tiistai 23. helmikuuta 2016

Salin matot

Paula kiinnitti huomiota edellisessä postauksessa salin mattoon. Se jäi kovin piiloon huonekalujen alle. Sama kohtalo on toisellakin matolla ruokapöydän alla. Paulan kommentista sain idea järjestää salia lisää. Onhan se totta, että aito käsinsolmittu matto voisi olla enemmän esillä.
 Ostimme nämä salin Nain-villamatot aika tasan 10 vuotta sitten. Piti oikein kaivaa aitoustodistukset esiin ja katsoa mitä ne matoista sanovat. Eivät paljon mitään muuta kuin alkuperän ja koon.
 Silloin kun vielä haaveilimme vanhasta hirsitalosta niin tiesin että sinne tulen ostamaan aidot käsinsolmitut itämaiset villamatot, maksoi mitä maksoi. Ja kyllähän ne maksoivat vaikka ovat erään liikkeen muuttomyynnistä -70% alennuksella.  Meille olisi kelvannut käytetytkin, mutta Nain-matot tuntuvat olevan hinnoissaan käytettyinäkin. Jälkikäteen vähän harmittaa ettemme ostaneet kolmattakin samanlaista, olisi saliin hyvin mahtunut. Tänä päivänä saa käytetystä maksaa enemmänkin kun näistä kahdesta maksoimme uutena.
 Villamatto on maailman kätevin matto. Meidän mattoja ei ole vesipesty vielä kertaakaan, matot käyvät lumipesussa silloin tälläin. Pienemmän maton jaksan minäkin kantaa pihalle, mutta isomman hoitaa mies, se matto painaa kymmeniä kiloja. Juttelin kerran erään naisen kanssa joka tiesi paljon matoista. Hänen mukaansa tällaista mattoa ei saisi pestä ainakaan ekaan 10 vuoteen veden kanssa. No, meillä on neuvo toiminut. Eivät matot vieläkään kaipaa tämän kummoisempaa puhdistusta.
 Kaikkein paras tämä olisi suorittaa kunnon pakkasella. Nyt sellaista ei ollut joten vallitseva sää, -1 astetta sai kelvata. Pesuun ei tarvita kuin lunta ja harja. Heittelin maton päälle reilusti lunta, talloin päällä ja harjasin lumet nukan suuntaisesti pois. Hetken tuuletus ja matto takaisin sisään. Ennen ulos viemistä matto kannattaa antaa olla hetken viileässä, muutoin lämmin matto imaisee lumen itseensä.
Villamattoja meillä on muuallakin, mutta ne kaikki ovat koneellisesti kudottuja. Selkeä ero matoissa on vaikka ei koneellisesti tehdyissä sinänsä mitään vikaa ole. Saavat muuten kelvata edelleenkin, mutta isännänhuoneeseen etsin koko ajan käsinsolmittuja punaisia mattoja. Käytettyinä ja edullisesti. Vielä ei ole tullut vastaan tai sitten ovat menneet naps nenän edestä. Itämaiset matot taitavat olla tällä hetkellä muotia minkä huomaa kysynnässä. Kerrankin toivon että menisi äkkiä pois muodista niin saisin minäkin punaiset mattoni.

18 kommenttia:

  1. Onpa komea matto ja sopii hienosti kauniiseen kotiinne.

    VastaaPoista
  2. Ihanat matot ja niin kauniit värit!

    VastaaPoista
  3. Hienot matot! Lumessa onkin kätevä pestä mattoja.
    Hyvää tiistai päivää sinulle!

    VastaaPoista
  4. Kauniin väriset matot. Niitä punasävyisiä näkee kodeissa yleensä enemmän, mutta tuollainen sinertävä sopisi vaikka moderninkin kodin sisustukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaine taitaa olla suosituin matto. Isännänhuoneesta tulle oikein kunnolla punainen ja vihreä siksi sinne tarvitaan punaiset matot. Itämaiset matot käy monenlaiseen sisustukseen.

