keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Malttamaton mieli

 Olen täällä päässyt puutarhatöiden makuun pienen suvantovaiheen jälkeen. Arboretum on siistitty, samoin yläpihan alueet. Seuraavaksi on vuorossa kasvimaa ja uuden kasvihuoneen alueet. Luumulehto saa jäädä siistimättä koska se on menossa uusiksi.

Yläpihan hortensiapuutarha on aikamoinen sillisalaatti. No ne suuret yhtenäiset kasvialueet eivät ole muutenkaan minun juttuni, maailma on täynnä ihanuuksia joita on kokeiltava ja hankittava vain yksin kappalein.

Keväällä tehty ja peitelty jatkopala on selvästi muhinut riittävän kauan. Kasa oli painunut joten arvelin kaiken kasvimateriaalin kuolleen. Ei muuta kuin peitteet pois ja maa esiin.

Ensimmäiset istutuksetkin on tehty. Sain siirrettyä matalia iiriksiä etureunaan. Lisää maksaruohoa puutarhamatkalta ja siirrettyjä pioneja omasta puutarhasta. Kastella on saanut, mutta siihenkin tuli helpotusta taivaalta.
Toisesta suunnasta. Etureinassa näkyy sanomalehteä, se on nurmikon peitteenä ja saa maatua omia aikojaan. Tuohon kohtaan on tuotava maata lisää jotta sanomalehdet peittyvät.
Arboretumissa oli tehtävä sama juttu. Uusi kaistale tuli rajaamaan arboretumia autotallin tiealueesta. Jo alussa huomasimme, että pieni kulkuväylä tai oikotie olisi hyvä olla. Kulkemisen perusteella lohkaisin oikotien aika keskelle kaistaletta. 
Muutama kivi ja betonikivi saavat toimia polkuna.
Tämäkin kaistale on saanut jo uusia istutuksia. Osa siirtoja omasta puutarhasta, osa kesän retkiltä hankittuja. Niistä sitten myöhemmin lisää. Kastella on tätäkin saanut, onneksi tälläkin puolella navettaa kertään sadevettä talteen. Ei ole pitkä matka kantaa. 

Kaistale on jatkoa ennestään olevalle navetan kivimuurille. Kivimuurin muut istutukset kokevat suuren muutoksen ensi kaudella. Hävitän siitä pensasruusut, vain punalehtiruusu saa jäädä. Ruusujen alue peitetään vuorostaan ja sitten joskus saan laittaa tilalle uudet istutukset. Kun on tälläinen malttamaton, niin veikkaan, että ei siinä kauaa mene. Nytkin piti olla kaistele ja jatkopala peitossa ensi vuoteen, mutta en malttanut osottaa siihen saakka. Kitkemistä se tietää, mutta enköhän kestä sen.









13 kommenttia:

  1. Hienoa, että sait jo nyt uutta istutusaluetta. Olet silti jaksanut hyvin odottaa. Sinulla on kyllä hieman eri mittakaavassa penkkisi verrattuna meidän pihaan. Ilmankos minulta loppuu tila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaa täällä riittää mutta se tuntuu täyttyvän nopeasti. Tänään sain muutaman kuunliljan, niille löytyi heti paikka. Mustilan taimipäivältä sitten seuraavat hankinnat.

      Poista
  2. Punalehtiruusu on luontoon siemenien avulla leviävä vieraslaji. Pitää kerätä kiulukat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ei taida olla vielä haitallinen vieraslaji. Toinen pensas hävitettiin kesällä, tämä yksi saa nyt vielä olla.

      Poista
  3. Siinä on vielä lääniä istutettavaksi. Toivottavasti ainakin pahimmat rikat ovat kuolleet, ettei tarvitse ihan älyttömiä määriä sinun kitkeä. Oikotie tiealueelle oli varmasti hyvä ratkaisu. Mietin itse juuri tänään, että ihminen on hyvin "oikaisevainen" otus. Helposti tulee hypättyä kukkapenkin läpi, vaikka siinä ei säästäisi kuin pari askelta.
    Hyvin teillä edistyy makuuhuoneen remonttikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahimmat ovt kuolleet, siemeniä toki aina jää tulevien vuosien iloksi. Eipä tuokaan polku montaa askelta säästä, mutta parempi se oli tehdä kuin hyppiä yli, sitä nimittäin tehtiin paljonkin.

      Poista
  4. Uusi hieno istutusalue näyttää kerrassaan mukavalta. Tuollaisiin on kiva istuttaa vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika perusjuttuja tulossa, paljon siirtoja omasta puutarhasta.

      Poista
  5. Punalehtiruusu taitaa olla vieraslajilistalla....Mutta kiulukat pois keräämällä ei pihasta leviä. Aikamoinen ongelma noista vieraslajeista tullut ja epäilen että moni kovasti leviävä puutarhakasvi joutuu pikkuhiljaa listalle. Kävin puutarha kurssia talvella ja todella monet ovat tarkkailtavia. Johtuu varmaan siitä että jotkut vievät puutarhajätteitä johonkin metsän reunaan mistä leviävät helposti. Itse harrastan multasäkkeihin laittamista ja annan olla niissä. Jotkut olleet monta vuotta niin sen jälkeen voi johonkin kukkapenkkien tai kuoppien täyttöön laittaa.
    Uudet istutus alueet hienoja ja kun saat ne täytettyä niin ensi vuonna ovat jo upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punalehtiruusu on vieraslajilistalla, mutta ei ole vielä haitallinen vieraslaji. Tarkkailtavia on paljon. Mikä tahansa puutarhakasvi voi levitä luontoon jos puutarhuri on huolimaton. Meillä kasvaa jopa viinimarjoja ojien vierellä villinä lintujen levittämien siementen takia.
      Tavoitteena on saada uusille alueille pääosa kasveista tänä vuonna, muutama vuosi menee, ennen kuin on kasvit kunnolla kasvussa.

      Poista
  6. Olen kanssasi samaa mieltä. Yhden lajin isot istutusalueet ovat näyttäviä, mutta meikäläinen ei sellaisia voi omaan puutarhaan rakentaa, kun pitää kokeilla kaikkea kivaa ja kaunista. Vaihtoehtoja on pilvin pimein.
    Oikopolkuja on järkevää rakentaa. Sinullakin on iso piha, jolloin pitkän penkin yli loikkaamiseen on suuri houkutus. Poluista saa kivan näköisiä, elävöittävät myös istutusalueita.
    Onpa kiva juttu nähdä, mitä kaikkea keksit uudelle istutusalueella laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta loikattiin niin monesti yli, että polun tekeminen oli välttämättömyys. Ja onhan se kätevä mennä kastelukannujen kanssa, silloin pienikin oikaisu auttaa painavien kannujen kantamisessa. Kaikkea ihanaa on vain kokeiltava.

      Poista
  7. On todella vaikea malttaa odottaa, kun istutusalue näyttää niin houkuttelevalta ja valmiilta! Mustilasta saatkin täytettä penkkeihin.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)