keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Painajaisia

Tämä näkee ensi yönä painajaisia ukonhatuista. Tai jos ei niistä, niin sitten rikkaruohoista. Meillä on pihassa erottamassa marjatarhaa ja muuta pihaa sellainen n. 10 metrinen pätkä ukonhattua. Kapea ja pitkä liru täynnä rikkaruohoja, kuten kuvasta näkyy. Nyt otin urakakseni kaivaa penkkiä leveämmäksi. Nostaa ukonhatut ylös, putsata juuret, hävittää rikkaruohot ja istuttaa ukonhatut takaisin.
Aika urakka se sitten olikin. Ensin rajasin ja kuskasin nurmikkoa kottikärrykaupalla pois, sekä ukonhattujen edestä, että takaa. Sitten lapiolla iso pala juurakkoja irti, erottelin jokaisen ukonhatun erikseen, elikkä vain satoja ja putsasin juuret. Rikkaruohon juuria ja paakkuja tuli monta kottikärryllistä. Sitten uutta multaa tilalle, koska vanha oli tietysti mennyt rikkaruohojen mukana ja penkki näytti kuopalta. Multaa sain navetasta (juu, älkää kysykö mitä se siellä tekee, en todellakaan tiedä). Hyvää multaa onkin vaikka hitunen savea on seassa.Tässä on sitten kahden päivän uurastuksen tulos. Levennetty penkki, ukonhatut ilman rikkaruohoja ja keskelle tehty kivistä "polku" josta pääsee marjatarhan puolelle. Pienten kivien sekaan laitoin mehitähden poikasia. Katotaan kestävätkö vai joutuvatko tallottaviksi. Kuten aina minulla puutarhassa, nälkä kasvaa syödessä. Nyt mietin, että kasvatanko tuota penkin leveyttä vielä tuosta etuosasta ja laitan jotain matalampaa perennaa tuohon ukonhatujen eteen. Omassa pihassa olis ylimääräistä syysleimua joka tekee muistaakseni vaaleanpunaista kukkaa. Kävisköhän tuohon?

Sitten kuopuksen painajainen. Reppana ei taas muistanut, ettei pihassamme voi poiketa pusikoihin, ei edes kissan perässä. Pusikot ovat nimittäin TÄYNNÄ nokkosia. Tulos on sitten tässä. Arvasin heti mistä on kyse, kun kuulin huudon perunamaan vierestä. Siellähän tuo oli, keskellä nokkosia ja karmea parku. Ei ihme, teki varmaan kipeää. Äkkiä mentiin sisälle ja pestiin kädet (molemmat kädet tuonnäköiset) viileällä vedellä. Kuivauksen jälkeen päälle tuhti kerros kortisonivoidetta ja alkoi helpottaa. Ei kuulemme mene enää pusikoihin.
Mä inhoan niitä nokkosia. Kun ostimme talon, kiinteistövälittäjä mainosti isosti, että hoidettu piha. Kaikkea muuta! Nokkosta kasvoi jopa nurmikolla, tai siinä mitä oli yritetty saada nurmikoksi. Pikkuhiljaa on saatu nokkosta hävitetyksi, mutta kyllä sitä riittää. Kolme puskaa kun hävität, niin vähintään yksi tulee tilalle.


11 kommenttia:

 1. Voi kuin hurja käsi! Jas ihana piha!!!

  Tuohon käteen kävis myös kristallikivi (deodoranttikivi) tai eteerinen laventeliöljy, jos haluais luonnonmukaisempaa...

  VastaaPoista
 2. Voi pienen kättä! On pahan näköinen, mutta toivottavasti jo parempi... Joo, nokkosista on paha päästä eronn, mutta jos niistä jotain hyvää haluaa löytää, niin ne eivät koskaan kasva huonossa maassa. Lohduttaako tämä yhtään, se on eri juttu ;-)

  Itse otin keväällä yhden nokkospaikan kunnostukseen siten, että revin nokkoset juurineen pois ja laitoin reilusti kuoriketta siihen. Vielä ei ole tullut nokkosia siihen paikkaan uudelleen. saa nähdä, auttaako pidemmän päälle.

  Tosi kaunis tuo ukonhattupenkkisi, ja on siinä ollut kova työ. Miten olisi jos laittaisit siihen juurelle korallikeijunkukkaa? Se kukkii kauniin vaaleanpunaisena, kiva lisä ukonhattujen sinisyyteen ja on monivuotinen, helposti leviävä ja levitettävä perenna. Mulla on sitä liljapenkissä liljojen edessä ja olen tykännyt.

