maanantai 31. elokuuta 2015

Hyötykasveja

Sain toiveen kirjoittaa puutarhan hyötykasveista. Jotta tästä ei tule tolkuttoman pitkää juttua, keskityn kuvissa vain kasvimaahan ja kasvihuoneeseen. Sadonkorjuu on alkanut, mutta on vielä pahasti kesken. Satoa kerätään vielä suoraan kattilaan. Vain herneitä ja härkäpapuja olen pakastanut, jossain vaiheessa teen sen myös osalle porkkanoista ja lantuista.
 Lantut ovat kasvaneet tänä kesänä tosi hyvin, samoin nauriit. Ehkä pitkä esikasvatus auttoi sillä nämä eivät olleet yhtään harson alla. Lehtiä on ötökät kalvaneet, mutta se ei ole kasvua haitannut. Jouluna on siten tiedossa oman maan lantuista laatikkoa.
 Epäselvä kuva, mutta tuossa kasvaa härkäpapuni. Puolet on kerätty ja lopuista katkoin latvat. Härkäpapujen varret leikkaan kasvupaikalleen ja käännän maahan myöhemmin syksyllä.
 Keräkaalien kanssa ei sujunut. Nämä esikasvatin hartaudella, pidin harsonkin alla vaan ei, eivät lähde keriintymään sitten millään. Ensin taisi olla liian kuivaa, sitten liian märkää ja kohta taas liian kuivaa. Nyt on sopivaa joten pikkasen lasken sen varaan jotta jos ei tule kovia hallaöitä niin kyllä meillä vielä syödään itsekasvatettua keräkaalia.
 Herneitä, herneitä, herneitä. Niitä on riittänyt pakastimeen asti ja vielä tulee. Laatu on tänä vuonna priimaa, vain muutamissa on ollut matoja. Ja koska herne on hernekasvi käännän senkin maahan myöhemmin syksyllä.
 Entäs porkkanaa. Kuten näkyy, vähän on jo syöty mutta vielä riittää. Tänä vuonna laitoin aika reilusti porkkanaa. Osa kasvaa hyvin mutta jotkut porkkanat ovat jääneet pätkiksi ja osa haaroittuu, liekö jonkun aineen puutosta tai vain tämän kesän oikku. Keltainen porkkana kasvaa taas oranssia paremmin, joku taika siinä värissä on.
Kesäkurpitsaa kasvatin kahdessa laatikossa. Molemmat laatikot ovat tehneen hyvin satoa. Mutta missä lie vika että osa kurpitsoista mätänee heti alkuunlähdön jälkeen. Luin jonkun muun valittelevan samaa. Ehkä se on taas se sää. Toisaalta ihan hyvä ettei satoa ole tullut hukkumiseen saakka.
 Salaattini on joka vuosi tämän näköistä. En oikein jaksa panostaa joten sato on melkoisen laiha joka vuosi. Ja voi vaikutuksensa olla silläkin että sama siemenpussi on riittänyt jo ainakin kuudetta vuotta. Tänä vuonna siemenet loppui, vihdoinkin.
 Tomaattia tulee ihan kivasti. Ei ehkä niin paljon kuin viime vuonna vaan silti riittävästi. Viime vuonna en saanut keitettyä yhtään sosetta kun kaikki olevat kirsikkatomaatteja. Tänä vuonna korjasin virheeni ja nyt kasvaa reilusti tavallistakin isoa tomaattia. Kunhan vielä vähän punastuvat niin laitan tomaattisosekattilan tulille.
Kasvihuonekurkkua on tullut ja tulee kivasti, sitäkin on riittänyt jakoon tyttären perheelle. Osa taimista osoittautui avomaakurkuksi, tietysti nekin joita annoin eteenpäin. Siitä pientä murinaa. Vesimelonia ei tänä vuonna saada, taimi on hengissä mutta kylmän kesän takia ei ole kasvanut. Kukat homehtuivat heti.

Perunaa on syöty jo muutama viikko, suosittelen lajiketta "Rikea", sen totesimme hyväksi jo viime vuonna ja tänä vuonna koko peruna-ala on sitä. Maa-artisokkaa en ole vielä kurkistanut mutta eiköhän sitä riitä jakoon asti. Sipulit kuivuvat nyt lasikuistilla valkosipulien kanssa. Valkosipuleita otin talteen 33kpl, keltasipuleita on vajaa sata. Ihan hyvä sato.

