tiistai 16. helmikuuta 2016

Kesän sato on syöty

Ankeaa olisi jos kasvimaan sadon pitäisi riittää koko vuodeksi. Tässä kohtaa vuotta nähtäisiin nälkää ja pahasti, sillä sato on pääosin syöty. Näin kylvöaikaan onkin hyvä tehdä katsaus viime kesän satoon.
 Pinaatti kasvoi viime vuonna loistavasti vanhassa lasten sinkkiammeessa. Ensi kesänä kylvän pinaattia kahteen ammeeseen, pinaatista viimeiset syötiin tammikuussa. Eivät siis riittäneet mihinkään. Pinaatti kannattaa kylvää viimeistään toukokuussa, liian lämpimässä (+22) siemen ei idä.
 Viime kesänä onnistuin ensimmäisen kerran talvivalkosipulin kanssa. Valkosipulia meillä on vielä jäljellä niin paljon että riittävät uuteen satoon saakka. Miehen mielestä itse kasvatettujen valkosipulien makua ei voi verrata kaupan valkosipuleihin. Yllä viimeisessä rivissä kasvavia härkäpapuja ryöppäsin ja pakastin, kaksi pussia on vielä syömättä. Välin lantut ja porkkanat on kaikki jo popsittu, kuten myös herneet kolmea pientä pakastepussillista lukuunottamatta.

 Keltainen porkkana on jokavuotinen kasvimaan menestys. Nyt ovat vain muisto, kaikki on syöty, jopa pakastetut. Eikä ostoporkkana ole yhtä hyvää.
Sipuleista viimeinen nautittiin eilen suurella tunteella ja hyvällä ruokahalulla.
Tomaatti "Tigerella" oli hienoinen pettymys. Maukkaampiakin lajeja on joten tänä vuonna en laita "Tigerellaa" vaikka se veikeän raidallinen onkin. Tomaatitkin on kaikki jo syöty. Myös ne joista keitin tomaattikastiketta pakastimeen. Mitä sitten on vielä jäljellä?

Ei kovin paljon. Marjoja on sen verran että keitän niistä kaksi mehumaijallista mehua. Aamiaismustikat ja -mansikat riittävät ehkä toukokuulle. Kuivattuja yrttejä on, mutta niistä oregano on vähissä. Lipstikkaa, salviaa ja piparminttua on vielä reilusti. Kesäkurpitsaa sosekeittoja varten on vielä vähän pakastimessa.
Mitään kylvöjä en ole vielä tehnyt mutta ajatuksissa ne ovat. Yritän taas kerran olla kohtuullinen, tomaattia muutama lajike eikä satoja siemeniä. Kasvihuonekurkkua myöhemmin keväällä ja muutama kesäkurpitsan taimi. Ne voisivat riittää.

22 kommenttia:

  1. Hyvin on sato kuitenkin riittänyt. Minulla on vielä omia sipuleita, vähän porkkanaakin, kuivattua lehtikaalia, härkäpapuja, sieniä ja marjoja. Kylvöt ovat vasta suunnitteilla, aloitan esikasvatuksen vasta maalis- huhtikuussa. Ihanaa ajatella uutta kasvukautta, voisinkin kokeilla pinaatin ruukkukasvatusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin se on riittänyt, esim. vasta pari kuukautta on syöty ostoporkkanaa. Olen vähän kahden vaiheilla laitanko tomaatit nyt helmikuussa vaiko vasta maaliskuussa, tahtovat venyä turhan ruipeloiksi jos laitan helmikuussa. Uusi kasvukausi on ihanaa aikaa.

      Poista
  2. Hieno pinaattikasvusto vannassa ja muutenkin koko hyötytarhasi niin nätti<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla pinaatti kasvaa paljon paremmin vannassa kuin maassa, missä sitten lienee syy. Hyötytarhan yritän pitää nättinä aina, se jotenkin lisää itse kasvatetun ruuan arvoa.

      Poista
  3. Hatunnoston arvoinen asia, että satonne riittää tähän asti ja pidemmällekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin. Koko syksy syötiin hirvikeittoa mihin ei oltu ostettu muita aineksia kuin suola, liha saatiin siskolta. Keväällä ollaan sitten osotojuuresten varassa. Mutta edes jotain pientä on vielä syömättä :)

      Poista
  4. Ihailtavan ja herkullisen näköistä!
    Tuollaisen pinaattiammeen mäkin niin tahtoisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammeet, niillä on hauskat tarinat. Toinen on löydetty roskalavalta ja toinen oli täällä kukkapenkissä maahan haudattuna kun ostimme talon. Siis aivan ehjä amme maan sisällä! Kuvassa oleva on se roskalavalöytö. Ei enää parhaimmassa terässä mutta sitäkin parempi istutuksille.

