perjantai 26. toukokuuta 2017

Kukkia + yksi yllätys

Purppuratuomi on siitä ihana puu että se kukkii jo hyvin nuorena. Suosittelen, jos vain pihassa on tilaa niin istuta vaikka Suomen 100-vuotis päivän kunniaksi purppuratuomi.
 Vaaleanpunaiset kukat, niistähän minä pidän. Tämä purppuratuomi on istutettu pari vuotta sitten ja se on kohta aivan täynnä kukkaa.
 Lisää vaaleanpunaista löytyy arboretumin tulppaaneista. Nämä nousivat nyt toisen kerran ja kukkivat kiitettävän runsaasti.
 Ja jos tykkään vaaleanpunaisesta niin tykkään myös kaikesta vihreäraidallisesta. Kummankaan tulppaanin lajike ei ole tiedossa, eikä sen väliä, pääasia että ovat kauniita.
 Kasvimaalle tuli oma pururata. Kyllästyin kitkemään ja haraamaan leveää kulkuväylää aina vain kiihtyvään tahtiin. Levitin siihen ensin paksun kerroksen sanomalehteä, osaan vielä päälle lakanan ja kuorrutin kaiken sahanpuruilla. Jos nyt vaikka pari vuotta olisi ilman kitkemisen tarvetta.
 Tomaatit on istutettu kasvihuoneeseen. Yhteensä 14 taimea, osa maassa ja osa ämpäreissä. Kurkkuja on viisi. Nuo mustissa astioissa olevat ruukkukirsikkatomaatit on menossa lahjaksi. Ylimääräisiä taimia jäi parikymmentä, saavat vaikka viikonlopun juhlavieraat viedä ne mennessään.
Viime vuonna kasvihuoneeseen istutettu siemenetön viinirypäle "Somerset Seedles" yllätti. Siinä on ylimmässä lehtitertussa ihan selvät viinirypäleen raakileet. Voiko olla mahdollista näin nuorella taimella? Pitääkö nuo poistaa vai voiko antaa kasvaa? Jos jäävät kasvamaan niin olisipa se mahtavaa saada maistella itse kasvatettuja viinirypäleitä jo tänä kesänä.

24 kommenttia:

 1. Huomenta, viinirypäleesi "nypyt" ovat kukkia, niistä sitten kehittyy rypäleet. Oman kasvihuoneen Zilga ja Supaga kukkivat ja rypälöivät juuri noin. Joko tomaatin taimissasi on kukkia? Minä istutin taimet 5 litran pohjarei´itettyihin elintarvikeämpäreihin vaikka ei vielä kukkaaiheita näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viinirypäleitä siis ehkä tulossa. Tomaateissa ei ole vielä kukkia, pieniä nuppuja on osassa taimia. Viime vuonna laitoin tomaatit kasvihuoneeseen kolme viikkoa aikaisemmin. Yritän olla aina ajoissa sillä tomaatit kasvaa kasvihuoneessa parhaiten. Lannoite on valmiina maassa ja vesikin tulee sitä kautta kun kasvihuone on maapohjainen.

   Poista
 2. Hyvä pururata. Pakko joskus keksiä keinoja, jotta ajan voi käyttää johinkin järkevämpäänkin kuin kitkemiseen.

  Purppuratuomi on kaunis. Joku pikkupuu pitää tänä vuonna istuttaa. Viimeiset neljä vuotta olen jonkin puun tai pensaan istuttanut. Olen jo magnolian istuttanut, mutta se on niin arka, että sen varaan ei voi laskea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purua tulee joka vuosi puusavotasta ja aina sille löytyy käyttöä. Nyt on toivottavasti hetkeksi rikat poissa. Minullakin on tavoite laittaa joka vuosi puu kasvamaan. Tänä vuonna on laitettu jo useampi mutta ei vielä sitä Suomi 100 vuotta puuta. Pitää harkita mikä se voisi olla.

   Poista
 3. Purppuratuomi näyttää upealta! En ole moisesta aiemmin kuullutkaan. Tulppaanit myös niin ihanan värisiä! Teidän puutarhasta löytyy vaikka mitä kaunista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppuratuomi on upea puu, lehdet purppuraiset etenkin auringossa. Ja nuo ihanat vaaleanpunaiset kukat. Lisäksi ei kärsi niin tuomenkehrääjäkoista kuten tavallinen tuomi.

