sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Vilja-aitasta museoksi

Aittaan tuleva museo pääsi tänään hyvään vauhtiin kun sain siirrettyä matot pois tulevasta museohuoneesta. Ensin piti toki päättää mistä aitasta tulee seuraava mattoaitta. Kun päätös oli tehty tarvitsin miehen apua matto-orsien kiinnitykseen. Orret ovat yläaitoista josta ne otettiin pois nimenomaan mattoja varten. Orsien kiinnittämisen jälkeen siivosin aitat.
Matot saivat uuden huoneen pienemmästä vilja-aitasta eli ala-aittojen keskihuoneesta, siitä jossa on suurimmat lattialankut joita olen eläissäni nähnyt. Ovat miltei puoli metriä leveitä.
 Matoille tuli myös enemmän tilaa, vasemmalla kapeat matot, oikealla orrella leveitä ja kapeita mattoja. Olin ajatellut samalla karsia mattojamme, mutta lopulta en raaskinut laittaa mitään pois. Nyt kun aitta otetaan käyttöön on matoille enemmän tarvetta. Vain yhden ison tummanruskean karvalankamaton vien kierrätykseen.
 Matot olisivat niin kauniita sellaisenaan orsilla roikkumassa, mutta totuus on se että parempi suojata matot aittojen pölyltä. Niinpä mattojen päällä on aina suoja. Vanhoja lakanoita ja verhoja.
Museo tulee tähän, kaikkein suurimpaan ala-aittaan. Seinillä kulkevat pystyurat kertovat aitan entisestä elämästä vilja-aittana. Urissa meni seinästä seinään lankut joiden myötä viljalle tuli laarit. Tässä aitassa laarit ovat olleet todella suuret. Ensi viikonloppuna on tarkoitus tuoda aittaan ensimmäiset museoesineet, kalusteita ja muuta mitä olen sinne ajatellut. Toukokuussa museoon on tulossa koeyleisö ja siihen mennessä pitäisi olla valmista. Vappuna voisi pitää kotimuseomme avajaiset.

10 kommenttia:

 1. Voi kun kivaa, oikeat museon avajaiset :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalle perheelle voisi pitää vapun kunniaksi :)

   Poista
 2. Kyllä Arvila on saanut arvoisensa emännän sinusta. Pidät niin hyvää huolta kaikesta.
  Jään odottamaan museon avajaisia. Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihan julkista paikkaa tuosta tuskin tulee, mutta sellainen pieni museo tavaroille joille ei ole sijaa talon sisällä.

   Poista
 3. Onpa tosi kiva tila museolle! Eihän mattoja voi vähentää, tulevat kuitenkin joskus tarpeeseen. :)

  VastaaPoista
 4. Ihanaa ja vihdoinkin! Avajaisjuhlallisuuksien jälkeen kenties pääsee tavallinenkin rahvas tutustumaan museoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsee rahvaskin, rahvaan elämästä museo tulee kertomaan :D

   Poista
 5. Teillähän vierailee pihapiirissä vaikka mitä luontokappaleita, niin nyt vaan bisnes pyörimään ;-) Elämysmatkoja turisteille. Voivat tiirailla esim. aitan terassilta pihalla liikuskelevia eläimiä, yöpyä aitassa ja vielä museokäynti päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otto-kissa jahtasi tänään puutarhassa pitkään ja hartaasti fasaania. Jälleen kerran tuntui siltä että luonto on taas liian lähellä :D
   Elämysmatkaidea on aika kiva.

   Poista

Kiitos kommenteista :)