sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Multatehdas

Ystävänpäivänä asiaa puutarhurin ystävästä, kompostista. Puutarhassa on ollut jo vuosia kaksi avokompostia puutarhan jätteille, mutta varsinaisen kompostorin hankintaan minulla oli jostain syystä iso este. Kuvittelin kompostoinnin olevan jotain kamalan monimutkaista ja aikaa vievää. Näin päättelin mainosmiesten höpinöistä ja alan gurujen kirjoituksista. Siksi kerron teille nyt laiskan naisen kompostoinnista.
 Viime toukokuun lopulla ostin edullisesti netistä kompostorin. Ei mikään lämpöeristetty ja hieno, mutta ajattelin että tällaisella aloitellaan. Kasasin pohjalle risuja, päälle multaa ja kuiviketta. Kuivikkeena käytän liiterinpohjan mujua. Kun ajattelin että kompostointi ei myöskään saa maksaa. Sitten aloin viedä astiaan keittiöjätettä. Meillä keittiöjäte on 99% erilaisia kuoria, salaatin kantoja yms. Ruuan tähteitä tulee todella vähän. Niinpä kesäaikaan olen välillä laittanut kompostiin kerroksen puutarhan jätteitä kuten naatteja, ruohosilppua, heinää tai maatunutta hevosenturvelantaa. Senkin takia että komposti pysyisi ilmavana. En ole pöyhinyt enkä kääntänyt sitä kertaakaan, lisäilen vain oranssikeltaisesta vanhasta kattilasta kuiviketta välillä väliin enkä edes joka kerta kun vien jätettä lisää.
 Kovilla tammikuun pakkasilla kompostori jäätyi mutta en tehnyt sille mitään. Jätteiden yläpinnasta oli matkaa kanteen vielä n. 20cm. Ajattelin että jos kompostori täyttyy niin laitan jätteet avokompostiin kuten tein viime talvena ennen kompostoria. Mutta ei ole tarvinnut laittaa. Kompostori lähti käyntiin ilman toimenpiteitä kun sää lauhtui, nyt tilaa jätteen yläreunasta kanteen on n. 30cm vaikka kompostoria täytetään joka päivä.

Keväällä suunnittelin ostaa toisen vastaavanlaisen edullisen pöntön kompostorin rinnalle. Tai sitten tämän nykyisen jäte kipataan toiseen paikkaan jälkikompostoitumaan. Näin melkein vuoden kokemuksella voin sanoa että helppoa on ollut. En ole sulatellut, en pöyhinyt enkä tehnyt muuta kuin lisännyt jätettä tai kuiviketta. Kevät näyttää onko meillä multaa. Uskoisin olevan sillä komposti ei ole kertaakaan tuoksunut pahalle eli mätänemällä se ei ole kypsynyt.
Ainut minkä voisi tehdä toisin, on kompostorin sijoituspaikka. Yllä näkyy, että kompostori on kasvihuoneen takana. Näin talvella keittiöstä on jonkin verran matkaa kompostorille. Mutta täytyy myöntää ettei ole haitannut, lumeen on äkkiä tallautunut polku ja pieni happihyppely tekee aina hyvää.

Avokomposteille tein viime kesänä ensimmäisen tyhjennyksen. Ja samalla jätin niistä toisen tyhjäksi odottelemaan tätä kesää. Tulos oli neljä isoa betonikottikärryllistä multaa josta suurimman osan levittelin kasvimaalle joka on tarvinnut isompaa maanparannusta. Tänä vuonna nähdään mikä oli vaikutus.

Toivottavasti tämä kirjoitus kannusti edes yhtä epäröivää mieltä hankkimaan kompostorin. Sen ei tarvitse olla markkinoiden kallein, hienoin eikä paras. Vähemmälläkin pärjää eikä kompostia varten tarvitse välttämättä hankkia kalliita apuaineita ja välineitä. Meillä pärjätään niillä mitä omasta taloudesta jo löytyy. Tähän asti kompostorin kustannus on ollut se 30 euroa jonka pöntöstä maksoin. Ja sekin on jo saatu takaisin sillä että pystyin lyhentämään sekajäteastian tyhjennyksen neljästä viikosta kahdeksaan. Vuodessa kompostori maksoi itsensä takaisin.

Hyvää ystävänpäivää kaikille lukijoilleni, niin vakituisille kuin satunnaisille!

31 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, ja kompostori on tosiaan puutarhurin ystävä! Noin se maksaa itsensä jätteen tyhjennysten vähenemisenä ja maanparannusaineenkin muodossa, noin sitä saa lähes ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmainen ravinteikas multa on mukava lisä ekologisuuden kylkiäisinä.