  VastaaPoista
 3. Jarna: Kädet ovat jo entisellään, nokkosten polttamat ei onneksi kauaa kestä, mutta selitäpäs se kolmevuotiaalle. Täytyy laittaa vinkki korvan taakse noista luonnonmukaisemmista.

  Tarleena: Lohduttaahan se vähän, että maa-aines on hyvää :) Kaikki kyllä kasvaa kohisten (etenkin ne rikat). Kiitos korallikeijukukkavinkistä! Tutkailen tarkemmin sitä ja katotaan päätyykö penkkiin.

  VastaaPoista
 4. Ukonhattupenkistä tuli hieno!

  Mutta voi poloista, onneksi on jo kunnossa!

  Joku valkoinenkin tuossa voisi olla ihana, ukonhattujen vieressä.
  Sellaista vaaleanpunervaa piperrystä meillä oli entisessä. Se kasvoi ihan itsekseen ja oli ihana, vaivatonkin. Nimen jos joku muistaa, niin huikatkoon. Mulla katos väsyneitten aivojen syövereihin..

  VastaaPoista
 5. Suosittelen Aloe Veraa nokkosen ihottumaan!! Viilentää ja auttaa nopeasti.

  Kivaltä näyttää teidän piha.
  Oliskohan mahdollista saada kuvaa, missä olis näkymä sisäänkäynnilta pihalle päin? Olen monta kertaa miettinyt miltä piha ovelta katsottuna näyttää =)

  VastaaPoista
 6. MariaK: Joku valkoinen mua myös himoittais siihen, tykkään valkoisista kukista vaikka niitä pihassa on vähän. Keskellä perennapenkkiä on muuten jotain valkoisena kukkivaa, jospa siirrän sen. Tuo perennapenkki jokatapauksessa saa syksymmällä saman kohtalon kuin ukonhatut. Kasvaa rikkaruohoa enemmän kuin muuta ja hölmösti laitettu korkeat kukat eteen ja matalat taakse.

  Marika: Laitan kuvaa ovensuusta, mutta en ihan vielä. Purettiin aitan "terassi" pois ja nyt se puutavara lojuu pihalla, pitää saada ne pois ensin näkymien tieltä :) Aloe Veraa en osannut ajatellakaan, millä myyntinimellä sitä olis parasta ostaa?

  VastaaPoista
 7. Saitkin jo paljon ehdotuksia mitä voisit penkin eteen laittaa, yksi hyvin kiitollinen kasvi on myös kesäpikkusydän, vaaleanpunainen kukka. Ja tietysti jos aina yhtä herttainen päivänkakkara. Ja eri leimuissa on myös valkoista, ainakin syysleimussa.
  Ja oma kestosuosikkini on akilleija, sopii moneen paikkaan ja on perinteinen kukka.

  Ja sitten piti kysymäni tuosta keltaisesta vadelmasta... Liikenisikö minullekin pari alkua? Voisit tulla katsomaan mitä haluat vaihtariksi, mulla ei vielä mitään todella mahtavia istutuksia ole mutta ainahan jotain löytyy =) Mm kesäpikkusydäntä on joku vanha lajike joka on todella hmm rehevä ja nopea kasvamaan. Samoin on antaa vaikkapa tuota pionia joka on tullut anopin kotitilalta aikoinaan tänne. Kotiloita meillä ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt, etanoita kyllä ja rikkaruohoja, huoh!

  Terkuin Kaisa, Toivolasta

  VastaaPoista
 8. Kaisa: Kyllä liikenee vadelmaa, vaikka kuinka monta taimea. Jos vaan raaskit antaa, niin pionia otan ilomielin!! Kesäpikkusydäntäkin voin kokeilla :)
  Ollaan tulossa sunnuntaina sinnepäin. Otatko taimia jo silloin?

  VastaaPoista
 9. Sopii varmaan ihan hyvin, tässähän me ollaan melkein aina kotosalla.
  Pitää laitella sähköpostia myöhemmin!

  VastaaPoista
 10. Voi hurja! :/ Onneksi tosiaan paranee äkkiä.
  Tosi kiva piha teillä!

  VastaaPoista
 11. Voi kauhistus lapsipoloisen kättä. Aika urhea kaveri, että kestää kivun.

  Minua taas harmittaa, kun meillä ei kasva nokkosia missään nurkilla. Minä kun mielelläni keräisin lehtiä ja kuivattaisin ja tekisin talvella sämpylöitä. Otan mielelläni taimia vastaan. ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)