tiistai 6. tammikuuta 2015

Pieni löytö kirpparilta

Ostin tämän esineen jo syksyllä, mutta sitten se hukkui. Syyllisyys kallistuu Alman puoleen joka tuppaa leikkimään pöydille unohtuneilla esineille niin, että tassuttaa ne lattialle, ja siitä sitten sohvien ja muiden huonekalujen alle. Tämä solki oli eksynyt isännänhuoneen työpöydän alle. Eilen siivosin pitkästä aikaa työpöydän alta ja löysin soljen ikäänkuin toistamiseen.
 Soljen iästä, alkuperästä tai valmistajasta minulla ei ole mitään tietoa. Käyttötarkoituksesta minulla on aavistus. Epäilen sen olevan paitasolki jolla on kiinnitetty perinteisen, esimerkiksi kansallispuvun paidan etuhalkio.
 Ei minulla ole sellaista paitaa, ei kansallispukuakaan, mutta minulla on monesti harteilla huivi joka olisi hyvä saada kiinni edes joltain syrjältä. Solki tuli ostettua tarpeeseen vaikka hinnan puolesta olisin ostanut sen muutenkin. Maksoihan tuo vain vaivaiset puoli euroa.
Jos joku teistä lukijoista tietää tarkalleen mikä tämä solki on, niin kuuntelen innolla.
---
Muuten täällä kotona ollaan nyt kaikessa vain yhden huoltajan varassa. Mies mursi eilen kylkiluunsa, tänään vietettiin puoli päivää päivystyksessä missä murtuma todettiin. Nyt ei vähään aikaan nostele puulaatikoita, pilko lisää puita tai tee lumitöitä. Tämän ja huomisen puut kannettiin lasten kanssa sisälle, ei siinä kauaa mennyt, mutta sahaan ja kirveeseen emme koskeneet. Sen lisäksi toivomme, ettei lunta sada lisää muutamaan viikkoon ennen kuin mies on kunnossa. Vaikka tiedänhän minä ettei tuo malta sairastaa,  jo tänään suutuin kun ei malttanut pysyä liiteristä poissa. Ja taidan joutua suuttumaan samasta asiasta vielä monta kertaa...

22 kommenttia:

 1. Onpa kaunis solki!
  Voi että mikä harmi. Onneksi ei (vielä) pahemmin käynyt. Pikaista paranemista miehelle ja voimia teille kaikille, vähälumista ja lauhaa talvea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin solki on kaunis. Onneksi ei käynyt pahemmin, tämä kylkiluun meno on tapahtunut aikaisemminkin, siksi kai murtui myt ihan vähästä. Mutta kyllä se siitä kun malttaa ottaa pari viikkoa rauhallisemmin.

   Poista
 2. Hieno solki! Nuo kylkiluunsa murtaneet ukot on kyllä ihmeen sitkeitä. Isännältä murtui kylkiluut just ennen joulua. Eihän se ole malttanut olla tekemättä lumitöitä ja saunan ja talon lämmityksen on hoitanut muutamaa ensimmäistä sairaslomapäivää lukuunottamatta. Mun on pitäny alkuun toppuutella, mutta nyt olen jo lopettanut. Paranemisia sinne kohtalotoverilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi lääkitys on kohillaan, siis miehellä :D Huomenna on kuulemma päästävä jo saunaan. Ehkä minä kannan puut ja mies lämmittää.

   Poista
 3. Nätti solki! Voit olla varma, että lunta tulee. Se ainoa talvi meilläkin, kun mies oli työn vuoksi ulkomailla, oli ennätysmäinen lumen määrän suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahaa pelkään, että lunta tulee tiety just nyt kun ei ole auraajaa. Onneksi saadaan naapuriapua jos tiukka paikka tulee.

   Poista
 4. Kyllä se taitaa olla kansallispuvun solki. Saitpa halvalla ja hyvä, että löytyi uudestaan ;) Onko se messinkiä?

  Voi harmi, että tuli loukkaantuminen :(. PIenessä liikkeessä pysyttely varmasti edistää toipumista, mutta yritä nyt sitten estää noita ukkoja rehaamasta liikaa, jos sille päälle sattuvat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messinkiä taitaa olla, sisäpuolen kiinnitysneula näyttää uudelleen kiinnitetyltä, tai sitten on ollut aina noin näkyvä liitos.
   Pieni liike on hyväksi, mutta ei ne miehet aina ymmärrä, että pieni on pientä :)

   Poista
 5. Ainakin Tuuterin pukuun kuuluu tuon tyylinen solki. En muista onko täsmälleen samanlainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukujen soljista löytyi netin kautta tosi vähän tietoa kun koitin kaivella.

   Poista
 6. Soljen historiasta en osaa sanoa mitään, mutta kaunista käsityötä se on :)

  Parantumisia isännälle ja malttia pysytellä poissa puuhista, jotka hidastavat paluuta liiterille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on tuo aika hyvin malttanut lepäillä, pakkokin kun lääkitys on kivun takia kova.

   Poista
 7. Hei! Löysin blogisi blogilistan kautta entisöinti -hakusanalla. Sinulla on aivan ihana koti ja harrastukset. Tutustun lähiaikoina blogiisi perusteellisemmin. Entisöinti on myös mun juttu ja kerron siitä blogissani vanhatalojalavitta@vuodatus.net.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa blogiin :) Täytyy käydä vastavierailulla, muiden entisöimät huonekalut kiehtoo aina.

   Poista
 8. Voi myös olla Virosta. Mä olen saanut sieltä jotakuinkin tuollaisen korun, jonka neula oli myös tuohon tyyliin kiinnitetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi muuten olla virostakin, eikös siellä ole kansallispuvuissa jotain samaa kuin meillä?

   Poista
 9. Solki on todella kaunis ja huikean hienon kirpparilöydön oletkin tehnyt:) Meillä muuten myös kisut tassuttaa kaiken pienen pöydiltä lattialle ja sieltä taas ties minne. Saa olla melkoisen tarkkana tavaroistaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska löytö tuo oli, aina kannattaa penkoa kaikki pikkukipot! Ai että se tavaroiden alas tassuttaminen on ärsyttävää. Ihan kaikki lähtee. Ja nyt viimeisimpänä Almaa häiritsee välikaton alaslasketussa osassa kipittelevä hiiri, on ihan hermona kun kuulee rapinan ja hyvä ettei kiipeä tapettia pitkin lähemmäksi!

   Poista
 10. Mielenkiintoinen löytö. Piti heti vähän tutkiskella, mutta en löytänyt kuin tämän (jonka varmasti itsekin löysit jo) http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/taiteilijatverkossa/reponen/rintasoljet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä Tessa! En ollut vielä lukenut tuota artikkelia.

   Poista

Kiitos kommenteista :)