sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Uunit

Näillä keleillä säästyy lämmitysenergiaa. Eli meidän tapauksessa puuta. Vai säästyykö? Meidän tapauksessa puuta on jo poltettava uuneissa, muuten sisällä vallitsisi turhan suuri kosteus.
 Sali on suuri huone ja siellä oleskellaan, niinpä tässä pönttöuunissa on tulet joka päivä. Puita pistän palamaan varsin kohtuullisesti, keltaisesta kopasta en edes kaikkia, vielä tarkenee vähemmällä. Salin pönttöuunissa on korkeutta kolme metria ja halkaisijakin on tavallista suurempi. Mutta onhan tilassa kuutioitakin kiitettävä määrä.
 Vanhimman pojan huoneen uunissa on tulet muutaman kerran viikossa. Tämä uuni on konstikkain, sellainen jonka peltejä ei voi vetää aikaisin kiinni, joskus vedän vasta seuraavana aamuna. Häkä on asia jota on syytä kunnioittaa.
 Keskimmäisen pojan sininen pönttöuuni on lupsakka. Lämmittää niin että tässä on tulet maksimissaan kaksi kertaa viikossa tähän aikaan vuodesta. Muutoin huoneeseen läkähtyy. Tosin vaikutusta on silläkin että huone on talon keskellä, lämpimien seinien sisällä. Tästä uunista pitää tyhjentää tuhkat jokaisen polton jälkeen korkean arinan takia. Senkin asian suhteen jokainen uunimme on yksilöllinen.
Vanhempien valtakunnan kakluuni on komea. Tässä on tulet noin kerran viikossa, talvella tiuhempaan. Eikä vielä poltella kahta pesällistä, korkeintaan yksi sillä tykkäämme nukkua viileässä. Nuohooja kävi loppukesästä ja antoi taas täydet pisteet kaikille tulisijoille. Niitä on talossa näiden lisäksi avotakka, puuhella ja levinuuni. Puuhella lämpiää 1-2 kertaa päivässä, olen tainnut viimeksi käyttää sähköhellaa elokuussa. Leivinuuni on sekin tehokas, pari kertaa viikossa tulet lämmittää ison osan taloa. Niinpä meillä ei ole tuvassa ja isännänhuoneessa mitään muuta lämmitystä kuin tulisijat, eteinen lämpenee siinä sivussa. Vanhempien valtakunnan patterit ovat olleet kiinni jo monta talvea. Kakluunilla saa riittävän lämmön.

Alimmassa kuvassa näkyy uusi kampauspöytäni eli pelipöytä. Siitä asiaa sitten kunhan verka on saapunut. Kangas on jo tilattu mutta tulossa kestää muutama viikko. Ei sen löytäminen ollutkaan ihan niin helppoa kuin kuvittelin.

Sillä välin, pysykäähän lämpiminä. Se on myös hyvä keino kun uutiset kertovat maailman pahuudesta.

22 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Minustakin ne ovat kauniita, ja ihanan korkeita.

   Poista
 2. Puurumba on jälleen alkanut :) Juurikin puita hain varastosta ison kasan uunien kupeeseen. Meillä talo lämpiää kahdella muuratulla takalla, olohuoneen kakluuni on harmillisesti käyttökiellossa koska hormissa on tukos, siellä on tiili poikkittain jumissa. Tällä hetkellä talo lämpiää hyvin ilman kakluunia, mutta talven pakkasilla sitä kovin kaipailee kuntoon. Teidän pönttöuunit ovat kauniita, ne ovat minun lemppareitani :) Kovin kaipailen kettiöön puuhellaa, voi kun se alkuperäinen olisi vielä jäljellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puurumba on alkanut. Viikossa menee n. 15 Ikean pientä sinistä kassillista puita. Ja tämä on eka vuosi kun annettiin periksi kasseille. On ne vaan kätevät vaikka ei niin esteettiset. Roskaa tule paljon vähemmän kuin pärekorien kanssa.
   Puuhella on mahtilaitos, lämpenee nopeasti ja ruoka maistuu siinä laitettuna paljon paremmalta.

