keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Malttamaton mieli

Entisöintikurssin uutisia. Olen aitan ikkunoiden kanssa siinä pisteessä, että odottelen muutaman viikon lasikittausten kuivumista ja sitten voin maalata pokat pariin kertaan. Ja koska siskon tuoleja ei ole vielä lisää, piti eilen keksiä jotain muuta välityötä mukaan. Navetan ylisillä olisi ollut vaikka mitä, keinutuoli, pari pöytää, iso laatikosto, lisää ikkunoita tai naulakko. Mutta en voinut sille mitään, että pietarilaiset tuolini vetivät minua vastustamattomasti puoleensa. Lopulta annoin periksi.
 Otin yhden pietarilaisen, sen huonokuntoisimman mukaani ja päätin purkaa tuolin atomeiksi. Joku onkin jo kiitettävästi minua avustanut edellisten omistajien aikaan. Luulen että avustajalla on ollut hyvät hampaat ja neljä jalkaa.
 Purkamisesta otin paljon kuvia sillä kaikki on dokumentoiva tarkkaan jotta osaan tehdä samanlaiset uudet pehmusteet vanhojen tilalle. Kuvien lisäksi piirsin tuolin paperille ja lisäsin kuvaan erilaisia mittoja tuolista.
 Tällaisia kulmia minun pitäisi oppia tekemään ensi syksynä. Materiaalina on silloinkin meriheinä, pellava ja muut luonnonkuidut.
 Tsaarittaren jousisto on ilmeisesti uudelleen käytettävissä yhtä poikki mennyttä jousta lukuunottamatta.Tuolin alla näkyy mikä määrä mujua ja murua tuolista tuli kymmenien poistettujen niittien ja naulojen lisäksi. Isommat palat ja silput kiikutin suoraan roskiin. Tämän tuolin puuosiin tulee muutama liimaus, mutta muuten en tee niille mitään. Olen aivan ihastunut karmien kuluneisiin pintoihin ja ajan patinaan. Sitä ei mielestäni saa hävittää mistään hinnasta. Tuolin etusarjaan on joskus tehty uusi pala tai koroke. Se saa jäädä paikoilleen jotta on tukeva paikka kiinnittää uudet satulavyöt.
 Raitakankaan alta paljastui punainen kangas joka saattaa hyvinkin olla tuolien alkuperäistä kangasta. Vastaavanlaiset kalusteet ovat olleet yleensä kankailtaan hyvinkin punaisia. Jotain samanlaista alan etsiä jo nyt vaikka uuden verhoilun ajankohdasta ei ole vielä mitään varmaa.
Selkänojan pehmuste noudattelee vanhaa ja perinteistä verhoilua. Säälittää purkaa noin siisti työ pois, mutta täytteet ovat jo aikansa eläneitä. Tulevat pölynä pois säkkikankaan läpi. Tuolin purkamisen hitaus yllätti minut. Tein koko eilisillan töitä enkä saanut tuolia täysin puretuksi. Toisaalta en halunnut kiirehtiä vaan rauhassa tutustua tuoliin ja siihen miten se on tehty. Piti tallentaa mieliin tekniikoita, solmuja, langan suuntia ja laatuja vaikka kaikista otin talteen mallikappaleet. Kovin olen malttamaton uuden rakentamisen kanssa mutta ehkä se on syytä jättää syksyyn ja ammattilaisen ohjaamalle verhoilukurssille. Itselle kun tekee niin aikatauluja ei ole.

22 kommenttia:

 1. Kyllä sinussa virtaa käsillä tekijän veri. Jään innolla odottamaan, miten tämä projektisi etenee. Sitten kun sen aika on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti olen käsillä tekijä vaikka joskus haaveilenkin että voin tehdä jotain siistiä sisätyötä. Verhoilujen purkaminen ei ollut sitä siisteimmästä päästä sisätyötä :D
   Ensi syksynä vaihdan entisöintikurssin verhoilukurssiksi vaikka entisöinnissäkin olisi kiva jatkaa. Vaan kun taitavat olla joka vuosi samana iltana.

