perjantai 21. elokuuta 2015

Optinen harha

Aitta on melkein vaan ei ihan valmis. Maalaus on kesken, mutta aikataulussa vaikka keskiviikkona en päässyt maalaamaan lainkaan suunnitelmista huolimatta. Suurin maalaamaton kohta on koko takaseinä, sitä pääsen aloittamaan huomenna ja jos sääherra suo, niin valmista on sunnuntaina. Sen jälkeen on vielä pieniä piperryksiä kuten kaidelautojen maalaaminen toiseen kertaan. Tässä vähän esimakua puolivalmiista projektista. Ensin tilanne mistä lähdettiin:
 Läpimätä katto, karmea peltiviritys kaiteena, auringon pois polttama punamulta ja hutaisten maalatut vihreät ovet. Ne kaikki on nyt toisin.
 Tänään päivällä, elokuun helteisenä perjantaina aitta näyttää tältä. Juu, on se sama rakennus.
 Kattohuopa on uusi, samoin aluskatto. Kattotuolit ovat hiukan vinot, mutta ne olivat ehjät, siten selviytyivät jatkoon. Aitan kaikki kuusi ovea maalasin Uulan pellavaöljymaalilla, sävyllä myrsky joka on sama kuin talon pääovissa.
Tässä näky päädyssä ero maalatun ja maalaamatton pinnan välillä. Punamullan sävy on Italian punainen. Siinä minulla kävi moka. Piti ostaa Falunin punaista mutta muistin väärin. No, aitasta tuli sitten hivenen aiottua punaisempi, ei haittaa. Optinen harha tulee siitä, että kaidelautojen sävy ei ole valkoinen vaikka silmä niin kertoo. Kaikki ns. valkoiset osat on maalattu vaalean harmaiksi, samalla sävyllä kuin talo. Isolla pinnalla oikeassa valossa talo on harmaa, mutta aitassa ja liiterissä jossa teimme saman harhan maalin sävy onkin silmään valkoinen.

Vaikka maalaaminen tahtoo tulla jo uniinkin, niin huomenna jatkan. Pääty valmiiksi ja takaseinän aloitus. vaan ensin pitää mennä ostamaan maalia, se loppui taas kesken.

24 kommenttia:

 1. Tsemppiä loppurutistukseen! Tai edes seuraavaan etappiin, ei voi yrittää saada noin valtavaa projektia huomenna valmiiksi.
  Italianpunainen on hieno, mutta mäkin valkkasin talooni faluninpunaisen, se on kiva tummempi sävy. Sillähän voi maalata sit seuraavalla kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suurien pintojen maalaus on mukavaa, mutta se pieni piperrys! Tänään on kaikki niin hyvällä mallilla että saapa nähdä ehdinkö pohjamaalata ikkunoiden karmit huomenna!
   Italianpunainen on oikeastaan aika kiva vaikka meillä on muut maalaukset maalattu Falunin punaisella. Aitta on nyt sellainen koko pihan huomiopiste :)

   Poista
 2. Voi miten se kukoistaa! ! Upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kukoistaa, ryhti on suorempi ja minusta koko rakennus näyttää nyt kunnostettuna valtavan suurelta.

   Poista
 3. Upea muutos!
  Ja värit ovat niin oikeat vanhaan aittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin värit on nyt kohdallaan. Ovia pohdin mutta sitten sattui löytymään puoli purkkia talon ovimaalia, käytin sen pois. Edes pientä säästöä :)

   Poista
 4. Hieno! Kyllä kannattaa vanhoja rakennuksia kunnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannattaa, ja pitää niiden kuntoa yllä. Aittaan on tehty vuosien saatossa vaikka mitä viritelmiä, en ymmärrä miksi ei voi korjata kunnolla jos korjaa.

   Poista
 5. Olipa upea kasvojenkohotus aitalle! Hirveä homma tuossa on ollut, voimia kovasti maalaamiseen. Italianpunainen on kyllä kauniimpi kuin faluninpunainen, ainakin minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika urakka on kyllä ollut. Sillä haluaa tehdä sellaista jälkeä ettei ihan muutamaan vuoteen tarvitse taas maalata tai kattoa laittaa. Ja miehelle kaikki kunnia, hän on tehnyt taas kerran sen suurimman työn :)

   Poista
 6. Hienoa, mutta miksi on yksi kaiteenlaudoista väärinpäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se yksi kaidelauta meni vahingossa väärinpäin. Ja me päätimme jättää sen juuri noin, väärinpäin. Saa joku joskus meidän jälkeen miettiä miksi se on väärinpäin :) Laudan taakse kirjoitan muistoksi aitan korjaamisesta jonkun pätkän.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kyllä tulee, tällä hetkellä näyttää pihan komeimmalta rakennukselta.

   Poista
 8. Onneksi on ollut hyvät maalauskelit. Aitta näyttää tosi hienolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavat maalauskelit! Tänään sain ikkunakarmitkin maalattua ekaan kertaan. Tosin uudet ikkunat saadaan ehkä vasta ensi kesänä.

   Poista
 9. Kyllä se on upea aitta ja tosiaan pihan komistus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä viimeinen aika pelastaa aitta. Nyt kun se alkaa kuivua ehjän katon ansiosta niin voi että se on hyvä :)

   Poista
 10. Raikas ja pirteä lopputulos. Voi kuinka kaunis aitta! On sinulla urakkaa takana ja edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ollut aika urakka. En tajunnutkaan miten iso aitta on, kuin pieni omakotitalo. Seuraavaksi alkaa maanmuokkaus aitan takaa ja edestä jotta saadaan ilma kiertämään aitan alla. Lapiohommia tiedossa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)