lauantai 18. toukokuuta 2019

Istuta kukkapuu

Puiden istuttaminen ei ole nyt heti tänne-ihmisen juttu mutta silti suosittelen istuttamaan puita ja erityisesti kukkapuita. Sain muutama vuosi sitten lahjaksi keltaluumun prunus domestica 'Laatokan Helmi'. Viime vuonna puu teki muutaman luumun ja tykkäsin niiden mausta todella paljon. Tänä vuonna on kaikki edellytykset odottaa suurempaa satoa.
 Puu on täynnä kukkia, niitä on tuhansia vieri vieressä jokaisessa oksassa.
Kaikkein parasta oli huomata pölyttäjät luumun kukissa, oli kultakuoriaisia, kimalaisia, mehiläisiä ja ampiaisia.
 Sinistä taivasta vasten valkoisena pumpulipilvenä kukkiva puu on mitä kaunein näky. Melkein teki mieli mennä pötköttelemään puun alle ja huokailemaan ihastuksesta.
 Jos syksyllä käy niin, että valitan hukkumisesta luumusatoon niin muistuttakaa näistä kuvista.
 Toinen puu jonka istuttamista voin suositella on purppuratuomi. Se sopii hätäisemmällekin ihmiselle sillä puu kukkii hyvin nuorena. Purppuratuomi ei edes kärsi tuomenkehrääjäkoista.
 Tummat lehdet ja vaaleanpunaiset kukat ovat vastustamaton yhdistelmä.
Tämä purppuratuomi kasvaa arboretumissa ja se on arboretumin ensimmäinen puu kun saavutaan pihaan. Kukkapuut kannattaakin laittaa näkyville paikoille jotta niistä pääsee nauttimaan mahdollisimman monta hetkeä.

Tänään tarkistin kaikki pihan hedelmäpuut ja jokaiseen on tulossa kukkia, mahtavaa!

14 kommenttia:

 1. Minä komppaan kovasti kukkapuiden lisäämisen puolesta! Niitä on kovin moneen lähtöön. On eri kokoja, värejä ja kukinta-aikoja. Ihan parhaita ovat! Jäämme jännässä odottamaan luumusi pöyttymisen onnistumista. Ne hedelmät kun on usean passelisti osuneen tekijän summa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapuita on moneen lähtöön, on isoja ja pieniä, koristeeksi tai satoa tekeviä. Pölyttäjiä riittää, nyt samaan aikaan on muissa luumuissa joitain kukkia, hyvä sekin vaikka Laatokan Helmi on itsepölytteinen.

   Poista
 2. Kukkapuut ovat ihania! Joka vuosi toivon kukkapilvien osuvan lapsen synttärijuhliin ja usein jokin puista onkin silloin kukassa. Uusin kukkapuu odottaa istuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti on nytkin joku puu kukassa kun lapsen synttärit koittavat. Kukkapuita pitäisi olla joka pihassa.

   Poista
 3. Meillä luumupuu ei ole tuottanut satoa koskaan.Purppuratuomi on myös pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä luumu on kuin meillä päärynä, ne puut eivät ole kukkineet vielä koskaan.

   Poista
 4. Aivan ihanat kukkapilvet! Nyt taitaa olle hyvä kukkimisvuosi puille, meilläkin tulee kukkia jokaiseen. Kirsikat jo aloittelevat, kohta jatkaa omenapuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesän lämpö teki monelle kasville hyvää, näköjään myös hedelmäpuille. Kirsikat on täälläkin seuraavat kukkijat.

   Poista
 5. Kaunis tuo purppuratuomi ja pieni luumupuu on kuin pilvenhattara valkoisine kukkineen.
  Olen asunut tässä asunnossa nyt 11 vuotta ja viime vuonna herkuteltiin ensimmäistä kertaa kunnolla omilla luumuilla ja vähän naapuritkin Ü Alkuaikoina en tunnistanut syreenien vieressä kasvavaa luumua, kun siinä ei luumuja näkynyt. Ei kyllä kukkiakaan. Joitakin vuosia sitten kypsyi maistaiaiksi muutama sininen luumu ja aloin antamaan puulle lannoitetta. Viime vuonna luumupuu kukki aivan mielettömästi ja näköjään nytkin puun peittää valkoiset kukat, kun se kukkii kilpaa tuomen kanssa. Toivottavasti elokuussa saadaan taas punaisia ja sinisiä luumuja omasta takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylituotantoa on kiva jakaa eteenpäin. Omia puitani olen lannoitellut laiskasti, täytyykin heti korjata tilanne jotta jaksavat kukkia jatkossakin.

   Poista
 6. Nyt näyttää monilla kukkapuilla olevan melkoinen kukinta. Jos vain pölytys onnistuu, on syksyllä hieno sato tulossa. Noita purppuratuomia olen muutaman päivän aikana ihaillut. Jopa niin paljon, että sellaisen hankinta omaan pihaan on alkanut kutkuttaa.
  Sunnuntaipäivä on sopivan lämmin luumupuun alla pötköttelyyn. Sinne vain nauttimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vain on tilaa niin laita ihmeessä purppuratuomi, kaunis kuin mikä ympäri vuoden. En malttanut pötkötellä, piti täyttää kasvihuone tomaateilla ja kasvimaa siemenillä.

   Poista
 7. Ihanat kukkapuut! Meilläkin on Laatokan helmi, mutta tuskin kukkii vielä tänäkään vuonna. Nyt olisi kyllä hyvä hetki kukkia, kun on näin lämmintä ja pörriäisiäkin riittäisi pölyttäjiksi. Muistaakseni se on istutettu keväällä 2016. Hyvin se on talvista selvinnyt, niin kuin myös muut luumupuumme. Nyt ne ovat kauniisti hiirenkorvalla. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatokan Helmi on kestävä mutta meillä sen runko on saanut pari isoa pakkashalkeamaa. Toistaiseksi näyttää ettei puu kärsi halkeamista.

   Poista

Kiitos kommenteista :)