      Poista
  5. Ihanat matot! Justiinsa eilen katselin tori.fistä mattoja ja punaisia kyllä oli muutamia, mutta ei sellaisia, joissa olisi keltaista. Keltaista mielellään harmaan tai beigen kanssa siis on mun etsimissä matoissa oltava, sillä etsin suuria mattoja saliin. Kerran oli aivan ihana juuri sellainen myynnissä, kokoakin 5x4m, mutta joku hitsi oli justiinsa sen ostanut ennen kun soitin :D Vieläkin kirvelee.. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen 4x5 metrin matto olisi upea löytö. Tuo suurempi taitaa olla 3x3,5 metriä. Ihan on kokoa silläkin. Itämaisissa keltainen taitaakin olla aika harvinainen väri. Minuakin kirvelee pari matto jotka menneet sivu suun. Yhdestä oli jo kauppakin sovittu mutta myyjä teki oharit :(

      Poista
  6. Ei taida käsinsolmitut mennä koskaan pois muodista :) Toivottavasti löydät etsimäsi punaisen.

    En ole koskaan pesettänyt mattojani ja vanhimmat ovat olleet lähes parikymmentä vuotta lattialla, ne vaan yksinkertaisesti eivät likaannu normikäytössä. Käytän (en edes joka vuosi, kun ei jaksa kantaa :) tuota samaa lumipesua, se on paras huoltotoimi matoille. Joitakin käytettynä ostettuja mattoja olen putsannut kostealla rätillä jossa on pieni määrä astianpesuainetta (siis vedessä) ja hyvin on lähtenyt pois kaikki se minkä on pitänytkin.
    Kauniita ovat nuo teidän Nain-matot. Ja koko sali on jotenkin nyt niin salimainen, kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kostella rätillä olen minäkin pyyhkinyt muutamat tahrat. Nyt pesin tuosta matosta kokiksen? jälkiä pois ja hyvin lähti. Villa kun ei ime nesteitä itseensä.

      Poista
  7. Ihanat matot sinulla. Itsekin haaveilen aidosta itämaisesta matosta, mutta toistaiseksi olen tyytynyt kirpparilöytöihin. Kesällä ostin olohuoneeseen punaisen solmitun villamaton 30 eurolla, se oli likainen ja pesin sen hetekoiden päällä le chat saippualla. Hyvin onnistui vaikka hapsut piti pestä uudelleen kuivausvaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirppareilta on suurin osa meidän matoista, tai muuten meille käytettyinä tulleita. Koneellisesti kudottuja olemme mekin pesseet pihalla, pari on ollut niin likaisia että huh kun tulleet meille.

      Poista
  8. Tällaiset ovat munkin haave ja sulla on vielä just parhaan sävyiset. Kuten mainitsit niin melko tyyriitä. Ehkä joskus. Tosi ihana fiilis teidä salissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaveita pitää olla, minulla punaiset matot :)

      Poista
  9. Kiitos postauksesta, todella ihanat nuo mattosi! Niitä on siis kaksikin vielä. Mielenkiintoista kuulla, että matot ovat olleet teillä jo vuosia eivätkä ole tarvinneet vesipesua. Olen ajatellut, etten ehkä uskaltaisi hankkia Nain-mattoja, niin kauniita kuin ne ovatkin, kun ne ovat pohjaväriltään niin vaaleita ja varmaan arkoja likaantumaan. Mutta eivät siis olekaan, hyvä tietää. Olen viime vuosien aikana ihastunut itämaisiin käsinsomittuihin mattoihin ja katselen niitä joka paikassa. Itse asiassa minun pitäisi huomenna saada Turkista matto, jonka ostin viime syksynä. Jännittää, miten se sopii meidän olohuoneeseen. Se on aivan oman tyylisensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläinperheessä villamatto on ihan paras! Villa hylkii likaa ja jos jotain likaa tulee, se jää ikäänkuin kellumaan maton päälle ja on helppo pyyhkäistä kostealla rätillä pois. Suosittelen, on helppohoitoinen. Toivotavasti Turkin matto vastaa mielikuvaa :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)