tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tukea

Onnettomat punaiset vadelmani ovat saaneet elintaipaleellaan tähän juhannukseen saakka vain henkistä tukea. Viime vuonna pääsi jopa satoa pilalle kun vatun varret lakosivat tuen puutteessa maahan saakka. Nyt ilmeisesti muistutuin tekijää asiasta riittävän usein ja vadelmat saivat kunnon tuet vihdoin ja viimein.
 Tukipuiden maahan tulevat osat on hiilletty jotta kestäisivät kosteassa mullassa paremmin. Naruna on jotain mitä lie oranssia jota löytyi omista varastoista.
 Juuri ennen juhannusta sain pensasmustikat siirrettyä marjatarhan puolelle. Tässä keltaisten vadelmien edustalla kasvoi ennen kolme kitukasvuista mustaherukkaa, mutta ne saivat lähtöpassit. Kasvoivat vain lamoten ja tekivät marjaa tosi kehnosti. Marjapensaiden poiston jälkeen lisäsin savimaahan hiekkaa ja tuvan lattian eristeitä, mujua liiterin pohjasta sekä päälle kasan vanhoja haisevia heiniä navetan ylisiltä. Kasa sai painua viikon ja muutaman kovan sateen verran. Sitten laitoin päälle ohuesti sanomalehteä, kolme lavakaulusta ja niihin hapanta multaa. Multaan mustikat ja katteeksi purua. Viimeinen laatikko loistaa mustana, sillä siitä puuttuu vielä mustikat. Ne kun ajattelin ostaa vasta alennusmyynneistä.
 Lavakaulukset todennäköisesti poistetaan jossain vaiheessa, mutta nyt multa pysyy hyvin kasassa niiden avulla. Mustikat saa rauhassa kasvaa suuremmiksi pensaiksi. Tosi pieniähän nämä minun taimeni ovat, kaikki on tuotu Türin kukkamarkkinoilta muutamalla eurolla. Kolmanteen laatikkoon haluan suomalaisia pensasmustikoita silläkin ajatuksella että pölytys onnistuu eri lajikkeilla paremmin.
Säästä olisi kai turha mainita mitään, mutta mainitsen silti. Taitaa olla jo ties kuinka monennes päivä peräkkäin kun sataa vettä ja asteita on alle kymmenen. Alkaa vähän jo tympäistä ettei ulos voi mennä kuin sade- tai toppavaatteissa. Juhannuspäivän grillauskin meni niin, että mies grillasi ruuat toppatakki päällä sadesuojan alla. Kasvihuoneessa ja kasvimaalla minulla on tunne, että kaikkien vihannesten kasvu on ikänkuin jäissä kylmän takia. Seuravaksi pelkään homeita jos veden tulo ei lopu. Enpä voi sanoa nauttineeni tämän kesäkuun säistä.

8 kommenttia:

 1. Kyllä sun kelpaa kun kohta tulee satoa monipuolisesti omasta tarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee satoa, pensasmustikkaa ei vielä saada, mutta paljon muuta pitäisi tulla. Mansikatkin jo vähän punertaa :)

   Poista
 2. Mietin aina lukiessani näistä istutuksistasi, että mistä ihmeestä oikein otat ajan tähän kaikkeen, kun mittakaava tuossa puutarhassasi tuntuu olevan kans aikamoinen!? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäisin puutarha on ainut harrastukseni, ja mies myös puuhaa siellä. Auttaa mullan yms. kuormaamisessa ja leikkaa nurmikot. Ja loputhan nyt hoituu siinä ohessa :D

   Poista
 3. Voi miten mäkin haluaisin tuollaiset vadelmapuskat! Meillä oli vanhan kodin pihassa, mutta tänne ei olla vielä saatu istuteltua... Hienolta näyttää kaikki sun puutarhassa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman pihan vadelmat on hyviä. Punaiset hain muutama vuosi sitten ystävän pihasta kun hänen vadelmiaan piti harventaa. Keltaiset kasvoi pihassa kun ostettiin talo, me vain siirsimme ne säntillisempiin riveihin pois nokkospuskista. Rikkaruohot jäi kuvista pois :))

   Poista
 4. Hyvät vadelmatuet. Ajattelin näyttää nämä miehelleni, joka kätevästi tekee kaikenmoista ja mielelläänkin. Meillä tosin on neljä vaivaista vadelmapuskaa.

  Ilmat on kyllä pakko mainita, kun ne ottaa hermoon. Puutarhaelämä on sellaista, että siinä tarvittaisiin muutakin kuin sadetta ja tuulta ja kylmää. No, huomenna on luvattu poutapäivää suurimpaan osaan maata. Toivottavasti ensi viikolla jossain vaiheesa lämpenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista tuli tukevat tuet, olen niihin oikein tyytyväinen. Neljä vadelmapuskaa on äkkiä levinnyt joten tuet on ihan hyvät. Tänään aurinko jo pilkisti, mutta heti perään taas kovaa sadetta ja ukkosta. Onneksi lapset osaa ottaa nautinnon kannalta ja lotraavat sadevedellä yllin kyllin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)