Siinäpä sitä on kasveja ja syötävää. Hirveesti en enää kasvimaalla kitke, loppukitkeminen tehdään siinä vaiheessa kun käännän maan, toivon vain ettei maa jäädy kovin aikaisin jotta ehdin kääntämisen tehdä.

14 kommenttia:

 1. Ihanaa satoa sinulle. Onko härkäpävun latvomisessa joku juju? En ole siitä kuullutkaan, nyt kolmatta kesää itsellä kasvaa ja vasta opettelen sen kasvatusta. Minun kasvihuone kurkut ovat kasvaneet surkeasti. Alut kellastuvat jo ihan pieninä. Muutama kurkku vain on saatu syöntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkäpapu kannattaa latvoa jotta ei kasva niin pitkäksi että lakoaa, samalla keskittyy paremmin palkojen kasvattamiseen eikä latvan jatkamiseen. Ei tämä ihan ole kasvihuonekurkkujen juhlaa, on meilläkin ollut joskus parempi sato.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta, Pitääkin kokeilla ensi kesänä tuota latvomista. Reheväsi kasvoivat tänä kesänä.. Pisimmät olivat minua pitempiä.

   Poista
  3. Härkäpavusta tulee hyvällä paikalla todella pitkää, minulla jäi aika matalaksi.

   Poista
 2. Upeita kasvimaan herkkuja ja mikä omavaraisuus! Ihana ajatella, että saatte lanttulaatikkoa jouluna oman maan lantuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna lanttulaatikko tehtiin ostolantuista, suoranaista pyhäinhävistystä :D vaan kun ei ne aina onnistu, kirpat saa joskus suuremman saaliin kuin puutarhuri.

   Poista
 3. Olen nyt kahtena vuonna yrittänyt lanttua ja naurista, en tiedä mikä menee vikaan. Ne kasvattavat lehdet, mutta eivät ollenkaan juurta. Sama retiisien kanssa. Onkohan maassa joku vika vai minun taidoissani. Pullean juuren tilalle on siis ihan tavalliset juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lanttu ja nauris molemmat vaativat yllättävän vahvan maan ja jopa tykkäävät jos siinä on savea mukana, eivät pidä liian kuivasta. Voisiko jossain noista olla syy? Retiisistä minulla ei ole kokemusta, meillä ei kukaan syö sitä :D

   Poista
 4. Kiitos tästä jutusta. Olisin toivonut sitä tolkuttoman pitkää versiota. Meitä uusavuttomia on niin paljon, että tällaiset jutut menevät jo yleissivistyksen oppimiseen.
  Upea sato ja mikä parasta varsinaista lähiruokaa ja tiedätte mitä syötte. Minä toivon hyötykasvijuttuja lisää. Monelle ne ovat varmaan arkisia ja itsestäänselviä, mutta luulenpa, että oikeasti hyötykasvien viljely on suurimmalle osalle täysin vieras juttu. Kukkia kuitenkin löytyy joka pihasta.

  Sirkku Pirkanmaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisinkin tehdä toisen postauksen marjoista ja hedelmistä vaikka en minä nyt tiedä onko tämä yleissivistystä, teen joskus asiat niin omalla tavallani :)
   Mutta mukava ja mieltä lämmittävä kuulla että näistä kirjoituksista on hyötyä.

   Poista
 5. Ai kiitos kun hyötykasvipostaus tuli näin pian. Ja tuli muuten oikeeseen aikaan! Mulla on huomenna vihanneksista ja mausteista tentti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja toinen tulossa, siinä marjat ja hedelmät. Ja sitten on vielä yrtit. Tosin yrttien kanssa en ole oikein sinut, kamalan vaikeita kasvattaa. Toivotaan helppoa tenttiä ja hyvää muistia!

   Poista
 6. Hyötynäkökulma on minunkin sydäntäni lähellä :)
  Yllättävän hyvä sato tuli tänäkin vuonna vaikka alku näytti epätoivoiselta. Minulle on neuvottu, että härkäpavut olisi hyvä kerätä varsineen päivineen joksikin aikaa tuleentumaan nipuissa, sitten vasta kannattaa koota herneet talteen. Onkohan tämä vinkki vain kuivattavia papuja varten? Täytyykin mennä latvomaan loput pavut, kiitti siitä vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkki voi johtua siitä että olen jostain lukenut ettei härkäpapu ehdi tuleentua kunnolla Suomen kesässä, tarvitsee pidemmän ajan. Ja kun ennen oltiin omavaraisia niin piti saada härkäpapu tulentumaan, todenäköisesti se auttoi kun ne otettiin kuivumaan varsineen päivineen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)