sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Aarteita vintiltä

Meidän vintti on kyllä uskomaton aarreaitta. Kerran sieltä löytyi Lotta Svärd järjestön käsivarsinauha. Kulunut ja likainen. On tainnut joutua aikoinaan tositoimiin. Sotavuodet ovat muutenkin koskettaneet Arvilaa läheltä. Ainakin toinen talon pojista oli sodassa. Kenttäpostista osa on hänen lähettämäänsä. Saajana oma sisko tai veli. Kortissa jossa on sotilaisen kuva on päiväys 4.2.1942. Sen saaja on veli. Mielenkiintoisin näistä on 29.11.1939 päivätty kirje. Onhan se kirjoitettu juuri talvisodan syttymisen lähihetkinä. Saajana on juuri tämä sodassa ollut veli. Kirjoittajana ilmeisesti ystävänsä.
Tässä ote kirjeestä:
Terveiset täältä jostakin. Täällä sitä on oltu jo seitsemän viikkoa ja ajat kuluivat niinkuin ennenkin ja kohtahan sinäkin kai taas tulet tänne...
...laitan tämän oman asiani kuitenkin tähän että jos tulis perille. Jos olisit niin hyvä ja toisit minulle yhden puolikkaan pöytäviinan. Maksan sen sitten heti kun tulet tänne. Koita nyt sentään hommata se tänne mutta koita olla varovainen ettet pala junassa sillä poikia on paljon junassa kärynnyt ja äläkä ota paljoa mukaasi. Kaikki aseesi on minulla. Kivääri ja sen sellaiset että saat kun tulet.
Varmasti aika tyypillinen kirje sotilaalta toiselle. Tässäkin on tarkastusleima, joten kyllä se on luettu ennen perille laittamista. Tarina ei kerro menikö pöytäviina perille. Kirjeen saaja ainakin palasi sodasta.
Hyvää Itsenäisyypäivää kaikille!

8 kommenttia:

 1. Mahtavia aarteita. Noista saa jotenkin tuntumaa tapahtumiin, jotka meille ovat jo kaukaisia.

  VastaaPoista
 2. Oi, mitä aarteita sinulla on siinä.
  Ajattelin vielä tämän päivän aikana postata omasta kalleimmasta ja arvokkaimmasta perinnöstäni. Arvaatko jo mistä?

  VastaaPoista
 3. Tyttötiimi: Minä olen huono arvailemaan, mutta olisiko kokonainen lotta-asu?

  VastaaPoista
 4. Vau mitä aarteita! Hyvää Itsenäisyyspäivää ja 2.adventtia!

  VastaaPoista
 5. Mahtava aarreaitta tuo teidän talo! Myöhästynyttä itsenäispäivää teillekin!

  VastaaPoista
 6. Oi mikä aarreaitta tosiaan, tälläisiä löytöjä on taatusti ihanaa tehdä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)