   Poista
 4. Vau kun sulla on hieno tulppaanitarha, ihanan värisiä.
  Purppuratuomi, en ole edes kuullut nimeä saatikka nähnyt, nyt näen ekaa kertaa. On kyllä upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaneja oli laitettava syksyllä ja osuivat ihan kivasti pojan valmistujaisiin vaikka osa on jo kukkinut. Purppuratuomi on upea puu.

   Poista
 5. Kas, kun satuinki juuri nyt blogiasi katselemaan. Meillä uusi puutarha-/kasvihuone alkaa olla kasveja vaille valmis. Siellä on varta vasten paikka viiniköynnökselle, tuo Sommerset voisi ollakin hyvä valinta.Ihana purppuratuomi ja tulppaanit -vaaleanpunainen on niin kaunis väri puutarhassa! Mukavaa viikonloppua, jäinkin lukijaksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenetön on hyvä valinta, muita lajikkeita ei taida edes oikein olla kuin siemenellisiä. navetan nurkalla kasvaa minulla toinen köynnös mutta paikka ei ole mitä parhain tuulien takia. Mutta katsotaan nyt miten pärjäilee. Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 6. Ihanat vaaleanpunaiset tulppaanit! Eikös purppuratuomeenkin tule aina ötököitä, olen olut huomaavinani. Vaikka muutoin onkin nätti. Onko teillä juhlat pian? Onnea järjestelyihin ja muutenkin onnea kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut purppuratuomi vasta kolmisen vuotta joten sitä pidemmältä ajalta ei ole omakohtaista kokemusta. Toistaiseksi ötököitä eli tuomenkehrääjäkoita ei ole ollut.

   Poista
 7. Ihana purppuratuomi ja suloiset pinkit tulppaanit. Kaunis on myös tuo vihreäraidallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreäraidallinen oli pussissa mistä piti tulla vaaleanpunaisia. Mutta eipä tuo virhe haittaa, siellä tuli myös täysin pinkkejä tulppuja mukana.

   Poista
 8. Kauniit tulppaanit! Toivottavasti pääsette jo tänä kesänä maistamaan omia viinirypäleitä!

  VastaaPoista
 9. Nayttää niin hyvältä. Taisin tulla aivan ensikertaa tänne. Purppuratuomi taitaa mennä hankintalistaani. Juuri samansävyiset tulppaanit ovat minunkin suosikkejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppuratuomi on ihana. Lahdessa on muutama suuri puu ja kun ne kukkivat niin voi sitä kauneutta.

   Poista
 10. Tein työtä käskettyä ja istutin helatorstaina purppuratuomen :) Toivottavasti siitä tulee yhtä kaunis kuin sinun kuvissa.
  Suloiset vaaleanpunaiset tulppaanit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee varmasti yhtä kaunis ellei kauniimpikin. Minun purppuratuomi kasvaa jostain syystä vähän toispuoleisena. Mutta en anna sen häiritä.

   Poista
 11. Pururadassa on yksi huono puoli, rastaat kun löytävät tiensä sinne niin ne kaivaa sanomalehdet esiin. Kokemusta on isosta haketusalueesta. Jokapäivä saisi korjata niiden kuopimisjälkiä jos vain jaksaisi. Etenkin kun sanomalehdet alkaa vähän jo maatua paperinpaloja näkyy siellä ja täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aina alkukeväästä rastaita mutta kesällä ei ollenkaan. Mansikka-aikaan piipahtavat. En tiedä pitääkö kissat vai harakat ne poissa. Mutta saattaa ne harakatkin nyppiä sanomalehtiä, ainakin nyppivät mansikantaimia.

   Poista
 12. Ihania tulppuja! Minäkin tykkään noista vihreäraidallisista.

  VastaaPoista
 13. Tosiaankin, upea parivaljakko on vaaleanpunainen ja limeraidallinen tulppu, upeat kukat ja tuo purppuratuomi on kaunis! En haluaisi olla ihan tylsä, mutta rypäleessäsi on vielä nuput, mutta uskon että saat siitä herkuttelurypäleet loppukesällä! Yllätys on ihana ja lajike erinomainen :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)