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)