sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Mikä viikonloppu

Tällä kertaa huonot säät eivät haitanneet. Piti siivota koti kuntoon, tip top, sillä tänään sunnuntaina vieraaksemme tuli paljon sukua. Isäni täytti pyöreitä ja sen kunniaksi siskoni saapui Saksasta Suomeen. Emme ole nähneet toisiamme lähes kahteen vuoteen, miten ihan oli huomata, että siitä jatkettiin mihin viimeksi jäätiin. Sain harjoitella englanninkieltä reilusti mikä on aina kiva. Sen vain huomasin, että puutarhasanastoni englanniksi on onneton. Latinaksi muistin kasvien nimiä yllättävän hyvin.
 Viikko sitten tein kolme tuntia töitä jotta sain 'Pohjantähti' köynnösruusun kuntoon. Poistin kaikki kuivuneet oksat joita oli paljon. Hankalaa puuhaa koska kuivat oksat kasvoivat limittäin ja lomittain elossa olevien kanssa. Kymmenen sentin pätkiksi piti pilkkoa jotta sain siististi pois.
 Sen jälkeen kiinnitin kaikki oksat uudelleen toisiinsa kiinni. Nuo vihreät klipsit ovat siinä käteviä. Kunhan ruusu saa lehdet niin klipsit häviävät kasvuston sekaan. Ruusulla on mahtava kasvuvoima, tämä on vasta muutaman vuoden vanha ja näyttää siltä kuin olisi kasvanut tuossa vähintään kymmenen vuotta.
 Tulppaanien aikaa odotan kunhan tämä siperialainen sää on ohi. Eivät näyttäneet hätkähtävän hetkellisestä kylmyydestä mikä on hyvä sillä lisäsin tuohon kivijalan eteen viime syksynä aika paljon 'Finola' ja 'Van Eijk' tulppaaneja.
 Arboretumissa oli yllätys, en muistanut istuttaneeni tuohon matalia punaisia tulppaaneja. Vaan eivät ne siihen itsestään tulleet, myyntipakkausten lapuista selvisi, että tulppaanit tulivat mix-pussissa krookusten kanssa.
 Valkovuokot runsastuvat joka vuosi. Haluaisin levittää niitä muuallekin puutarhaan mutta en raaski jakaa näitä. Meillä kylällä ja lähitienoilla kasvaa huonosti valkovuokkoja joten en voi edes kysyä naapureilta saisinko ottaa vuokkoja heidän mailtaan.
Loppuun vielä yksi kuva iki-ihanasta nimettömästä esikosta johon olen umpirakastunut. Heleä pinkki kukka näkyy pitkälle, huikkaan sille hei joka kerta kun astelen lähistöltä ohi, niin onnellinen ole tämän kasvusta ja elinvoimasta.

Kahden viikon loma on nyt ohi. Nopeasti se meni mutta sain mahtavan paljon aikaan niin puutarhassa kuin kevätsiivousten suhteen. Sääennusteet lupailevat lämpimämpää säätä joten eihän tässä ole kuin aihetta iloon.

26 kommenttia:

 1. Voi, kunpa meilläkin kasvaisi valkovuokkoja!! Niistä tulee lapsuus mieleen. Minä sidoin 'New Dawn' -ruusun ja ajattelin, että onneksi ei ole vielä piikkisempää 'Pohjantähteä'. Sinä olet onnistunut hienosti sen kanssa! Hattua nostan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkovuokot on juuri lapsuuden kukkia. Pohjantähti on todella piikkinen, piikkejä on paljon ja ovat suuria.

   Poista
 2. Onnittelut isälle! Nappihi meni mullaki nämä lumet. Tänää vauhtimimmi sai nimen ja leivoon juhulihin. Olis varmasti ihanaa ku olis siskoja, mulla yks velii. Erellises puutarhas oli pohojantähti, komia, mutta nii suuri töine, ettei ainakaa toistaaseksi tänne tuu, vaikka navetanseinälle sopiiski hyvi. Ihanasti o tulppuja jo kukas ja tua pinkki esikko, en yhtää ihimettele retkahrustas, iki ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiäisiin leipominen on iso urakka mutta toisaalta myös kunniatehtävä. Pohjantähti vaatii työtä koska kasvaa niin hienosti, pidemmät versot ovat nyt liki nelimetrisiä, on niissä asteltavaa.

   Poista
 3. Meillä olisi valkovuokkoja vaeltelemassa siellä täällä. Voin purkittaa niitä.

  Onnea isällesi. Kuulostaa oikein hyvältä lomasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kelpaa valkovuokot tänne ja maksankin niistä mielelläni :) Loma oli oikein hyvä, nyt on akut ladattu.

   Poista
 4. Ihanaan aikaan sinulla kyllä oli tämä loma, täydellisesti ajoitettu.
  Todella mahtava urakka sinulla oli Pohjantähden kanssa! Sisukas olet. Tulppaanit ovat kauniita, ja esikkokin ihan sävy sävyyn.
  Luulisin, että valkovuokkoja voi melko surutta jakaa, kun niillä on se paksu mukulamainen juuri, johon ne varastoivat ravintoa - lähtevät aika pienestäkin palasta kiitollisesti kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähti on sisukas ruusu mutta niin olin minäkin. Piikkien takia valitsin hiukan viileämmän päivän että pystyi tekemään leikkauksen ja sitomisen paksu takki päällä ja kunnon hanskat kädessä.
   Loma tuli kaikin puolin oikeaan aikaan, nyt on hyvä palata töihin.

