sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Päivä kerrallaan

Tänä vuonna kevät tuntuu matelevan etanan vauhtia, hitaasti miettien. Joskus tuntuu että mennään kaksi askelta taaksepäin ja vain yksi eteen. Luonnon kannalta voi olla hyväkin, että lumipeite sulaa rauhallisesti ja jotain vedestä ehtii imeytyä maahankin eikä vain valu puroihin. Puutarhallekaan tulvat ja seisova vesi ei tee hyvää.
 Kuva on varmasti vuoden harmaimmalta päivältä, eiliseltä. Luumulehdon yllä on vielä kunnon lumivaippa. Vaikka mustaa maatakin pilkistää.
 Vuosi  sitten samaan vuoden aikaan luumulehto näytti tältä. Oli jo kunnon piippoja eikä lunta missään muualla kuin peltojen varjokohdissa. Muistaakseni tein puutarhatöitä jo täyttä häkää koska maakin oli lähes sula.
 Olen riipinyt kaikista uuneista ahkerasti tuhkat pois ja levitellyt puutarhassa sinne ja tänne. Muutama alue onkin sulanut hyvin tuhkan myötä. Joka päivä käyn tarkistamassa montako senttiä mustaa mataa on tullut näkyviin lumen alta. Tänään senttejä pitäisi tulla paljon auringonpaisteen ja kovan tuulen takia. Paras mahdollinen lumien sulatuskeli jos vesisadetta ei lasketa mukaan.
 Päivittäisellä pihakierroksella päässä on alkanut muhia uusi suunnitelma. Tämä ison terijoenvaahteran alla oleva alue kaipaa kohennusta. Aiemmin en ole viitsinyt tehdä sille mitään, sillä alue on ollut lasten leikkipaikkaa. Nyt se ei enää ole. Köysirata on purettu aitan remontin myötä ja keinu on lähtenyt uuteen kotiin. Maja saa vielä olla mummin mussukan riemuna.
Kumpareessa on ollut joskus kuulemma maakellari. Sen kiviä puskeekin maasta joka vuosi. Uusi maakellarikin olisi tietysti paikallaan, mutta meillä on sille toinenkin paikka. Tulkoot tästä osa puutarhaa. Ensimmäisenä tulen leikkaamaan salavaa reilusti. Toisena lähtee epämääräiset vuorenkilvet ja kolmantena alkaa maanmylläys. Multaa tuossa on kohtaa on niin paljon että itkettää ilosta savimaan omistajana. Rinne on joka vuosi ensimmäisenä vapaa lumesta. Siis aivan mahtava paikka kevään sipulikukille. Scilloja, lumikelloja, narsisseja ja tulppaaneja. Näen kaiken jo puutarhurin silmin.

10 kommenttia:

 1. Tuosta kumpareesta voi tulla ihastuttava kevätrinne. Kevään ensimmäiset sipulikukat ja vaikka tuoli, jossa voi vastaanottaa auringon ensisäteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätrinteenä toimii parhaiten, kesäaikaan on puolivarjo tai varjo. Tuolikin olisi ihana.

   Poista
 2. Ei ole vuodet veljeksiä. Kävin juuri näyttämässä flunssaista neääni pihalla ja siellä rännit lorisi kunnolla - lumi sullaa ja aurinko paistaa - ihanaa :) Tuulen tuiverrus oli heittänyt yhden havusuojan pois ja se pitäisi mennä laittamaan uudelleen puun ympärille.
  Ihan kohta päästään pihalle hommiin - sitä odotellessa mukavaa pääsiäisen aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on lumet sulaneet silmissä, aivan mahtavaa!

   Poista
 3. Jee, minäkin näen tuossa ihana metsäpuutarhamaisen penkin, sipulikukkineen! Multava paikka on lisäksi lottovoitto. Ja mikä autuus sitä on kaivaakin.
  Huikea ero viime ja tämän vuoden kuvissa.
  Lumi olisi tosiaan hyväksi - täällä sitä oli niin vähän ja se meni jo, tällainen hypertuulinen keli kuivattaa entisestään kuivaa maata ihan pölyäväksi autiomaaksi. Mutta sama on joka kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmonen vähän puolivilli penkki, ei mitään liian säntillistä, se on mielikuvani. Tuulinen sää kuivattaa hyvin, mutta joskus liikaakin.

   Poista
 4. Sinä olet kyllä sellainen tehopuutarhuri, että ennen kuin ehdit saada ajatustasi ja lausetta loppuun, alkaa kyseisessä paikassa jo tapahtua. Muut suunnittelevat tekemisen aloittamista vuosia ;). Tuntuu, että sinua ei pidättele mikään muu kuin sää, mutta kohta sekin on puolellasi ja voit päästää itsesi irti :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä nyt noin aikaansaava ole :D Enemmänkin ihminen jonka on saatava kaikki nyt ja heti, siksi tänään jo sahasin salavan alaoksat pois. Sitä kyllä suunniteltiin jo viime kesänä, roikkuvat jo silloin ruohonleikkaajan tiellä. Muut puuhat pitää jättää siihen että maa ei ole enää jäässä.

   Poista
 5. Kuulostaa hyvälle suunnitelmalle :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)