   Poista
 2. Minulla on lämpöeristetty kompostori ja multaa tulee ilman jälkikompostointia. Erinomaista maanparannusainetta kuten Sailakin sanoi ja vielä ilo keittiöjätteen kierrätyksestä kaupan päälle. Nyt aloin harkita tuollaisen edullisen kompostorin hankkimista kakkoskompostiksi. Jo pitkästi toistakymmentä vuotta sitten oli myös kaupunkikodin taloyhtiössä muutama kompostori, niistä saatiin multaa pihan istutuksiin. Nykyisin taitaa olla vain biojätteen keräysastia. Iloista ystävänpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä nähdään millaista multaa kompostorimme on tuottanut, jos näyttää hyvältä niin en aio jälkikompostoida, aika rohkeasti sitä tuotosta voi laittaa pensaille. Onneksi on kierrätys :)

   Poista
 3. Kompostori on ihan ehdoton puutarhurin huushollissa. Sekä puutarhasta että keittiöstä saa lähes päivittäin kompoistoitavaa. Sen jälkeen, kun hankin lämpökompostorin ei ole enää harmittanut lasten lautaselle jättämät ruoantähteet. Ne viedään multatehtaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomattoman paljon tulee pelkkää keittiöjätettä. Ja puutarhakompostiin laitan kaiken, myös rikkaruohot, sinne maatuvat.

   Poista
 4. Minä olen aina ihmetellyt, miten jotkut asuvat omakotitalossa ilman kompostia. Ihan sinänsä järkevät ihmiset... En ymmärrä. Olen itse alkujaan kerrostaloasukki, mutta kesät kaikki mökillä viettänyt 1950-luvulta saakka ja meillä on mökillä aina ollut komposti. Kun muutin sitten aikanaan itse omakotitaloon, oli itsestään selvää, että kaikki maatuva kompostoidaan. Olin ällistynyt, kun sitten jossain vaiheessa ymmärsin, etteivät kaikki omassa talossa asuvat teekään niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ihmettele :) Se on se että luulee kompostoinnissa olevan vaivaa ja se että pitäisi muka ostaa muutaman satasen astia jotta homma pelaa ja sen jälkeen seurata lämpötiloja, kosteutta ja ties mitä. Tämän postauksen toivon antavan kaltaisille luulijoille toivoa, vähemmällä pärjää ja saa kompostorin :)
   Mökeillä meillä meni aikoinaan kaikki maatuva jäte tunkioon, siihen aikaan ei mökeiltä kerätty jätettä, nyt on samat systeemit kuin kaupungissakin.

   Poista
 5. Emme kyllä pärjäisi ilman kompostoreja. Niitä on kolme kappaletta rivissä. Jostakin luin, että paras tapa herätellä jäätynyt kompostori on viedä sinne kanisterissa kuumaa vettä. Meilläkin aktiivi talvikäytössä oleva kompostori oli itsekseen sulanut ja painunut sen verran, etten kanisteria ole joutunut vielä viemään.

  Meilläkään kaikki kompostorit eivät ole lämpökompostoreja. Minä olen kietaissut kompostorien ympärille vihreitä pressuja talveksi lisälämmittimiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pärjäisi minäkään ja yksi tavoite on se että ostomultaa ei enää paljoa tarvittaisi. Lisälämmitys kompostorin ympärilläon hyvä idea. Minä kasasin lunta ympärille mutta ne ehtivät jo sulaa pois.

   Poista
  2. Meillä kävi ensimmäisen kompostorin kanssa niin, että jyrsijät haistoivat perunankuoret ja muut keittiöjätteet. Ne purivat kompostorin pohjaan reiän. Ei auttanut muu kuin ympäröidä pohja tiheäsilmäisellä paksuhkolla verkolla ja nostaa koko hökötys kuormalavan päälle. Näillä varotoimilla ovat uudemmatkin kompostorit saaneet olla rauhassa.

   Poista
  3. Meillä tuon kompostorin mukana tuli joku verkko joka piti viritellä ihan ekaksi pohjalle. Jyrsijöitä ei ole näkynyt, ehkä verkko on auttanut. Tai sitten kissat hoitavat työnsä :D
   Mutta verkko kuulemma kannattaa aina laittaa pohjalle jyrsijöiden takia.

   Poista
 6. Yksinkertaisesti sanottuna en pärjäisi ilman kompostointia ja kompostorejani. Ekologista ja komposti on ihan parasta maanparannusainesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekologista ja saa todella hyvää multaa puutarhaan. Meillä muutenkin pyritään mahdollisimman pieneen jätteeseen. Se vain harmittaa että omalta kylältä lähti metallin ja lasin keräys pois. Nyt pitää kuskata pitkä matka lähimpään astiaan.

   Poista
  2. Meillä kanssa täältä omalta kylältä lähti metalli-, lasin- ja patterienkierrätyspisteet. Huoh!

   Poista
  3. Harmi kun hävittävät pisteitä , nyt meillä muutama sata kyläläistä sitten vie jätteensä ympäriinsä kun yksi auto olisi voinut tyhjentää kaiken yhdestä paikasta.

