torstai 25. helmikuuta 2016

Ikkunan alla

Viime kesänä jäi postaamatta mitä tapahtui vanhempien valtakunnan ikkunan alla. Paikka on ollut aina ongelmallinen kahdesta syystä. Ensinnäkin ikkunan alle tippuu talvisin lumet. Toiseksi räystäällä ei ole ränniä joten vedet menevät samaan kohtaan kuin lumetkin. Aika haastava paikka kasveille kun päälle on vielä lähes koko päivän varjossa oleva kasvupaikka.

Tässä kuvaa kesältä 2011 jolloin syreenit kasvoivat vielä ikkunan alla. Samana kesänä poistettiin ja siirrettiin syreenit, korjattiin ulkovuorin lahot ja laitettiin maa uusiksi ikkunan alta.
 Keväällä 2014 paikka oli vieläkin täysin päämäärätön. Kivetys sentään on tehty kivijalan viereen. Ensin kokeilin kasviksi ajuruohoa mutta sille paikka oli liian märkä. Joten vaihdoin taktiikkaa, tein vesien ohjausta ja uudet istutukset.
 Kesällä 2015 taustalla kukkivat Arvilan alkuperäiset siperiankurjenmiekat. Siinä on sinnikäs kasvi. Kestää lumet ja vedet. Etualalla on siskolta saatua saksankurjenmiekkaa. Sille paikka taitaa olla liian märkä, mutta seurailen vielä mitä ensi kesä sanoo.
 Yhteen kohtaan laitoin perinteistä keltapäivänliljaa. Tämä ei ole kylän koululta mutta siellä kasvaa samaista päivänliljaa samoissa olosuhteissa ja viihtyy. Minusta tämä on loistava pari siperiankurjenmiekalle. Keltaista ja sinistä.
 Elokuun alussa heinäkun runsaat sateet näkyvät. Saksankurjenmiekka on kellastunut ja siperiankurjenmiekka on osin laonnut. Ja pikkasen olisi kitkijällekin huomautettavaa.
Elokuussa en kuitenkaan kuvannut aluetta vain yllämainittujen takia vaan tämän. Ostin yhdeltä puutarhaharrastajalta taimia ja joukossa oli tunnistamatonta päivänliljaa. Yllätys oli minulle suuri kun lilja kukki jo samana kesänä ikkunan alla, ja vieläpä näin kauniin värisenä. Olen miettinyt tälle päivänliljalle kaveria joka kukkisi samaan aikaan niin että liljan ei tarvitsisi loistaa yksin. Pitäisi olla haastavien olosuhteiden ja vähintään puolivarjon kestävä. Onko ehdotuksia?

12 kommenttia:

 1. Kuvan lilja on mitä ilmeisemmin rusopäivänlilja. Sille sopisi kaveriksi esim. sinileimu Phlox divaricata, joka viihtyy tuorepohjaisessa maassa tai jokin ukonhattujen lajike. Esim Aconitum x cammarum bicolor sinivalkoinen. Jalopähkämö sopisi värinsä puolesta myös tuohon penkkiin. Samoin kurjenpolvista saattaisi löytyä sopivia esim. Geranium Rozanne on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, näin nopeasti sitä unohtaa. Tuossahan kasvoi syreenien aikaan ukonhattuakin, sitä voisi miettiä kaveriksi. Tai kurjenpolvea, niistä tykkään ja olisi ukonhattua matalampi.

   Poista
 2. Ihana väriyhdistelmä sininen ja keltainen harmaata seinää vasten! Tuli mieleen kitkijähuomautuksesta, että ehkä joku hyvin maata peittävä kasvi olisi paikallaan näiden korkeiden väleihin. Kurjenpolvia, siis. 'Rozanne' on tosiaan hyvä ehdotus, se kukkii hämmästyttävän pitkään isoin sinivioletein kukin, sointuisi tuohon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se oikea kasvi taitaa olla kurjenpolvi, matala sen pitää olla jotta kurjenpolvet ja liljat pääsevät parhaiten esiin. Ensi kesänä metsästetään "Rozannea".

   Poista
 3. Kokeilemalla selviää vuosien myötä, mitkä kukat missakin viihtyvät. Jopa on niin, että minulla ainakin kurjenmiekat ja päivänliljat kukkivat eri lailla eri vuosina. Joskus on paljon kukkia, joskus ihan muutama vain. Jos maanpeitekasvia haluaa, niin pikkutalvio olisi ainavihanta vaihtoehto.

  Minullakin on ollut rusopäivänlilja penkissä jo monta vuotta. Meni monta vuotta ennen kuin se teki ensimmäiset kukkasensa myöhään syyskuussa.

  Tuollaisessa varjonurkkauksessa saattaisivat viihtyä kuunliljatkin vaikkapa taustakasveina. Ne kukkivat keskikesällä, mutta säilyttävat ryhtinsä lehdistönsä asiosta kukinnan jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljat varmasti viihtyisivät mutta en jostain syystä pidä niistä yhtään. Puutarhastani ei löydy yhtään kuunliljaa :D
   Pikkutalviokin voisi olla kiva, se ei tullut yhtään mieleeni tässä kohtaa, kiitos.

   Poista
 4. Oikein onnistunut ja upea muodonmuutos! Niin nätti lopputulos! Minulle tulee talostanne mieleen äitini talo ja hänellä myös vaaleansinistä iristä kasvamassa, se on niin kaunista talon edustalla. Minä olen laittanut keltapäivänliljan ja sinisten iriksen kanssa vaaleanpunaista varjoliljaa ja minusta ne ovat tosi kauniit yhdessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjoliljaa minulla onkin, taidan heittää ensi syksynä tuohon siemeniä ja jäädä odottelemaan kasvua.

   Poista
 5. Hyvä muutos! Ja on hieno, että näin talvella voi esitellä kesän hommia. Kesäkuvat piristävät kovasti.
  En osaa kyllä ehdottaa kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin talvella tulee siivottua valokuvakansioita ja tekee samalla löytöjä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos. Pensaat oli todella tunkkaiset kun olivat ihan talossa kiinni. Kaikki syreeni, myös toiselta puolelta taloa saatiin siirrettyä hengissä uusille paikoille.

   Poista

Kiitos kommenteista :)