perjantai 29. huhtikuuta 2016

Valkosipulien siirto

Mitähän olin syksyllä ajatellut kun jätin osan valkosipuleista kasvamaan vanhaan paikkaan ja siirsin vain osan uuteen kasvupaikkaan. No, en muista eikä sillä ole väliä. Tänään nostin väärässä paikassa kasvavat valkosipulien alut pois ja istutin kasvihuoneen viereiseen laatikkoon.
 Aika nippu sipuleita olikin, ja kaikki jo hyvässä kasvussa. Ympärilläni leijui mahtavan voimakas valkosipulin tuoksu kun käsittelin sipuleita.
 Kasvihuoneen viereinen laatikko sai jo syksyllä säkillisen hevosen lantaa päällensä. Nyt käänsin talven yli maatuneet lannat laatikkoon ja lisäsin kalkkia. Pitkin kesää lannoitan valkosipuleitani nokkossilpulla eli kerään nokkoset ja silppuan ne katteeksi valkosipulien ympärille. Tuntuvat tykkäävät nokkossilpusta.
Siinä ne ovat, uudessa paikassa. Pikkuisen heitin vielä kanankakkaa päälle ennen nokkospeitettä. Tuntuu että valkosipulien kanssa mikään määrä lannoitetta ei ole liikaa. Viime syksynä uuteen paikkaan siirretyistä valkosipuleista ei näy maan pinnalla vielä mitään. Oli pakko tarkistaa mullan alta onko siellä mitään. Olihan siellä, kasvat vain hitaammin kun taisin laittaa hitusen liian syvälle. Nämä tänään siirretyt olivat lähempänä maan pintaa.

Olipa mahtava päästä upottamaan kädet multaan, taisi olla tämän istutuskauden eka kerta.

16 kommenttia:

 1. Onpa komeat valkosipulit! Jospa kesän säät kasvattaisivat ne suuriksi. Mullan tuoksua minäkin odottelen ja jospa minäkin löytäisin muutaman viimekesäisen valkosipulin kasvimaalta. Kasvulaatikosta taisivat hävitä talven aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käväisi mielessä että onkohan kasvulaatikko hyvä paikka, ainakin kastelusta täytyy huolehtia ja syksyllä miettiä taas joku muu paikka talvea vasten. Tuo kasvulaatikko on kyllä siitä hyvä että siinä ei ole pohjaa.

   Poista
 2. Namps, vesi herahti kielelle - mä olisin varmaan vaan syönyt ne :-D Kiitos kun muistutit lannoituksen tarpeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nokkonen kasvaa jo kunnolla niin siinä on hyvä lannoite valkosipuleille. Sain viime syksyn sadoksi 33 valkosipulia, vielä on korin pohjalla muutama syömättä. Ovat olleet ihan älyttömän hyviä.

   Poista
 3. Tänään onkin ollut aivan ihanan lämmin ja aurinkoinen päivä pitkästä aikaa.
  Onpa komeat valkosipulit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava sää olikin, illalla oli melkein tyyntä joten sain vihdoin ja viimein levitettyä osan kalkeista.

   Poista
 4. Myös minä kiitän lannoitusmuistutuksesta. Valkosipulit jo versovat innokkaasti.
  Ihanaa taas päästä multahommiin. Tänään varsinkin on ollut aivan ihanan kesäinen sää.
  Mukavaa vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taasen kaikkea muuta kuin kesäistä, vettä on tullut kaatamalla koko päivän :D

   Poista
 5. Voi että, nyt en uskallakaan laittaa valkosipuleja kasvamaan, olin niistä vähän haaveillut. olen surkea lannoittaja, en koskaan lannoita. Ihana tuo rustiikkinen kylvölava, oletko itse tehnyt sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipuleita on ehdottomasti lannoitettava, siten tulee hyviä. Laatikko on itse tehty, laudat ovat alunperin olleet vesikattolautoja, sitten ovat olleet aitan kuistin lattiana ja nyt kasvulaatikoina. Aika hieno elinkaari laudoille.

   Poista
 6. Valkosipulia pitäisi kyllä kokeilla kasvattaa, varmasti hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla, omaa satoa jos saa niin sen jälkeen kaupan valkosipulit ei enää maistu.

   Poista
 7. Tämä kirjoituksesi sai minut ajattelemaan, että näinköhän minunkin olisi ryhdyttävä valkosipulia kasvattamaan. Syksyllä siis istukassipulin ostoon. Siitä kai se lähtee?
  Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon?

  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä istukassipuleita ja niistä kynnet maahan, 5-8cm syvyyteen. Reilusti lannoitetta ja talveksi lehtikerros vielä mullan päälle. Paikka pitää olla sellainen ettei siihen kerry talvella tai keväällä vesi.

   Poista
 8. Sinun puutarhatietämys on uskomatonta, ihailen suunnattomasta! Minulla on niin paljon oppimista.. kiva kun täältä saa lukea hyödyllistä tietoa!
  Ja tuo teidän lasikuisti, enpä ole hetkeen noin kaunista nähnytkään. Upeat ikkunat! Hyödyllinen paikka kasvattaa. Meilläkin kuistin lämpötila on joskus korkeampi kuin sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse koen olevani ihan vasta-alkaja puutarhan kanssa :)
   Lasikuisti on talomme kruunu, vielä kun saan tänä kesänä karmit maalattua.

   Poista

Kiitos kommenteista :)