lauantai 21. marraskuuta 2009

Kummasta joisit?

Toisessa mukissa kunnan vesijohtovettä ja toisessa porakaivomme vettä. Jälkimmäinen keltaista, kaunista kusen keltaista. Sama ilmiö toistuu jokaikinen sadekausi. Silloin kun sataa muutaman päivän runsaammin vettä tai yhteen putkeen hiljalleen pidemmän aikaa. Kaivoon alkaa päästä pintavedet ja oikean puoleisessa mukissa on tulos. Käyttökelvotonta vettä. Kehtaisitko sinä myydä sen kelpona juomavetenä? Minä en, mutta toiset kehtaa.

Taloa ostaessamme myyjät vakuuttivat kaivon hyväksi ja toimivaksi. Hyvää vettä ja riittävästi. Riittävästi on, mutta kaikki muu onkin silkkaa valetta. Meidän epäonneksemme satuimme testaamaan vettä vain kuivana kautena. Jo samana päivänä kun saimme talon haltuummee törmäsimme tähän ongelmaan, jota ei muka kertaakaan tapahtunut edellisen omistajan aikana. Otatimme heti vedestä näytteet ja ne tutkittiin. Kaivo oli täynnä bakteereja, pahimpana E-koli. Sai täyden käyttökiellon. Teetätimme kaivoon kolmentonnin desinfioinnin ja vesi tuli kuntoon. Sen jälkeen emme ole käyttäneet sitä juomaksi tai ruuanlaittoon vaikka tarkastusnäytteet ovat olleet liki puhtaita. Arvoja ei ole enää ylitetty, mutta vesi ei täytä erinomaisen veden tunnusmerkkejä. Minä menin pari kertaa lankoja pitkin myyjälle, mutta kiistivät kaiken. Kai tuosta olisi saanut oikeusdraaman aikaiseksi, mutta emme jaksaneet alkaa siihen hommaan. Nyt siihen juomaveden raahaamiseen on jo tottunut.
Heti kun vesi menee tuon väriseksi, alamme juoksuttaa sitä ojaan. Muutama tunti kun on laskettu, muuttuu väri taas värittömäksi. Joskus pahimpinan sadeaikoina pitää toistaa useampana päivänä perättäin kunnes sateet loppuu. Ketuttaa joskus aika ankarasti, joten voitte kuvitella ettei talonmyyjät meiltä kovin hyvää lausuntoa täällä kylillä saa. Tänään mies juoksutti vettä ja nyt näyttää hyvältä. Toivon todellakin sateiden loppuvan! Ensi kerralla kun ostan omakaivollisen talon, osaan asettaa kaupan ehdoksi juomakelpoisen veden.

13 kommenttia:

  1. Voi mitä huijausta! Veden raahaaminen on rankkaa!

    Mukavaa viikonloppua! Ehkäpä kohta tulee lunta eikä vettä!

    VastaaPoista
  2. Meillä on sama juttu. Sateiden jälkeen vesi myös maistuu sammaleelle.
    Juomaveden olemme tuoneet kanistereissa, mutta toisinaan kyllä ihan juodaan kraanavettäkin.

    Jotenkin totuin Dubaissa siihen, ettei kraanavettä voi juoda ja kantovesi on mennyt aika kivuttomasti. Me kyllä tiesimme taloa ostaessa mikä veden tilanne on.

    VastaaPoista
  3. Voi kurjuus... Mistä se saatte sen juomaveden haettua?

    VastaaPoista
  4. Vekarus: Onneksi kaikkeen tottuu :) Nyt vaan taas keitti yli kun lapset olisi menneet suihkuun ja se ei onnistunut ennen veden valuttamista.

    Nanna: Kummasti siihen tottuu ettei kraanasta voi juoda. Kylään kun mennään on ihan ihmeellistä laskea vettä suoraan lasiin ja vaan juoda. Ei tarvita mitään kanisteripläräyksiä.

    Maatiaiselämää: Välillä vielä hiukan sieppaa, mutta kaikkeen tottuu. Juomavesi haetaan kesäisin läheisestä lähteestä, talvisin huoltoaseman juomavesipisteestä joka onneksi on kauppa- ja työmatkojen varrella.

    VastaaPoista
  5. Voi ei :( Ikäviä juttuja tuollaiset!

    VastaaPoista
  6. Kun me muutimme tähän taloon, meillä oli sama ongelma. Pintavedet valuivat sateella kaivoon. Me myös tilasimme kaivon huollon, renkaiden välit tiivistettiin, pohjalle vaihdettiin uudet kalkkikivet alentamaan pH-pitoisuutta, ja homma auttoi. Kaivomme vesi oli hyvälaatuista, ei bakteereita, mutta rautapitoisuus ja kalkkipitoisuus ovat aika korkeat.

