keskiviikko 12. elokuuta 2015

Laura ja muut kaunottaret

Sunnuntaina kävin ensimmäistä kertaa Leivonmäellä Tommolan tilalla. Ajan siitä ohi monta kertaa vuodessa mutta takapenkkiläisten tai omituisen kellonajan takia en ole koskaan poikennut puutarhalle. Olisi ehkä pitänyt. Vaan ei se mitään, nyt on käyty ja mukaan lähti monen monta kasvia. Lähinnä sellaisia joita ei peruspuodeista saa.
 Jalokurjenpolvi "Laura" kerrottuine kukkineen oli hieno löytö. Kotona jaoin reilun kokoisen taimen kahtia ja niin sain "Lauran" molemmin puolin luumulehtoa. Kukkavana pitääkin leikata pois sillä tämä ei tee itävää siementä.
 Valkoinen kellopeippi tuli sekin luumulehtoon ja samalla tavoin kun "Lauran" kanssa jaoin taimen kahtia. Myönnän että tiirailin jo myymälässä osaa kasveja sillä silmällä että kotona menee jakoon.
 Mielessä oli vain perennoja mutta Tommolassa oli joitain kasveja alennusmyynnissä. Kuten tämä köynnöshortensia. Kuvasta ei käy ilmi sen koko, suuri on. Toivonkin että koostaan huolimatta asettuu kodiksi autopaikan kivimuurille. Ostaessa ajattelin tätä luumulehdon kivimuuriin mutta siellä paikka on auringossa koko päivän. Autopaikan kivimuurin kyljessä on varjo, mutta savimaa tuli harmittavan aikaisin vastaan ja sen lisäksi lähellä kasvaa valtava koivu ja vaahtera. Köynnöshortensia lupasi sinnitellä näistä huolimatta.
 Suurin osa taimista oli ilman taimikohtaista nimilappua (erittäin ärsyttävää), en tiedä onko tuolla taimistolla aina näin vai onko se vain loppukauden "juttu". Tätä punaista prinsessaa en muistanut kuvata nimilapun kanssa mutta muistelisin että tämä on törmäkukka. Saa oikaista jos tiedät nimen.
Ja ilman nimeä on muutama muukin, kuten tämä kurjenpolvi. Jotenkin saan kaivettua muististani nimen nyppykurjenpolvi. Voiko olla se? Tämä on vielä istuttamatta, paikka tulee olemaan paraatipenkki talon edessä sitten kun olen myllännyt sen uusiksi.

Näiden lisäksi tuli ostettua ainakin farrerinlaukka, balkanin malva, ruusumalva, tummakurjenpolvi, vaalanpunainen sinilatva ja narsissivuokko. Jotain taisin jo unohtaa.

Nimilappujen puutteesta huolimatta Tommolaan kannattaa poiketa. Perennojen istutusalueet on näkemisen arvoiset ja kasveja osaa katsella ihan toisin silmin kuin pienen purkin tai esitekuvan kautta.

13 kommenttia:

 1. Vaikea sanoa näkemättä lehtiä, mutta voihan tuo joku purppurainen törmäkukkakin olla. Etelänruusuruoholla on tismalleen tuollaiset kukat.
  Kurjenpolvesta ei tule mieleen nyppy, tai omassani ainakin on ihan erilaiset kukat. Se on helpoin tunnistaa nukkamaisista, harmahtavista lehdistään. Kuvassa lehdet näyttäisivät olevan aika vihreät, jos ne ovat tämän lehdet. Minulle tulee jotenkin mieleen espanjankurjenpolvi, jos sen jollakin lajikkeella olisi tuollaiset hauskat liuskaterälehtiset kukat?
  Tommolassa on varmasti huikea valikoima!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla myös rusokurjenpolvi. Siellä oli niin monta lajiketta että niiden kanssa ihan häkeltyi :)

   Poista
  2. No sitten se on melko varmasti rusokurjenpolvi 'Southcombe Double'. Näyttäisi siltä, ja kävin kurkkaamassa Tommolan listoilta - heillä on sitä myynnissä kyllä. Onhan se kiva tietää, mitä pihallaan kasvaa!

   Poista
  3. Tuo se taitaa olla, kiitos avusta :)

   Poista
 2. No sitten se oli etelänruusuruoho (oli se toinen vaihtoehto), pitää vielä kysyä kaverilta joka osti samanlaisen sattuiko ottamaan kuvaa nimikyltistä, en muista enää :)
  Eikä kurjenpolven nimelläkään ole väliä, minusta siinä oli vaan niiiin ihanan herkän pinkit kukat. Tommolassa oli vaikka mitä, saman määrän muita kasveja olisi voinut ostaa jos olisi varakas. Ja juuri se ettei näihin törmää missään rautakaupan valikoimissa. Osa todennäköisesti jää kokeiluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelänruusuruoho se oli. Otin kuvan nimikyltistä. Tuo 'Laura' jäi kuvaamatta, mutta sulta sain sen nimen. Yksi kurjenpolvi jäi vaille nimeä, mutta eiköhän sekin jossain vaiheessa selviä. Mun vaaleanpunainen lehtosinilatva aukaisi tänään valkoiset kukkansa :D Tosiaan se kyltittömyys vähän ärsytti ja se, ettei ne kasvit olleet aina sen oikean nimikyltin kohdalla. Mutta kokeiluja tuli ostettua. Toivottavasti useampi menestyy.

   Tänään vähän ääneen tuskailin, että kaikille ei ole paikkaa. Pitää kai keksiä joku paikka nyt äkkiä, koska vähän jo vinoiltiin tuleville taimitoreille lähtemisestä.

   Poista
  2. Jaahas, saapa nähdä mitä minun lehtosinilatva sanoo kun kukkii, taitaa tehdä sen vasta ensi vuonna, onko valkoinen vai vaaleanpunainen. Minullakin pari jäi odottelemana viä hyvää paikkaa, ruusunätkelmä ei nyt tunnu oikealta mihinkään :)

   Poista
 3. Sama juttu minullakin, ohi olen ajellut 15 vuotta, vaan en enää :) Omiin ostoksiin sain nimet emännältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emäntää ei näkynyt kun me olimme ostoksilla, isäntä palveli mutta en edes tajunnut kysyä nimilappuja, voi harmi!

   Poista
 4. Tommolan tilaa on hehkutettu myös muissa blogeissa. Itse en ole koskaan poikennut. Olen ostanut joltakin messuilta heiltä valkean sinikämmenen. Muistan, että se oli kallis ostos, mutta on juurtunut hyvin ja selvästi jo suurentunut, joten olen kyllä tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet oli kaikki ihan hyvänkokoisia ja hyvin voivia, paljon sekin.

   Poista
 5. Tuolla pitäisi käydä joskus, sen verran mielenkiintoiselta vaikuttaa. Ja hyviä ostoksia olet tehnyt.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)