      Poista
  5. Meillä on vielä porkkanaa, punajuurta, lanttua, naurista, sipulia, valkosipulia, tilliä, persiljaa, kesäkurpitsaa, viinimarjoja, vadelmia, mustikoita ja muutama maa-artisokka. Perunat epäonnistuivat viime kesänä surkeasti, yleensä niitä riittää omiin uusiin perunoihin saakka, mutta tänä vuonna jouduttiin ostamaan maakellariin - tosin hyviä perunoita saatiin, kun suoraan pellolta haettiin. Näitä ostoperunoita on kyllä vielä jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on vaikka mitä vielä jäljellä! Me söimme viimeiset oman maan perunat marraskuun vika päivä, mikään vuosi ei ole niin pitkälle riittänyt. Enemmänkin laitettaisiin juureksia vaan kun ei ole kellaria missä säilöä.

      Poista
  6. Hei,
    Luen blogiasi säännöllisesti, mutten ole jättänyt kommenttia aiemmin. Uudet kuvat puutarhastasi - niin koriste- kuin hyötytarhasta - ovat ihastuttavat ja vastaavat kovin omia unelmiani. Kevät onkin tulevan puutarhakauden suunnittelun ja unelmoinnin aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään minäkin. Ja kiitos kun jätit kommentin, anonyymitkin kelpaa :)

      Poista
  7. Minua aina hykerryttää käyttää itse kasvatettuja kasviksia. Minulla kasvoi paljon porkkanaa, mutta osa pilaantui kellarissa. Se oli harmillista. Pakastimessa kasvikset säilyvät kaikkein varmimmin. Onko sinulla jotain hyvää härkäpapureseptiä laittaa meille vinkiksi. Itse nakkelen niitä vähän sinne sun tänne, mutta varsinaista huippuohjetta en ole vielä löytänyt. Minun pinaattini kasvoi viime kesänä todella surkeasti. Ensi kesänä pitää kylvää sitä paljon enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nostin jouluna vikat porkkanat maasta mutta niitä ei ehditty syödä, menivät huonoksi heti. Ei niitä onneksi montaa ollut, muutama unohdettu pätkä. Härkäpapuun ei ole mitään ylitse muiden reseptiä, olen itsekin kaipaillut sellaista. Paistan niitä kasvisten kanssa tai laitan sosekeittoon. Jauhelihakastikkeeseen laittaisin mutta muu perhe ei tykkää. Minunkin pinaatti kasvoi surkeasti maassa, mutta nuo ammepinaatit taas kasvoivat todella hyvin.

      Poista
  8. Pitkälle ovat puutarhan antimet riittäneet. Mutta kaikki näyttää hyvin kasvavan, niinkuin nuo pinaatit. Muutenkin kasvimaasi on hyvin hoidetun näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaan pitää olla myös nätti, ainakin tämän puolen. Perunamaan puoli on sitten ihan toinen juttu :)

      Poista
  9. Oi että ihania kuvia ja sormet alkaa syyhytä:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin syyhyää jo sormet, parin kuukauden päästä saa jo upotella sormia kylmään multaan.

      Poista
  10. Tosi pitkälle satoa teillä riittääkin. Missä säilytätte juureksia? Onko teillä maakellaria käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole maakellaria mikä on todella suuri puute. Osan juureksista pakastan, nyt oli niin leuto syksy että perunat säilyivät marraskuun lopulle suojattuna liiterissä. Porkkanat mahtui jääkaappiin ja osa oli pakastettuna. Sen takia sadon määrää pitää rajoittaa, ei ole säilytystiloja.

      Poista
  11. Teitkö montakin reikää sinkkiammeen pohjaan? Omko amme kokonaan täytetty mullalla?

    Kun olette noin käteviä käsistänne ja muutenkin aikaan saavia, niin kyllä teiltä varmaankin onnistuisi maakellarin tekökokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvan amme on roskalavalta, siinä oli valmiina reikiä pohjassa, en muista montako, mutta useita. Taisin täyttää koko ammeen mullalla, vuosittain vaihdan vain pintakerroksen uuteen multaan. Toiseen ammeeseen en ole raaskinut tehdä reikiä, siksi se on ollut vähemmän käytössä.
      Maakellari on haaveissa, ehkä vielä sen saan :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)