   Poista
 3. Ihania uuneja. Mitä oliskaan elämä ilman uunia ;) Siksi syksy ja talvikin on kivoja, kun saa nautiskella ihanasta puu-uunin lämmöstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä oliskaan elämä ilman tulisijoja :) Meillä arjen luksusta on tulet isännänhuoneen uunissa, siinä ns. avotakassa. Siinä töllötetään telkkaa tai surffaillaan netissä takkatulen loimotuksessa.

   Poista
 4. Oh, mielettömän upeat uunit! Minä olen myös aina niin viluinen, että tykkään lämmitellä kakluunin lämmössä. Siitä tulee ihan erilainen lämpö kuin pattereista tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunien kautta tuleva lämpö on lämpöistä, sähkön kautta jollain tavoin kalseaa. Mieluummin siis lämpöä uuneista :)

   Poista
 5. Teillä onkin noita upeita pönttöuuneja monta kappaletta. Ja vielä kakluuni päälle. Meillä on vain varaava takka, mutta sitä lämmitetäänkin ahkerasti, jotta säästäisimme sähkössä. Nyt on ollut niin leuto syksy, ettei pahemmin ole takkaakaan tarvinnut vielä lämmitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöntöuuneja on kolme, yhteensä sisällä talossa on 7 tulisijaa, puuta kuluu... Leuto syksy on ihan kiva näin polttopuun kantajan silmissä.

   Poista
 6. Voi tänne asti aistia tule rätinän ja ihanan lämmön <3

  VastaaPoista
 7. Voi huh, huh, miten kauniita uunia ja monta! Olette kyllä onnekkaita!
  Minä täälä huokailen, kun katson kuviasi.. teillä on todella kaunis koti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta uunia, siunaus vai kirous. Ehkä enemmän siunaus vaikka joskus työläs.

   Poista
 8. Kyllä tiellä on komiat uunit, todella ja vielä leivinuuni siihen päälle. Voi oispa meilläkin maalla vaan ei ole. Leivinuunin paikalal on pannuhuone ja siellä porisee öljykattila.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli edellisessä kodissa pannuhuone ja öljykattila. Voi sitä lämpöä mikä pannuhuoneessa oli.

   Poista
 9. Oi, teillä on monta kaunista uunia! kyllä kelpaa kylmemmälläkin säällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kelpaa, jos elettäsiin miehen kanssa kahdestaan niin tuskin meillä olisi ollenkaan edes talvella sähköpatterit päällä. Viileään sisälämpötilaan tottuu :)

   Poista
 10. Meillä puut iloisesti paukkaa tänään leivinuunissa, jota lämmitellään näillä keleillä kerran pari viikkoon. Kahden kammarin pönttöuuneja lämmitetään joka ilta, jos ei molempia, niin ainakin olohuoneen puoleista. Meillä on melko vetoisaa, joten senkin vuoksi lämmitellään niitä päivittäin. Muutettiin tähän vasta vajaa vuosi sitten, eikä kovilla pakkasilla olla lainkaan tässä asusteltu vielä, joten se on vielä edessä, nähdä miten täällä tarkenee kunnon pakkaskeleillä.

  Komeita uuneja teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen talvi onkin mielenkiintoista seurata miten uunien kanssa pärjää. Muistan että meillä eka talvi oli kylmä, pakkasta reilusti yli 20 astetta ja kylmä oli talossa. Sähköpatterit olivat 1970-luvulta ja toimivat miten toimivat. Nurkista veti ja ujelsi. Nyt on vähän paremmin kun on uusittu lattioiden eristeitä ja tiivistetty koloja.

   Poista
 11. Ihana tulisijapostaus taas, olet varmaan ennenkin kirjoittanut mutta tämä on aina talvikaudella niin ajankohtainen asia ja mukava lukea. On niin sääli, kuinka monesta vanhasta talosta niitä purettiin, niinpä talonne on oikea aarre. Kyllä saa tuntea olevansa kiitollinen, kun saa lämmittää taloaan ehjien neljän seinän sisällä, lämpimässä ja turvassa. Voi kunpa kaikilla olisi näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin ajankohtainen aihe :) Yksi syy siihen miksi meidän talon etsiminen kesti vuosia oli aina se että vanhat uunit oli purettu pois. Tämä talo oli niitä harvoja jossa uunit olivat säästyneet ja olivat vieläpä käyttökunnossa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)