   Poista
 2. Voi miten ihana projekti alkamassa siellä! Aloitin itsekin kerran entisöintikurssin, mutta sitten työvuoroni muuttuivatkin niin, etten päässytkään enää sinne:( Vuorotyön huonoja puolia:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi. Samalla kurssilla jossa itse olen on vuorotyöläisiä, ovat joskus pois työn takia. Onneksi ei ole täydellistä läsnäolopakkoa. Minä olen melkein aina paikalla. 8 vuotta ja olen ollut vain kaksi kertaa pois. Entisöinti on mahtavaa puuhaa.

   Poista
 3. Joskus kauan, kauan sitten otin entisöintikurssilla ekaksi työkseni vanhan laiskanlinnan :) Purin sen "luilleen" ja rakentelin uudestaan. Ja purkuvaihe on todella likaista, mutta mielenkiintoista. Kivaa hommaa kokonaisuudessaan ja vaatii opettajaltakin hyvät taidot, että taidottomampikin saa hyvän lopputuloksen. Itseäni jäi jälkikäteen vaivaamaan käsinojat, jotka eivät mielestäni olleet tarpeeksi hyvät ja lopulta myin koko tuolin eteenpäin.
  Itsekin dokumentoin valokuvin eri vaiheita, että niitä muistaisi mahdollisesti jälkeenkin päin, tosin paljonkaan ei ole tullut myöhemmin tehtyä. Yksi uusi jousitushomma vanhaan tuoliin ja muutamat päällystämiset.
  Mukavia entisöintihetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisen kunnon vanhan laiskanlinna kun jostain löytäisi, olis hyvä projekti jollekin vuodelle. Minulla ainakin muisti on lyhyt, siksi kaikki mahdollinen on kuvattava ja laitettava ylös. Mitään kokemusta ei ole verhoilusta jos paria tuolin istuinosan päällystystä ei lasketa mukaan.

   Poista
 4. Tämä on kyllä mielenkiintoinen projekti. Odotan innolla, millainen kalusto on kunnostettuna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin odotan minäkin :) Kunhan ilmat lämpenee niin tuon osan kalustosta saliin, pois navetasta. Nyt ei viitsi kun lämpötilaero on niin suuri että puuosat saattaisivat halkeilla.

   Poista
 5. Olen vasta löytänyt blogiisi, mutta kahlannut sitä läpi jo aika kiitettävästi. :)
  On tässä sulla puuhaa kyllä! Ei voi muuta kuin hattua nostaa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos tuosta kompostijutusta. Ainakin yksi epäröivä sai siitä kannustusta kokeilla ilman suuria sijoituksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, mukava kuulla että juttu kannusti kompostointiin. Rennolla otteella se ei ole vaikeaa.

   Poista
 7. Vitsit, mikä tuoli ja aikamoinen projekti. Ihailen päättäväisyyttäsi opetella koko ajan uutta. Mikä komeus tuosta tuleekaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolista kyllä tulee vielä hieno, ei auta kuin opetella itse kun ei ole varaa teettää muilla :)

   Poista
 8. Tuosta tulee kyllä varmasti hieno!

  VastaaPoista
 9. Kaunis tuoli. Kangas on hyvin samanlainen, kuin Annalan laadukas huonekalukangas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoli on kaunis, etenkin koristeosat. Tarkoitatko raitakangasta? Se on hyvin yleinen verhoilukangas, laitettu tuoleihin joskus 1980-luvulla.

   Poista
  2. Raitakangastapa hyvinkin. Minulla on samaista kangasta ruokailuhuoneen tuoleissa ja sitä tosiaan käytetään paljon esim. Laitalan talonpoikaisrokokoo tuoleissa. Kestävä ja laadukas.

   Poista
  3. Raitakangas on nätti, sitä muuten taitaa olla usein juuri Laitalan kalusteissa, sopii niihin tosi hyvin.

   Poista
 10. Voi mikä kaunotar. Tuoli varmaan kyynelehtii ilosta kun pääsee viimein arvostuksen piiriin. Vallasta syösty tsaaritar :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vallasta syösty tsaaritar joka vielä nousee tuhkasta :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)