maanantai 15. toukokuuta 2017

Hyytävää

Melkoisen kylmää on mutta puutarhaan oli päästävä. Paljoa ei työpäivän päätteeksi ehdi, onneksi on viikonloput. Sunnuntaina tein kylvöjä kasvimaalle. Nyt on kylvetty keltainen ja oranssi porkkana sekä härkäpavut ja istutettu istukassipulit. Kaikki vuorattiin harsolla kylmää ja lintuja vastaan. Jos harsoja ei laita niin linnut nyppivät kaikki istukassipulit pois paikaltaan.
 Tuo leveä harso on talon vanhin ja sen huomaa. Noin paksua harsoa ei oikein saa mistään, ainakaan tavallisista kuluttajille tarkoitetuista puutarhamyymälöistä. Uusimman, tänä keväänä ostetun harson paksuus on kolmannes leveän harson paksuudesta. Muutamasta reiästä huolimatta en heitä harsoa pois koska samanlaista en saa tilalle.
 Mansikkamaa on nykyään yksi murheenkryyni. Kaikki syksyllä laitetut rönsytaimet olivat taas kerran kuolleet. No, en kastellut niitä lainkaan ja syksy oli kuiva. Tänään siivosin mansikkamaan ja istutin uudet rönsytaimet. Uusissa taimissa olikin todella vahvat juuret. Toivottavasti ne lähtevät hyvin kasvuun.
 Myös mansikkamaan peitin harsoilla kylmän ja lintujen takia. Harakat nyppivät mansikantaimia jos niitä ei suojaa. Ja jos sieltä joku kukka ehtisi kurkata niin eipähän heti palellu.
 Hevoskastanjan luona kukkii ensimmäiset narsissit. Torven reunassa on aavistus persikan sävyä, todella kaunis narsissi vaikka lajiketta en tunnista.
Luumulehdossa on valkoisia scilloja, ne kukkivat aina hitusen myöhemmin kuin siniset. Ja ilokseni huomaan että ovat lisääntyneet.

Kun tulin sisällä kasin jälkeen illalla niin lämpömittari näytti vajaa neljä astetta plussaa. Eipä ihme että piti olla toppatakki päällä ja silti paleli. Tomaatit ja pelakuut muistin nostaa pois lasikuistilla, niin kylmä yö tulossa ettei niitä voinut jättää edes lasikuistille yöksi.

10 kommenttia:

 1. Sullon kasvimaaki jo hyväs mallis. Ja kukkaa pukkaa :)
  Meillon navetan seinustalla narsissiis nuput, mualla näkyy piänenpiäniä piikkiä vasta. Meillon ny 0.8 enää, pakkaaselle mennähän toivottavasti viimmeestä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääennusteen mukaan pakkasyöt taisivat olla tässä. On tätä hetkeä odotettukin. Kasvimaa on hyvällä mallilla vaikka hiukan muita vuosia jäljessä.

   Poista
 2. Huomenta täältä Keski-Pohjanmaalta. Kurkkasin juuri keittiön mittaria -8 C aamuviideltä. Ei lupaavalta tunnu, ja juuri eilen illalla harvoin pihan ja putoaminen kukkapenkeistä talven roskat. Täällä ei vielä kuki kuin scillat ja satunnaiset narsissien kaikkein lämpimimmillä seinustoilla. Lämmintä on luvattu, katellaan, pitääkö lupaukset paikkansa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh tuota ennakoivaa tekstiä. Harvoin on haravoin ja putoaminen=putsasin, narsissien tarkoittaa narsissit.

   Poista
  2. Eiköhän sitä lämpöä nyt saada. Ennakoiva tekstinsyöttö saa hauskaa tekstiä aikaan :)

   Poista
 3. Sinulla onkin hyötykasvit jo hyvällä mallilla! Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kohta tarkenee laittaa herneet maahan. Niitä syödään enemmän kuin jaksetaan kasvattaa.

   Poista
 4. Nyt näyttäisi sää vihdoin suosivan meitä puutarhaihmisiä ja luvassa on kaivattua lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonlopuksi luvassa jo ihan hurjia lukemia, sopii minulle :)

   Poista
 5. On teillä komia talo. Ihanaa varmasti asua noin suuressa talossa. Minä sain peitekangasta lopettaneelta taimitarhalta ja se kestää vaikka mitä. Niissäkin on reikiä, mutta se ei haittaa. Meillä on ollut myös ongelmia mansikkamaan kanssa, kun on vähän lunta niin ne on kuollut.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)