torstai 21. huhtikuuta 2016

Lilja & daalia

Viime vuoden keväänä ostin kokeiluun kaikenlaista kasvia kun edullisesti sai. Vain sinipiikkiputki onnistui, muuta ei sen enempää kuin että piikkiputki näkyy selvinneen talvesta. Viime vuodesta viisastuneena ostin tänään Lidlistä varsin kohtuullisesti kasvatettavaa. Edullinen ruusu jäi vähän kaivelemaan, mutta tuskin on omajuurinen ja näillä leveysasteilla talvenkestävä. Tosin ainahan sitä voi kokeilla...
 Pinkkiäkin pinkimmän "Arbatax"-liljan ostin jokunen vuosi sitten Türin kukkamarkkinoilta ihan vaan kokeeksi. Tämä on ollut yksi puutarhan menestyksiä. Ostin vain yhden juurakon, mutta viime vuonna lilja teki yli parikymmentä kukkaa ilokseni. Ilmeisesti viihtyy kasvupaikallaan.
 Sen perusteella kartutin tänään Lidlistä liljojani kahdella vaaleanpunaisella liljalla. Tuo "Elodie" on erityisen kaunis vaaleanpunainen, olisin ostanut toisenkin pussin mutta jäljellä oli vain yksi.
 Sitten mentiin osastoon epävarmat kokeilut osa 2. Juttelin kukkahyllyllä hetken ilmeisen puutarhaexpertin kanssa ja hän sai ylipuhuttua minut kokeilemaan daalioita. Talvetuspaikkaa näille ei ole, mutta joistain voi nauttia vain yhden vuoden ilona. Jos sinne asti päästään. Daaliat olivat kuulemma erityisen edullisia, kuvan kolmen juurakon pussi maksoi 2,99e. Sillä hinnalla näitä jo viitsiikin ostaa ihan vain kokeilun ilosta. Otan kiitollisena vastaan kaikki daalian esikasvatusvinkit.
Alma tuli pöydälle juurakkopussien taustaksi, kuulemma voisi kuvata enemmän kissoja kuin kasveja. Seuraavaksi ehkä kissapostaus.

12 kommenttia:

 1. Kauniit liljat. Daalian kasvatuksesta löydät vinkkejä ja tietoa blogini kategorioista nimikkeen " daaliat" alta, jos vain kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kävin lukemassa. Minä meinasin esikasvattaa ensin sisällä, meillä on niin hallanarka piha että vasta kesäkuun puolessavälissä voi harkita daaliota pihalle.

   Poista
 2. Daaliat voi laittaa nyt jo ruukkuun ja jättää vakka porstuaan tai johonkin vähän viileämpään paikkaan muutamaksi viikoksi ennenkuin istuttaa ulos. Omani laitoin jo kylmään kasvihuoneeseen kasvamaan. En usko, että siellä enää yöpakkasia juurikaan on. Osan istutin jo valmiiksi suuriin kukkarukkuihin ja osan pesuvateihin. Pesuvatidaaliat ovat niitä korkeita ja pääsevät kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä yöpakkasia, tänä aamuna sai raaputtaa vielä kasin aikaan autonlasit puhtaaksi. Tuo pesuvati idea on hyvä, kiitos!

   Poista
 3. Minulla daalian juurakko on niin iso, ettei se mahdu oikein ämpäriinkään, joten laitoin sisäkkäin pari isoa jätesäkkiä. Pohjalle levitin sanomalehteä. Juurakon laitoin sanomalehden päälle ja peittelin koko koreuden mullalla. Jonkun verran jätin juurenniskaa näkyviin. Pidän säkkiä viileässä saunan eteisessä pitkälle toukokuuhun tai kesäkuun alkuun. Välillä kastelen hieman. Piri

  VastaaPoista
 4. Sekä liljat että daaliat kuuluvat suosikkikukkiini. Liljojen haittapuolena on se - ainakin meillä - että jatkuvasti pitää vahtia liljakukkoja. Daaliat ovat myös kauniita. Minulla ei ole kellarisäilytystä daalioille, säilytän niitä sisävarastotilassa, joka on siis lämmin. Hyvin ovat lähteneet kasvamaan joka kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy koputtaa puuta, meidän piha on säästynyt liljakukoilta. Ja kiva kuulla että daaliat voivat selvitä lämpimässäkin varastossa.

   Poista
 5. Pinkki on kyllä suloista. Mun pitää kiertää nyt tuo Lidli kaukaa, etten haksahtaisi mihinkään. Muutaman daalianjuurakon jo ostin, mutta ne vielä odottaa, että vähän lämpenis nuo ilmat, että voisin pitää ruukkuja kasvihuoneessa. Kellarissa talvehtivät juurakot on ihan arvoitus, ensi viikolla kurkin niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlin taimet on toisaalta edullisia, 8 kpl pussi daalioita maksoi 8e. Houkutteli mutta en ostanut :)

   Poista
 6. Minullakin viime vuorinen Lidlistä ostettu sinipiikkiputki kasvoi ja kukoisti ja taitaa olla elossa talven jälkeenkin. Samoin ystävälle viemäni pionin juurakko kasvoi ja kukkikin, vaikka tällä ystävällä ei ole hajuakaan perennoista. Nyt en päässyt Lidliin ja kokemuksesta tiedän, että huomenna hylly on tyhjä.
  Aiemmin vierastin daalioita kuvitellen niiden olevan jotenkin vaikeita. Onnistuvat minullakin, joten eivät taidakaan olla vaikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen vierastanut daalioita, mutta nyt kokeillaan, kävi miten kävi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)