lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kurkistus menneeseen

Aamun luminen maa saneli tämän päivän työt. Puutarhaan ei tehnyt mieli joten menin vintille keräämään museoon sopivia esineitä. Siinä vierähti aamupäivä. Puuha on hidasta kun joka ikinen vintin lattialla lojuva paperi on käännettävä, ehkä myös avattava käänteistään ja tarkistettava. Ettei heitä vahingossa aarretta pois. Ja vaikka en tänään edes keskittynyt papereihin vaan esineisiin, niin silti sain vietettyä puoli päivää vintin pölyissä.
 Iltapäivällä imuroin aitan ja sen jälkeen oli aika hakea tavaroille paikka. Museo tehdään aitan suurimpaan huoneeseen, tänään mitattiin huone ja saatiin neliöiksi peräti 20. Huoneen molemmissa päädyissä on ollut valtavan suuret viljalaarit. Niiden laipioista on vielä ura jäljellä hirsiseinässä. Museon yläkertaan joka on samankokoinen huone, tulee suurempi nukkuma-aitta. Pienempi nukkuma-aitta tulee toiseen päätyyn.
 Nukkuma-aitan ikivanha sänky saatiin siirrettyä ehjänä museon puolelle. Sängyn pituus on muuten aika tarkkaan 170cm, tuli mitattua sekin uusien pohjalautojen takia. Ennen oltiin lyhyempiä. Suuri pärekori on talon peruja. Samoin myös potta joka taitaa olla lasten kokoa. Sänkyyn on tulossa vintiltä vanha patja ja tyynyt, sellaiset ihanat joissa päällinen perinteistä patjaraitaa. Vanhan täkinkin löysin, siitä täytyy tehdä ihan oma postaus. Museon kaikki matot ovat talon peruja.
 Saunan ylisiltä löytyi museoon vanha saunan ikkunapoka. Pyyhin varovasti puhtaaksi jotta noki ei lähtisi pois. Samalla reissulla löytyi todella vanha saunalyhty. Ennen sähkövalon tuloa hoidettiin pesut kynttilänvalossa. Sinkkisen pesuvadin arvelin vanhimmaksi kaikista pesuvadeista mitä löysin, joten se pääsi museoon. Vielä kun olisi talon vanhaa pellavaa pyyhkeeksi vadin reunalle. Museon yksi teema onkin sauna.
Hommat jatkuu, pestävää riittää, kuten näitä vanhoja pulloja joita on löytynyt sieltä sun täältä. Pullot tulevat esille puulaatikkoon. Aiemmin päivällä pesin vintiltä löytyneitä tekstiilejä, hatun, liivin, essun ja pari muuta joista en kerro vielä enempää. Kunhan museo on valmis, saatte muutakin kuin vilautuksia.

14 kommenttia:

 1. On teillä vaikka mitä aarteita siellä tiluksilla :)
  Kiva nähdä sitten lisäkuvia museostanne.

  Ihana matto näkyy kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen romu on toisen aarre pätee hyvin museon kanssa. Lähes kaikki esineet mitä museoon tulee, on olleet mikä mihinkin hylättyinä.

   Poista
 2. Vau! Teillä tosiaan on vaikka mitä ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hyvää puuhastelua kun jäinen ja kolea puutarha ei houkuttele töihin.

   Poista
 3. Onpas mielenkiintoista! Minua harmittaa, kun melkein kaikki meidän talon vanhat jutut on hävitetty edellisen asukkaan toimesta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täälläkin paljon hävitetty, rikottu ja poltettu. Taisi olla yhdessä vaiheessa maan tapa. Kaikki eivät osaa arvostaa vanhaa, se kun voi olla huonokuntoisenakin aarre.

   Poista
 4. Tästä tulee niin upea! Mitä aarteita teillä onkaan sielä, ihanaa kun tavarat pääsevät kauniisti esille. Ymmärrän hyvin myös kuinka paljon työtä tuossa on, mutta varmasti palkitsee. Olen myös suunnitellut meidän aittaan samanlaista juttua, mutta aika ei riitä nyt siihen. Meillä on aitan yläkerrassa viljalaarit ja työ tosiaan pitäisi aloittaa kunnon siivouksella. Aitan yläkerrassa pesivät joka vuosi orava poikasineen.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä palkitsee. Eilen kun levitin räsymatot aitan lattialle niin jo oli sellaien olo että voiton puolella ollaan.
   Minusta on mielenkiintoista miten aitat vaihtelee seudun mukaan. Siskollakin on vilja-aitta jossa vilja on ollut yläkerrassa. Se vasta onkin muuten ihan uskomattoman hieno, laarien laipioihin on kaiverrettu satoa suojelevia tekstejä ja kaikki on tehty viimeisen päälle olevasta puutavarasta. Vilja oli elintärkeää ja arvokasta, sen piti saada kaikki mahdollinen suoja. Täällä päin tuollaiset vilja-aitat ovat harvinaisia.

   Poista
 5. Museostasi tulee ihana ja nyt jo näyttää hienolta.

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Pitkäaikainen haave alkaa toteutua. Piti keksiä paikka kaikelle romulle mitä nurkista löytyy, ja mikäs sen parempi paikka kuin museo.

   Poista
 7. Aivan ihana suunnitelma, oma museo! Näin kaikki vanhat aarteet löytävät paikkansa. Tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt on kaikilla aarteilla yksi ja oikea paikka.

   Poista

Kiitos kommenteista :)