   Poista
 5. Sinulla on ollut puuhakas loma ja ihana viikonloppu! Piikkisen ruusun kanssa on todella hommansa, minä taistelen Flammentanzin kanssa kun yritän keväisin saada sitä pakkaspeitteestä irti. Tuo Pohjantähti taitaa olla astetta piikkisempi kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu oli ihana, sai tavata valtavan määrän läheisiä ihmisiä ja tänään osa oli meillä yhdessä syömässä. Pohjantähti on todella piikkinen mutta sitä ei onneksi tarvitse peitellä. Siinä oli paljon kuivia oksia, epäilen syyksi viime kesän kuivuutta.

   Poista
 6. Meillä on valkovuokkoa ihan riesaksi asti sitä on joka kukkapenkissä, nurmikolla ja ihan joka paikassa .Se leviää kuin kulovalkea muutama vuosi sitten ei sitä ollut sentään joka kukkapenkissä. Täältä saisit vaikka kuinka paljon . Olet oikeassa tuo esikkosi on oikea unelma .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut että valkovuokosta voi saada myös ongelman. Toisaalta se häviää kesäksi ja kukkii vain hetken keväällä. Esikko on kaunis kuin karkki.

   Poista
 7. Piikikkäät ruusut ovat hankalia leikattavia, vaikka olisi rukkaset kädessäkin, mutta tuo köynnöksesi palkitsee kaiken vaivan upealla kukinnallaan. Ja tosiaan, esikkosi on viehko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähti palkitsee vaivan kunhan alkaa kukkimaan.

   Poista
 8. Kauniit tulput! Keväällä on kiva pitää hieman lomaa. Puutarhassa riittää talven jälkeen puuhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekan kerran koko työhistoriani aikana pidin keväällä tällaisen loman. Toivottavasti ei jää viimeiseksi kerraksi, niin paljon tykkäsin.

   Poista
 9. Esikkosi on kyllä todella ihana, oikea herkku : )) Olen vähän kaksijakoisella kannalla valkovuokon suhteen, tietyissä nurkissa pihaa se on aivan ihana, mutta vähän kyllä nyppii keskellä kukkapenkkejä siellä täällä nousevat valkovuokon lehdet. Täytyy sitä siis vähän kurittaa, mutta kukkikoon siellä, missä sopii. Eipä se koko kesän riesa (tai ilo) ole kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsien reunoille haluaisin levittää valkovuokkoa, nurmikolle jos leviää niin se ei haittaa. Onhan se ihan mutta mikään riesa ei ole kiva.

   Poista
 10. Ihanat tulput ja varsinkin tuo esikko <3 Voit aivan hyvin siirtää valkovuokkoja. Jos et raski kukkivana siirrellä, odota, että lehdet kuihtuvat ja käy sitten kaivelemassa muutama juurenpätkä toiseen paikkaan. Minä en ole onnistunut vielä tappamaan valkovuokkoja, vaikka olen siirrellyt niitä ennen kukintaa, nuppuisena, kukkivana, kukinnan jälkeen ja juurenpätkinä. Voi olla, että jossain vaiheessa niistä tulee riesa, mutta ainakin toistaiseksi lisään surutta ympäri pihaa. Ne ovat niin kauniita kukkiessaan eivätkä kuitenkaan tukahduta muita kasveja. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsästä on nuokin siirretty ja hyvin selvisivät, en vain raaski jakaa pehkoa kun sillä vihdoinkin on koko kämmenen pinta-alaa enemmän.

   Poista
 11. Meilläkin valkovuokkoja kasvaa lähimetsikössä valkoisenaan. Kukkapenkistä ne saavat oitis häädön, sillä sinne en niitä halua. Valkovuokko näet leviää nopeasti riesaksi asti.
  Kauniit tulppaanit ja esikkosi on aivan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkkiin en minäkään niitä halua kovin mieluusti, mutta metsän reunassa ja puutarhan villeimmissä osissa tykkäisin siitä kovasti. Tuo esikko on herkku, enkä yhtään muista mistä se on.

   Poista
 12. Ihanan värikkäät tulppaanit siellä jo kohta kukkimassa ja on tosiaan suloinen tuo esikko!
  Meillä noita valkovuokkoja on ihan liikaa, niitä kasvaa puutarhan luonnontilaisella alueella ja ne tunkevat todella aktiivisesti myös kukkapenkkeihin. Tietenkin osasyynä tässä on varmaan se, että penkit on perustettu niiden kasvupaikkojen päälle ja joku pala juuristoa on jäänyt varmaan henkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkovuokko kai voi kasvaa hyvinkin pienestä juurenpalasesta. Luonnontilaisilla alueilla se onkin kauneimmillaan.

   Poista
 13. Valkovuokot on aivan ihania, mutta penkeistä olen jotunut niitä poistamaan hillittömän invaasion vuoksi. Vuokot on oikeastaan parhaimmillaan pensaiden alustoilla ja vähän villimailla. Muutamia vuosia ne teeskentelevät aisoissa pysyvää, mutta sitten ne leviävät ihann raivolla.

  Vähän sama on Pohjantähti-ruusullakin. Siitä tulee tosi iso, kankea ja ihan järkyttävän piikkinen. Mutta jos ahkerasti muistaa sitä sitoa kiinni, niin ehkä se ei tartu ohikulkijan hiuksiin. Onhan se kyllä hieno kukkiessaan, ja kestää vissiin ydintalven tai jotain sinne päin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää että piskuinen vuokkoesiintymäni voi vielä röyhähtää hurjaan kasvuun. Pohjantähden kasvuvoima on jo huomattu, hajoitti parissa vuodessa rimpulan köynnöskaaren ja nyt pitäisikin tehdä uusi vankempi. Kestää kuulemma mitä vaan :D

   Poista

Kiitos kommenteista :)