    Vesi on juomakelpoista, ja ihan hyvän makuista, ja enää ei sadevedet sekoitu juomaveteen. En ymmärrä, miten anoppi sieti vuosia sellaista vettä, joka oli välillä ihan ruskehtavaa? Minä en sietänyt, ja se oli ensimmäinen korjaus, joka täällä tehtiin. Toki meillä oli silloin yksi vastasyntynyt ja kaksi ihan pientä lastakin.

    Täällä on myös kunnan puolesta tutkittu kaivojen jodipitoisuudet, koska ne vaihtelee suuresti ihan alueittain, ja sillä on vaikutusta hampaiden kuntoon, ja jotta tiedetään, pitääko syödä fluoria lisäksi.

    VastaaPoista
  7. Mari: Niin meistäkin.

    Tarleena: Meilläkin oisi selvitty aika helpolla jos olisi rengaskaivo, mutta nyt on liki 100m syvä porakaivo. Yksi suodatin on kaivon ja paisuntasäiliön välissä, se auttaa paljon. Toisaalta emme raaski tilata uutta porausta jossa vesi saattaisi olla yhtä huonoa kun tänne on suunnitteilla vesiosuuskunta. Sitten ongelma ratkeisi sillä.
    Minäkään en ymmärrä miten joku voi juoda tuollaista vettä. Tai jättää kaivonsa tutkimatta kuten meillä anopilla. Se kirkas vesikään kun ei aina ole tae siitä että se olisi hyvää. Pahimmat asiat ei haise eikä maistu. Ei se tutkiminen nyt niin iso kustannus ole.

    VastaaPoista
  8. Täytyy sanoa, että näin rivari asukkaana ei edes ajattele tuota vaihtoehtoa..että vesi ei olisi käyttökelpoista.Sitä pitää (monia) asioita liiankin itsestäänselvyyksinä..
    Tuo teidän tapaus on kyllä todella
    ikävä; melkein tekisi mieli pahemmanlaatuinen adjektiivi kirjoittaa osoittamaan talon myyjänne moraalia ja omaatuntoa!!

    Tsemppiä teille ja toivotaan sateiden loppumista ja PIAN!

    VastaaPoista
  9. Meillä oli ennen isoa taloremppaa myöskin kaivovesi käytössä. Sitä tutkittiin ja todettiin erinomaiseksi, näin lähellä Tampereen keskustaa. Se maistuikin aina tosi hyvälle ja oli KYLMÄÄ. Tai on vieläkin, tosin ei ole enää meillä käyttövetenä sillä kaupungin ehto rakennusluvalle oli liittyminen verkkoon. Syksyllä -03 kun oli ollut pitkään kuivaa, kävin pesemässä välillä pyykkiä muualla, kun monilta loppui kaivoista vesi mutta ei meillä sitten kuitenkaan. Ja yhden syksyn muistan myös kun sadevedet tosiaan ruskistivat vähän aikaa vettä. Vaikka olemme niin hyvin kaivonkin kanssa pärjänneet, on monesti tullut mieleen, kuinka hullulta tuntuu, että me vedämme puhdasta vettä vessanpöntöstä ja kaikille puhdas vesi ei ole ihan itsestään selvyys.

    VastaaPoista
  10. Aamunkukka: Kyllä se aika järkytys oli kun on tottunut siihen että hanavettä voi juoda. Minä olin vielä ihan alussa raskaana. Onneksi en silloin vettä käyttänyt.

    Olivieno: Meilläkään ei vesi lopu, sitä on kuulemma joskus haettu kaivosta kuutioittain muualle, mutta ei ole osoittanut mitään loppumisen merkkejä.

    VastaaPoista
  11. Ihan Hirveää!!! Meillä sama juttu. Join vettä ja nyt on maha kipee. En älynnyt kuin vasta jälkikäteen että miksi se vesi on sellasta. Meilläkin kaivo johon on nyt ilmeisesti valunut pintavedet. Värikin on just sellasta laimean kusen keltaista. Kai sillä pyykkiä voi pestä ja suihkussa käydä mutta muu vesi pitääkin hakea joko anopilta tai kaupasta. Ollaan nuoripari ja muutettu just omakotitaloon. Toivon nyt etten ole saanut jo koli-bakteeria tästä, että kiva. Näytettä ei olla otettu vedestä mutta nyt päätin että se on otettava. Aiemmin vesi on ollut ok, on pystynyt juomaan ym. Nyt ei pysty!

    VastaaPoista
  12. Me aikoinaan myös ostimme talon, emmekä kiinnittäneet huomiota vedenlaatuun. Sisareni kuitenkin vinkkasi vedensuodattimesta, ja sellainen hommattiinkin. Sitä vettä kun kuitenkin käytetään niin moneen, että kyllä sen puhdasta on oltava! Ihan terveydellisistäkin syistä, ei vaan makuasioista.

    VastaaPoista
  13. Tarkka saa olla veden kanssa. Helposti tulee niitä bakteereja. Hyvä varmasti tarkistuttaa vedenlaatu aina tietyin väliajoin. Meille on porakaivo tulossa. Toivon, että sen myötä me saisimme puhtaampaa vettä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)