   Poista
 7. Kompostihan on aivan ehdoton multatehdas! :)

  VastaaPoista
 8. Olipas niin innostava kirjoitus, että taidan hankkia tuollaisen kompostorin!
  Pari avokompostia meillä on, mutta en halua rottien takia kaikkea jätettä niihin laittaa. Minäkin luulin että kompostorin käyttö on vaikeaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa hankkia! On todella vaivatonta puuhaa, multaa tulee kuin itsestään :)

   Poista
 9. Olen miettinyt kovasti pitäisikö hankkia kompostori, joten mielenkiintoinen postaus, koska periaatteeni on sama: en halua superkallista hankkia. Toistaiseksi minulla on avokomposti ja sekin tuottaa multaa - hitaanlaisesti tosin. Mistä ostit tämän "halpisversion"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halpisversio on hankittu "käytettynä", oli kuitenkin uusi paketissaan. Vastaavia myydään keväällä ja kesällä, Lidlistä ajattelin katsella toista.

   Poista
 10. Hyvää ystävänpäivää tänäänkin Katja! <3
  Minä hankin viime syksynä kaksi juuri tuollaista kompostoria puutarhajätteen kompostointiin. Keittiöjätteen kompostointiin minulla on lämpökompostori (Biolan) sekä seuraavan vaiheen kompostori, joka on vanha, huonompi lämpökompostori (sinne pääsi myös hiiret joskus).
  Kun kyllästyin viime syksynä totaalisesti kotiloiden maanvalloitukseen, poistin avokompostin kokonaan. Ostin puutarhajätteelle kaksi tuollaista, joihin nakkelin vielä ferramolia ajoittain päälle. Nyt haluaisin vielä ehkä kolmannenkin tuollaisen. On mielestäni tosi hyviä. Mutta minullakin tämä kesä näyttää, saanko pidettyä kotilot pois puutarhajätekompostorista.
  Jos voittaisin lotossa (en kyllä edes lottoa), hankkisin pitkän rivin lämpökompostereita. Mutta tuon hinta on 5% lämpökompostorin hinnasta ja pelittää ihan hyvin. Joten se on varmasti passeli kaiken "ei hiiriä" houkuttelevan jätteen kompostointiin.
  Mä kompostoin kaiken mahdollisen, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tää ei oo mainos, vaan vinkki. Mä löysin just tollaset K-raudasta.

   Poista
  2. Hyvin sanottu, kompostointi on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kotilo-ongelma mietityttää meitäkin. Vielä eivät ole levinneet kasvimaa-aluueelle mutta se on vain ajan kysymys, siksi on voitu vielä pitää avokomposteja. Mä niin toivon että pakkasjakso olisi käynyt koko yhdyskunnalle kohtalokkaaksi.
   Kiitos vinkistä, mahdollisimman halpaa, muutaman kympin pönttöä olen meille ajatellut. Kolmekin rivissä ei varmaan olisi hassumpi juttu ja voisi korvata avokompostit.

   Poista
 11. Minä olen kompostoinut yli 20 vuotta, mutta en vieläkään sitä ihan täysin hallitse. Alkuun meillä oli avokomposti, mutta sinne tuli rottia, jonka jälkeen hankimme kierrätykseskuksesta pakastimesta tehdyn kompostin, joka toimi mainiosti monta vuotta. Sitten sekin ruostui ja hiiretkin löysivät sinne. Toinen pakastinkompostikin käytettiin loppuun. Kun muutimme kaupunkiin ostimme biolanin lämpökompostorin. En nyt muista varmaksi, mutta mielestäni kaupungissa keittiöjätteet pitää kompostoida lämpökompostorissa. Jätesopimukseen piti laittaa, millainen kompostori on ja sitten sai vähän alennusta jätemaksusta. ( meniköhän juuri noin, en ihan muista, kun on niin monta vuotta siitä. ) Biolanin kompostori kyllä jäätyy talvella. Ei meidän huushollissa tule niin paljon jätettä, että joka päivä kompostiämpäriä lähtisin tyhjentämään. Kompostori kyllä sulaa sään lämmettyä. Nytkin täysi kompostori on vajonnut jo kymmeniä senttejä. Biolanin kompostori on kyllä kamalan kallis, mutta rotat ja hiiret ei sinne pääse. Olen ihan tyytyväinen, että sellainen meillä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus. Ei kompostori ole minnekään vajonnut, vaan sen sisältö :)

   Poista
  2. Biolan olisi kiva mutta hinta on täysin ulottumattomissa :) Täällä vaaditaan kompostori tai sekajäte pitää tyhjentää 2 viikon välein, muuttui vähän aika sitten mutta muistaakseni muita vaatimuksia ei ole. Avokompostissa ei saa kompostoida keittiöjätteitä. Pakastinkompostorit taitaa olla ihan toimivia, olen niistä joskus lukenut.

   Rotat ja hiiret on vähän kurja juttu jos oppivat kompostorissa vierailemana. Täytyy toivoa että meillä verkko pitää jyrsijät poissa.

   Poista
 12. Onko ihanempaa muutarhahommaa, kuin konpostin tyhjennys!! Kottikärrykaupalla mustaa multaa kasveille ja ilmaista vielä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi-hi siis puutarhahommaa, kuin kompostin tyhjennys;D

   Poista
  2. Minulla tulee ihan samanlaisia kirjoitusvirheitä :D Kompostin tyhjennys on mukavaa puuhaa. Olisi pitänyt jo aiemmin uskaltaa kokeilla.

   Poista

Kiitos kommenteista :)